“Muslimanski migranti so z mano jedli in pili, a za hrbtom so govorili, da sem ‘neumna nemška kurba’!”

Foto: EuroIslam

“Ljudje, ki so z mano jedli, pili, plesali in se smejali, mi govorijo, da sem neumna nemška kurba,” je za poljsko spletno stran EuroIslam dejala Rebecca Sommer, nemška umetnica, aktivistka in borka za človekove pravice. Kot je povedala, je dolgo verjela, da v Evropo prihajajo dobri ljudje, potem pa je spoznala, da so muslimanski vzorci vedenja in razmišljanja ter njihov pogled na svet popolnoma nezdružljivi z evropsko kulturo.

Sommerjeva je dolga leta delala z migranti. Verjela je, da gre za resnične begunce, ki bežijo pred vojnimi strahotami in srednjeveškimi režimi na Bližnjem vzhodu. “Sem humanistka in aktivistka za človekove pravice. V prvih letih sem verjela, da so ljudje, ki prihajajo, resnični begunci, veseli, da bodo zdaj varni, in da bodo pokazali voljo, da bi se tukaj prilagodili in se vključili,” je pripovedovala novinarki Natalii Osten-Sacken. Sčasoma je spoznala, da temu ni tako.

Odrasli muslimanski begunci imajo povsem drugačne vrednote od evropskih, indoktrinirani so z islamom in sploh niso pokazali želje, da bi se v njihovih možganih kaj spremenilo. Še več. Svoj fundamentalizem so še okrepili, niso sprejeli civiliziranega dojemanja sveta in znanstvenih dosežkov. “Nemška vlada nad njimi nima več nadzora,” je dejala in opomnila, da pozna veliko Nemcev, ki se zaradi migrantskega nasilja v najbolj razviti evropski državi že selijo na Poljsko.

Več lahko preberete TUKAJ.

 • Slo hunter

  Dolgo si rabila tepka, mi smo to že vedeli 2015, saj počasi boste prišli k sebi….

  • Novakec1

   Prepozno.

 • totex39

  Vsi te naivneži bodo kmalu prišli do resničnega spoznanja, vendar je že sedaj prepozno.

  • Zgornji

   Ja, žal – na žalost …

 • Silka

  Nesporno gre za trk nekompatibilnih civilizacij in vrednot. Samo komunistom in Merklovi to ni jasno.

  • Novakec1

   Pa takim kuram gor na sliki, jih majo €U države polne kurnike.

 • RdečaZvezda

  Logično, da niso sem prišli za evropske hlapce, ampak ona je vsaj sprevidela. Naši sanjači pa še zdaj sanjajo nek fantazijski svet brez meja. Idioti neumni.

  • Novakec1

   Taki vodijo državo idiotov. Zamisli se.

   • RdečaZvezda

    Si v istem čolnu.

    • Novakec1

     Na žalost res.

    • Zgornji

     Ja, vsi smo … in ta čoln plove proti robu slapa …

 • Zgornji

  NAIVNA BEJBA … TAKO KOT SMO VSI DANAŠNJI LJUDJE …

 • marker

  Ta naivna nemška borka za človekove pravice ni ugotovila nič novega. To je stara stvar. Kultura petnajstega in enaindvajsetega stoletja nista in nikoli ne bosta združljivi. Islam se ne prilagaja nikomur, ker vse zatre in hoče da se vsi prilagodijo njemu.

  • Goran Hvala

   Kaj pa mi hocemo?…;’)

 • Grenze

  Hahahaha

 • Asterix in Obelix

  Goran Dunjin sin iz Dunaja je pozno spoznal. Mia, ki je v Kandelu hodila z Abdulom še kasneje. Elin Krantz, Ashley Olson, Alexandra Mezher, Maria Ladenburger pa še kasneje. Žal mi je samo Jolante Kijak, ki je morala kebabe delati skupaj z njim, dokler je ni pospravil. Druge “Dobrodošli migranti” punčke so tako ali tako zaslužile…

  Pa še pesem, ki dokazuje, da so muslimani tudi v preteklosti…
  https://m.youtube.com/watch?v=8zqKkw7KT-Q

  Šarec bo pa umaknil bodečo žico z meje…

 • Goran Hvala

  Na poljsko se selijo penzenisti…poljaki pa s trebuhom za kruhom v nemcijo…sej je polovica poljske v nemciji…

 • pajot

  Žal ni prebrala niti ene knjige od Oriane Fallaci. Večina evropejcev sploh ne ve,kdo je bila ta gospa in o čem je pisala.

  • Asterix in Obelix

   Fallacijeva je dobila mnogo javne pozornosti zaradi njenega kontroverznega pisanja o islamu in evropskih muslimanih. Pozitivne in negativne kritike so bile objavljene v italijanskih časopisih (med drugim La Repubblica in Corriere della Sera). Podprl jo je tudi David Holcberg pri Ayn Rand Institute.
   Fallacijine knjige so se v Italiji prodale v več kot milijon izvodih .
   Večkrat so jo muslimani tožili zaradi njenega pisanja. Leta 2002 jo je tožil Islamski center v Švici in še nekateri drugi zaradi rasizma v knjigi Bes in ponos. Švicarsko sodišče jo je obsodilo in prosilo italijansko državo za izročitev ali njeno obsodbo. Italijanski minister za pravosodje Roberto Castelli je zavrnil prošnjo na ozemlju Italije zaradi varovanja svobode govora.

   V Franciji so arabski muslimani, organizacije, kot je Ligue des Droits de l’Homme, začeli pregon proti Oriani Fallaci zaradi knjige Bes in ponos in druge knjige The Force of Reason (La Rage et l’Orgueil in La Force de la Raison v francoski izdaji) zaradi „napadalnosti do islama” in „rasizma”. 27. avgusta 2005 je imela Fallacijeva privatno avienco s lapežem Benediktom XVI. Čeprav ateistka, je Fallacijeva imela veliko spoštovanje do papeža. Čeprav je bila ateistka, se je v knjigi The Force of Reason izrekla za kristjanko.
   Vir: Wikipedija

   • dob

    Fallacijeva je o Firencah govorila “moje Firence”.
    Rekla je: Ni mi všeč, kadar vidim muslimane, ki ščijejo ob cerkvah v mojih Firencah, kajti te cerkve so tudi moje, čeprav sem ateistka!

    Zdaj si pa predstavljajte odnos naše (kučanovske) oblasti do cerkva in simbolov krščanstva! Podoben je islamističnemu sovraštvu, kvečjemu je le še bolj sovražen in zaničljiv.

    • Sadako

     V Baričevičevi garaži in kulturna predstava Stonoga.

   • pajot

    Govorim o evropejcih. Imaš morda podatek koliko je bilo prodanih njenih knjig na Švedskem,v Nemčiji in Franciji na primer?

    • Sadako

     A na Amazon? A v Mohorjevi založbi? Oboje se da dobiti in primerjati v Excelovi tabeli. Ne vem pa kako se Excelova tabela naloži na Novo24tv.

   • traktor

    Zanima me od kdaj so muslimani rasa?

 • TweetyBird

  A za to ste že slišali.. Nič več svinjine na Gimnaziji Vič? Vodstvo šole želi dijakom in dijakinjam muslimanske vere olajšati razmere. Članek naj bi bil objavljen na spletni strani Mladine… http://www.mladina.eu.

  Vidite, to je prava demokracija, ko imajo manjšine svoje pravice… Kaj bo rekel g. Janez Janša na to temo :)

  • rabbit

   Ko bodo v Savdski Arabiji, Iranu ipd v javnih šolah krščanskim otrokov stregli svinjino bomo govorili o demokraciji. Drugače pa če tem prišlekom kaj ne paše tam so ceste letališča skratka odprta pot pa naj gredo tam kjer mislijo da lahko delajo po svoje se pravi direktno domov.

   • TweetyBird

    Če oni niso demokratični moramo biti pa mi. Da smo za vzgled :)

    • rabbit

     Ko ti bodo odsekali glavo boš o tem v nedogled diskutiral sam s seboj.

    • Sadako

     Moj vzgled je Andrej Turjaški, ki je otomancem pokazal pot domov.
     To je Mladina
     Asirske kristjane sem prvič srečal v Ankavi na severu Iraka decembra 2006; takrat sva s fotografom Matejem Leskovškom za Mladino poročala o razmerah v iraškem Kurdistanu. Za pomoč pri opravljanju dela sva najela lokalnega »fikserja«, to je prevajalca in vodnika. Njegovo ime mi je že davno ušlo iz spomina, ne bom pa pozabil pogovora ob prvem srečanju. »Ne, nisem Kurd, Asirec sem,« je dejal. Bil sem prepričan, da sem narobe slišal. »Aha, iz Sirije si?« sem vprašal in potihoma negodoval, kaj, za vraga, mi bo fikser iz Sirije v Iraku. Nasmehnil se je in me vljudno popravil: »Ne, ne, prijatelj moj. Od tu sem, ampak moji ljudje so Asirci.« Vrglo bi me na rit, če ne bi že sedel. »Čakaj malo … Asirci? Iz tistih časov kot … Feničani in Sumerci?« Pokimal je in potrpežljivo čakal na nove izbruhe neznanja. »Vau,« sem se lovil. »O vas sem se učil v osnovni šoli. Pa … čestitam, da ste preživeli do zdaj, mislim, glede na vse skupaj.« V njegovih očeh se je prikazala žalost, ki je takrat še nisem dobro razumel. Rekel je: »Da. Ampak ne vem, koliko časa bomo še obstali tukaj.«

     Ankava je severno predmestje Erbila, ki velja za glavno mesto iraškega Kurdistana. Tja je v letih 2006 in 2007 pribežalo več deset tisoč asirskih kristjanov iz srednjega in južnega Iraka. V državi je bila sektaška vojna med arabskimi šiiti in suniti na vrhuncu. Kristjani, ujeti med obe vojskujoči se strani (obe sta se surovo znašali nad njimi), so iskali varnejše zavetje pri Kurdih. Številni so takrat še gojili upanje, da se bodo lahko v bližnji prihodnosti vrnili na domove, in so še vedno verjeli v obljube svetovnih voditeljev o demokraciji in svobodi. Tega upanja danes ni več. Zgorelo je v ognju sektaške in medetnične vojne, ki jo je v zadnjih letih podžgala predvsem samooklicana Islamska država. Požar se je vmes razširil še v sosednjo Sirijo in tudi tam resno ogrozil obstoj asirske krščanske skupnosti. Uničenih je bilo nešteto krajev neprecenljivega zgodovinskega pomena za celotno človeštvo, muzejev in verskih objektov. Nazadnje so svetovne agencije 20. januarja poročale, da so pripadniki Islamske države uničili najstarejši samostan v Iraku Mar Elia (sv. Elije) pri Mosulu; tam je stal od 6. stoletja.

     OGLAŠEVANJE

     inRead invented by Teads
     Gre za brezkompromisen pregon Asircev z njihove zemlje, kjer so živeli 7000 let. Namen takšnega uničevanja objektov in celotnih krajev je jasen: tudi če bi se Asirci lahko kdaj vrnili domov, se ne bi imeli kam. Kmalu po zavzetju Mosula junija 2014 so se na domovih kristjanov pojavili grafiti: »Spreobrnite se [v islam], odidite ali pa umrite.« In ljudje so odšli, večina izmed njih karseda daleč stran od tega pekla: v zahodno Evropo, Severno Ameriko in Avstralijo. Leta 2003, ko se je začela druga zalivska vojna, je bilo v Iraku še poldrugi milijon asirskih kristjanov. Zdaj jih je le še nekaj več kot 300 tisoč. Preganjanje tega ljudstva, enega najstarejših na svetu, ljudstva prvotnih kristjanov, ki je do danes ohranilo aramejščino (znano tudi kot Jezusov jezik), je mogoče opisati samo z eno besedo. Ta beseda je GENOCID.

     Sedem tisoč let smo služili človeštvu s svojo kulturno dediščino, ohranili smo Jezusov jezik in zdaj bo svet dovolil, da izginemo, pravi Benjamin Šmail, iraški asirski politik.
     Od Sablje do sablje

     Obstoj asirskih kristjanov je bil v zgodovini že nemalokrat ogrožen. Poskušali so preživeti od pokola do pokola. Ko so, denimo, leta 1743 perzijski vojaki vkorakali v pokrajino Ninive (današnji severozahodni Irak), so od 150 menihov v samostanu sv. Elije zahtevali, naj se spreobrnejo v islam. Ker tega niso storili, so jih pobili. Toda prav sodobna zgodovina se je izkazala za najpogubnejšo. Leta 1915 se je v tedanjem Otomanskem cesarstvu zgodil pogrom nad kristjani. Turčija ne prizna, da bi šlo za genocid, toda zgodovinska dejstva navajajo, da je bilo med pobitimi samo Armencev več kot milijon. A statistika te človeške tragedije se tu ne konča: pobitih je bilo tudi okoli 300 tisoč Asircev. Pokol, ki so ga nad njimi izvedli otomanski vojaki in kurdska plemena, sami imenujejo »sejfo«. Beseda izvira iz aramejščine in pomeni »sablja«. Nekdaj bogata in zelo razširjena asirska skupnost na ozemlju današnje jugovzhodne Turčije je bila zdesetkana in za njo so kot nekakšna spominska znamenja ostala le še imena nekaterih krajev. Eno večjih tamkajšnjih mest z okoli 90 tisoč prebivalci se imenuje Mardin. Beseda izvira iz sirjaško-aramejskega narečja in pomeni »trdnjava«. Danes v Mardinu živi le še okoli 300 Asircev oziroma Sirjakov, kot se imenujejo tu. Njihova nekdanja mesta in vasi zdaj pripadajo Kurdom, ti pa številne starodavne cerkve in samostane uporabljajo za hleve.

     Preživeli so po letu 1915 zbežali proti jugu, k sonarodnjakom na ozemljih današnjega Iraka in Sirije. Niso prišli kot tujci. Mosul v osrčju pokrajine Ninive je bil vedno kraj izjemnega pomena za asirsko predkrščansko in krščansko civilizacijo. Toda tudi ti dve državi sta se z leti izkazali za past za kristjane. Leta 1933 je sledil še en pokol, ki so ga v severnih iraških provincah Duhok in Mosul izpeljali iraška vojska in kurdska plemena. Pobitih je bilo več tisoč Asircev in uničenih ter izropanih 63 njihovih krajev. Režima stranke Baas v Iraku in Siriji sta v drugi polovici 20. stoletja nadaljevala zatiranje asirskih kristjanov s politiko arabizacije. Zatiranje je bilo kruto, toda kristjani v Iraku se radi šalijo: »Sadam Husein je bil pravičen. Res je bil tiran, ampak je vse zatiral enako.« Njegovemu padcu je sledila katastrofa resnično bibličnih razsežnosti. Za asirske kristjane pomeni obuditev njihovih najhujših zgodovinskih travm: od brezobzirnega uničevanja kulturne dediščine do obglavljanja ljudi z dolgimi sabljami, ki ga kažejo posnetki Islamske države iz Mosula in od drugod.

     »Svet nas je izdal«

     »Kmalu po padcu Sadamovega režima se je za nas začela mora,« je dejal Srud Makdasi, poslanec v kurdskem regionalnem parlamentu, v katerem imajo Asirci zagotovljenih pet sedežev. »Kristjani smo se znašli pod velikim pritiskom. Znani so napadi na naše svete objekte, ki jih je izvajala Al Kaida, in pa umor mosulskega nadškofa Paulosa Faradža Raha leta 2008, vendar so bile največja grožnja za kristjane kriminalne združbe, ki so ugrabljale in pobijale naše ljudi v Bagdadu in drugih mestih. V zmedi, ki je nastala, smo bili najšibkejši člen zaradi miroljubnosti. Z vsakim letom smo bliže izginotju s svojega ozemlja. Islamska država je pregnala 200 tisoč kristjanov iz Mosula in njegove okolice. Prvič v zgodovini se je zgodilo, da tam ne živi več noben kristjan, da v Mosulu cerkveni zvonovi ne zvonijo več …«

     »Seveda smo podpirali padec Sadamovega režima,« je nadaljeval Benjamin Šmail, nekdanji poslanec v istem parlamentu. »Osebno sem bil predstavnik Asircev na tajnih pogovorih z Američani v Turčiji leta 2002. Takrat so nam obljubljali marsikaj: svobodo, človekove pravice, demokracijo … A nazadnje so nas izdali. Nobena iraška vlada ni pokazala volje za ohranjanje krščanstva na tem ozemlju, kar nas niti ne preseneča; muslimane dobro poznamo. Toda zakaj nam je hrbet obrnil preostali svet, predvsem tisti del sveta, ki je iste vere kot mi? Sedem tisoč let smo služili človeštvu s svojo kulturno dediščino, ohranili smo Jezusov jezik in zdaj bo svet dovolil, da izginemo?«

     Duhovnik Džibrail iz kraja Alkoš nedaleč od meje s Sirijo na severu je pritrdil: »Nadaljevanje vojne v Iraku je v prid tujim silam, kot so ZDA, Velika Britanija, Francija, Turčija, Savdska Arabija, Iran in tako naprej. Zaradi njihovih interesov imamo v Iraku vojno in terorizem. Te države so si našo razdelile kot torto in jim ni mar za smrt ljudi, ni jim mar za izginotje dediščine mezopotamskih civilizacij, ki pripada vsem nam. Mar jim je edino za njihovo mednarodno ekonomijo. Toda bog … bog vidi vse.«

     Večina Asircev, s katerimi sem se pogovarjal, razume trenutno dogajanje na Bližnjem vzhodu, predvsem kar zadeva vzpon Islamske države, kot »zelo grdo igro mednarodnih sil«.

     Z izginotjem Asircev oziroma asirskih kristjanov bo Bližnji vzhod izgubil pomemben del svoje identitete.
     Eksodus

     V pogovoru s Šmailom sem navrgel naivno tolažbo: »No, vsaj Kurdi vas tokrat branijo.« »Ni tako preprosto,« je jezno zmajal z glavo. »Kurdi nas ne obravnavajo kot enakovredne državljane. Oblasti izkoriščajo našo stisko. Veliko večino pomoči, ki nam je namenjena, poberejo zase. Poleg tega jemljejo zemljo, ki je v naši lasti. Vzemiva za primer Ankavo. To je bila včasih večja vas, način življenja je bil vezan na kmetijstvo. Zdaj so tu v imenu napredka zrasli stanovanjski bloki, pisarniška poslopja in hoteli, a mi od tega nimamo nič, samo identiteto izgubljamo. Težava je seveda tudi politična – če nimaš zemlje, nimaš pravic.« Nato je povedal šalo, ki orisuje kurdski pogled na razmere: Kurd in Asirec se prepirata, čigava je zemlja na severu Iraka. Asirec vztraja, da so njegovi predniki tu živeli od vekomaj, o čemer pričajo tudi številne arheološke najdbe. »Prav, naj bo,« reče nazadnje Kurd. »Kar je pod zemljo, je Asirija, toda kar je na njej, je Kurdistan.«

     Nikjer ni bilo bolj očitno, da si Kurdi prisvajajo asirsko zemljo, kot v kraju Alkoš, ki je po trditvah župana Basina Bela »zadnji večji kraj v Ninivah, v katerem še živijo [izključno] kristjani«. Položaji Islamske države so 15 kilometrov stran, zato je okoli Alkoša in med vasmi ogromno nadzornih točk pešmerge, kurdske vojske. Na teh točkah je moč videti nekaj, česar drugje ni, in sicer velike posterje kurdskega predsednika Masuda Barzanija. Drugod ni tolikšne potrebe po ikonografiji, tukaj pač. S temi posterji vojaki domačinom sporočajo, da je to ozemlje del Kurdistana in s tem last kurdskih oblasti. Na območju sicer delujejo asirske obrambne milice, kot sta Zaščitne enote Niniv in Dveh navša, vendar so, kot priznavajo tudi njihovi pripadniki, prešibke, da bi igrale pomembno vlogo v vojni ali nadzirale del ozemlja.

     Ker Asirci izgubljajo dediščino in zemljo, hočejo zapustiti domove, številni za vedno. »Duhovnik je med mašo dejal, da če se razmere do poletja ne bodo izboljšale, lahko vsi gremo,« je povedal Gali, fant iz Niniv, ki je z družino že drugi božič in novo leto zapored pričakal v begunskem taborišču Šlama 1 pri Ankavi, kjer je nagnetena množica ljudi. Predmestje je bilo ponovno lepo in praznično okrašeno, vendar je bilo v zraku čutiti napetost. Cerkve so varovali pripadniki pešmerge in zasebni varnostniki. V svetu kristjani za božične praznike pričakujejo darila, na Bližnjem vzhodu pa napade. In res so se zgodili v kraju Kamišli na severovzhodu Sirije. Napadene so bile dve asirski restavraciji in bencinska črpalka. Čeprav vse kaže na Islamsko državo, Asirci ne vedo, ali morda za temi dejanji ne stoji kdo drug. Vse, kar vedo, je, da bo ta vojna še dolgo trajala in da je ne morejo preživeti, zato je bolje, če odidejo. »Toda če odidemo, bomo v treh generacijah izgubili jezik in kulturo. Je torej to naš konec?« se sprašuje Makdasi.

     Z izginotjem Asircev oziroma asirskih kristjanov bo Bližnji vzhod izgubil pomemben del svoje identitete. Vprašanje, ki si ga moramo zastaviti mi, pa je: če se je človeštvo pripravljeno odpovedati svoji zibelki s takšno bolestno ravnodušnostjo, si sploh zasluži še karkoli drugega kot nagrobnik?

  • učko

   Jah, komej čakam, da ti nabijejo hidžab na glavo, al kwa je že !!!!! Al pa kar kakšno leseno kišto !

  • Sadako

   Asirske kristjane sem prvič srečal v Ankavi na severu Iraka decembra 2006; takrat sva s fotografom Matejem Leskovškom za Mladino poročala o razmerah v iraškem Kurdistanu. Za pomoč pri opravljanju dela sva najela lokalnega »fikserja«, to je prevajalca in vodnika. Njegovo ime mi je že davno ušlo iz spomina, ne bom pa pozabil pogovora ob prvem srečanju. »Ne, nisem Kurd, Asirec sem,« je dejal. Bil sem prepričan, da sem narobe slišal. »Aha, iz Sirije si?« sem vprašal in potihoma negodoval, kaj, za vraga, mi bo fikser iz Sirije v Iraku. Nasmehnil se je in me vljudno popravil: »Ne, ne, prijatelj moj. Od tu sem, ampak moji ljudje so Asirci.« Vrglo bi me na rit, če ne bi že sedel. »Čakaj malo … Asirci? Iz tistih časov kot … Feničani in Sumerci?« Pokimal je in potrpežljivo čakal na nove izbruhe neznanja. »Vau,« sem se lovil. »O vas sem se učil v osnovni šoli. Pa … čestitam, da ste preživeli do zdaj, mislim, glede na vse skupaj.« V njegovih očeh se je prikazala žalost, ki je takrat še nisem dobro razumel. Rekel je: »Da. Ampak ne vem, koliko časa bomo še obstali tukaj.«

   Ankava je severno predmestje Erbila, ki velja za glavno mesto iraškega Kurdistana. Tja je v letih 2006 in 2007 pribežalo več deset tisoč asirskih kristjanov iz srednjega in južnega Iraka. V državi je bila sektaška vojna med arabskimi šiiti in suniti na vrhuncu. Kristjani, ujeti med obe vojskujoči se strani (obe sta se surovo znašali nad njimi), so iskali varnejše zavetje pri Kurdih. Številni so takrat še gojili upanje, da se bodo lahko v bližnji prihodnosti vrnili na domove, in so še vedno verjeli v obljube svetovnih voditeljev o demokraciji in svobodi. Tega upanja danes ni več. Zgorelo je v ognju sektaške in medetnične vojne, ki jo je v zadnjih letih podžgala predvsem samooklicana Islamska država. Požar se je vmes razširil še v sosednjo Sirijo in tudi tam resno ogrozil obstoj asirske krščanske skupnosti. Uničenih je bilo nešteto krajev neprecenljivega zgodovinskega pomena za celotno človeštvo, muzejev in verskih objektov. Nazadnje so svetovne agencije 20. januarja poročale, da so pripadniki Islamske države uničili najstarejši samostan v Iraku Mar Elia (sv. Elije) pri Mosulu; tam je stal od 6. stoletja.

   OGLAŠEVANJE

   inRead invented by Teads
   Gre za brezkompromisen pregon Asircev z njihove zemlje, kjer so živeli 7000 let. Namen takšnega uničevanja objektov in celotnih krajev je jasen: tudi če bi se Asirci lahko kdaj vrnili domov, se ne bi imeli kam. Kmalu po zavzetju Mosula junija 2014 so se na domovih kristjanov pojavili grafiti: »Spreobrnite se [v islam], odidite ali pa umrite.« In ljudje so odšli, večina izmed njih karseda daleč stran od tega pekla: v zahodno Evropo, Severno Ameriko in Avstralijo. Leta 2003, ko se je začela druga zalivska vojna, je bilo v Iraku še poldrugi milijon asirskih kristjanov. Zdaj jih je le še nekaj več kot 300 tisoč. Preganjanje tega ljudstva, enega najstarejših na svetu, ljudstva prvotnih kristjanov, ki je do danes ohranilo aramejščino (znano tudi kot Jezusov jezik), je mogoče opisati samo z eno besedo. Ta beseda je GENOCID.

   Sedem tisoč let smo služili človeštvu s svojo kulturno dediščino, ohranili smo Jezusov jezik in zdaj bo svet dovolil, da izginemo, pravi Benjamin Šmail, iraški asirski politik.
   Od Sablje do sablje

   Obstoj asirskih kristjanov je bil v zgodovini že nemalokrat ogrožen. Poskušali so preživeti od pokola do pokola. Ko so, denimo, leta 1743 perzijski vojaki vkorakali v pokrajino Ninive (današnji severozahodni Irak), so od 150 menihov v samostanu sv. Elije zahtevali, naj se spreobrnejo v islam. Ker tega niso storili, so jih pobili. Toda prav sodobna zgodovina se je izkazala za najpogubnejšo. Leta 1915 se je v tedanjem Otomanskem cesarstvu zgodil pogrom nad kristjani. Turčija ne prizna, da bi šlo za genocid, toda zgodovinska dejstva navajajo, da je bilo med pobitimi samo Armencev več kot milijon. A statistika te človeške tragedije se tu ne konča: pobitih je bilo tudi okoli 300 tisoč Asircev. Pokol, ki so ga nad njimi izvedli otomanski vojaki in kurdska plemena, sami imenujejo »sejfo«. Beseda izvira iz aramejščine in pomeni »sablja«. Nekdaj bogata in zelo razširjena asirska skupnost na ozemlju današnje jugovzhodne Turčije je bila zdesetkana in za njo so kot nekakšna spominska znamenja ostala le še imena nekaterih krajev. Eno večjih tamkajšnjih mest z okoli 90 tisoč prebivalci se imenuje Mardin. Beseda izvira iz sirjaško-aramejskega narečja in pomeni »trdnjava«. Danes v Mardinu živi le še okoli 300 Asircev oziroma Sirjakov, kot se imenujejo tu. Njihova nekdanja mesta in vasi zdaj pripadajo Kurdom, ti pa številne starodavne cerkve in samostane uporabljajo za hleve.

   Preživeli so po letu 1915 zbežali proti jugu, k sonarodnjakom na ozemljih današnjega Iraka in Sirije. Niso prišli kot tujci. Mosul v osrčju pokrajine Ninive je bil vedno kraj izjemnega pomena za asirsko predkrščansko in krščansko civilizacijo. Toda tudi ti dve državi sta se z leti izkazali za past za kristjane. Leta 1933 je sledil še en pokol, ki so ga v severnih iraških provincah Duhok in Mosul izpeljali iraška vojska in kurdska plemena. Pobitih je bilo več tisoč Asircev in uničenih ter izropanih 63 njihovih krajev. Režima stranke Baas v Iraku in Siriji sta v drugi polovici 20. stoletja nadaljevala zatiranje asirskih kristjanov s politiko arabizacije. Zatiranje je bilo kruto, toda kristjani v Iraku se radi šalijo: »Sadam Husein je bil pravičen. Res je bil tiran, ampak je vse zatiral enako.« Njegovemu padcu je sledila katastrofa resnično bibličnih razsežnosti. Za asirske kristjane pomeni obuditev njihovih najhujših zgodovinskih travm: od brezobzirnega uničevanja kulturne dediščine do obglavljanja ljudi z dolgimi sabljami, ki ga kažejo posnetki Islamske države iz Mosula in od drugod.

   »Svet nas je izdal«

   »Kmalu po padcu Sadamovega režima se je za nas začela mora,« je dejal Srud Makdasi, poslanec v kurdskem regionalnem parlamentu, v katerem imajo Asirci zagotovljenih pet sedežev. »Kristjani smo se znašli pod velikim pritiskom. Znani so napadi na naše svete objekte, ki jih je izvajala Al Kaida, in pa umor mosulskega nadškofa Paulosa Faradža Raha leta 2008, vendar so bile največja grožnja za kristjane kriminalne združbe, ki so ugrabljale in pobijale naše ljudi v Bagdadu in drugih mestih. V zmedi, ki je nastala, smo bili najšibkejši člen zaradi miroljubnosti. Z vsakim letom smo bliže izginotju s svojega ozemlja. Islamska država je pregnala 200 tisoč kristjanov iz Mosula in njegove okolice. Prvič v zgodovini se je zgodilo, da tam ne živi več noben kristjan, da v Mosulu cerkveni zvonovi ne zvonijo več …«

   »Seveda smo podpirali padec Sadamovega režima,« je nadaljeval Benjamin Šmail, nekdanji poslanec v istem parlamentu. »Osebno sem bil predstavnik Asircev na tajnih pogovorih z Američani v Turčiji leta 2002. Takrat so nam obljubljali marsikaj: svobodo, človekove pravice, demokracijo … A nazadnje so nas izdali. Nobena iraška vlada ni pokazala volje za ohranjanje krščanstva na tem ozemlju, kar nas niti ne preseneča; muslimane dobro poznamo. Toda zakaj nam je hrbet obrnil preostali svet, predvsem tisti del sveta, ki je iste vere kot mi? Sedem tisoč let smo služili človeštvu s svojo kulturno dediščino, ohranili smo Jezusov jezik in zdaj bo svet dovolil, da izginemo?«

   Duhovnik Džibrail iz kraja Alkoš nedaleč od meje s Sirijo na severu je pritrdil: »Nadaljevanje vojne v Iraku je v prid tujim silam, kot so ZDA, Velika Britanija, Francija, Turčija, Savdska Arabija, Iran in tako naprej. Zaradi njihovih interesov imamo v Iraku vojno in terorizem. Te države so si našo razdelile kot torto in jim ni mar za smrt ljudi, ni jim mar za izginotje dediščine mezopotamskih civilizacij, ki pripada vsem nam. Mar jim je edino za njihovo mednarodno ekonomijo. Toda bog … bog vidi vse.«

   Večina Asircev, s katerimi sem se pogovarjal, razume trenutno dogajanje na Bližnjem vzhodu, predvsem kar zadeva vzpon Islamske države, kot »zelo grdo igro mednarodnih sil«.

   Z izginotjem Asircev oziroma asirskih kristjanov bo Bližnji vzhod izgubil pomemben del svoje identitete.
   Eksodus

   V pogovoru s Šmailom sem navrgel naivno tolažbo: »No, vsaj Kurdi vas tokrat branijo.« »Ni tako preprosto,« je jezno zmajal z glavo. »Kurdi nas ne obravnavajo kot enakovredne državljane. Oblasti izkoriščajo našo stisko. Veliko večino pomoči, ki nam je namenjena, poberejo zase. Poleg tega jemljejo zemljo, ki je v naši lasti. Vzemiva za primer Ankavo. To je bila včasih večja vas, način življenja je bil vezan na kmetijstvo. Zdaj so tu v imenu napredka zrasli stanovanjski bloki, pisarniška poslopja in hoteli, a mi od tega nimamo nič, samo identiteto izgubljamo. Težava je seveda tudi politična – če nimaš zemlje, nimaš pravic.« Nato je povedal šalo, ki orisuje kurdski pogled na razmere: Kurd in Asirec se prepirata, čigava je zemlja na severu Iraka. Asirec vztraja, da so njegovi predniki tu živeli od vekomaj, o čemer pričajo tudi številne arheološke najdbe. »Prav, naj bo,« reče nazadnje Kurd. »Kar je pod zemljo, je Asirija, toda kar je na njej, je Kurdistan.«

   Nikjer ni bilo bolj očitno, da si Kurdi prisvajajo asirsko zemljo, kot v kraju Alkoš, ki je po trditvah župana Basina Bela »zadnji večji kraj v Ninivah, v katerem še živijo [izključno] kristjani«. Položaji Islamske države so 15 kilometrov stran, zato je okoli Alkoša in med vasmi ogromno nadzornih točk pešmerge, kurdske vojske. Na teh točkah je moč videti nekaj, česar drugje ni, in sicer velike posterje kurdskega predsednika Masuda Barzanija. Drugod ni tolikšne potrebe po ikonografiji, tukaj pač. S temi posterji vojaki domačinom sporočajo, da je to ozemlje del Kurdistana in s tem last kurdskih oblasti. Na območju sicer delujejo asirske obrambne milice, kot sta Zaščitne enote Niniv in Dveh navša, vendar so, kot priznavajo tudi njihovi pripadniki, prešibke, da bi igrale pomembno vlogo v vojni ali nadzirale del ozemlja.

   Ker Asirci izgubljajo dediščino in zemljo, hočejo zapustiti domove, številni za vedno. »Duhovnik je med mašo dejal, da če se razmere do poletja ne bodo izboljšale, lahko vsi gremo,« je povedal Gali, fant iz Niniv, ki je z družino že drugi božič in novo leto zapored pričakal v begunskem taborišču Šlama 1 pri Ankavi, kjer je nagnetena množica ljudi. Predmestje je bilo ponovno lepo in praznično okrašeno, vendar je bilo v zraku čutiti napetost. Cerkve so varovali pripadniki pešmerge in zasebni varnostniki. V svetu kristjani za božične praznike pričakujejo darila, na Bližnjem vzhodu pa napade. In res so se zgodili v kraju Kamišli na severovzhodu Sirije. Napadene so bile dve asirski restavraciji in bencinska črpalka. Čeprav vse kaže na Islamsko državo, Asirci ne vedo, ali morda za temi dejanji ne stoji kdo drug. Vse, kar vedo, je, da bo ta vojna še dolgo trajala in da je ne morejo preživeti, zato je bolje, če odidejo. »Toda če odidemo, bomo v treh generacijah izgubili jezik in kulturo. Je torej to naš konec?« se sprašuje Makdasi.

   Z izginotjem Asircev oziroma asirskih kristjanov bo Bližnji vzhod izgubil pomemben del svoje identitete. Vprašanje, ki si ga moramo zastaviti mi, pa je: če se je človeštvo pripravljeno odpovedati svoji zibelki s takšno bolestno ravnodušnostjo, si sploh zasluži še karkoli drugega kot nagrobnik?

   Deli!

   • Dragan Krstič

    Pred nekaj meseci mi je musliman, kot 5 letni deček je prispel leta 1991 v Slovenijo rekel
    naslednje: ko slišim zvonove iz cerkve mi gredo kocine pokonci tako sovražim vašo religijo.
    Vse kar ima mu je dala Slovenija. Muslimani so nehvaležneži in pokvarjeni. To imajo že v genih. Brez tega daru in nasilništva ne bi iz Meke in Medine mogli okupirati tretjino sveta.

   • Dragan Krstič

    Žalostno je, da je tudi cerkev in Vatikan pozabil na te kristjane, ki se ne odrečejo svoje vere
    tudi z grožnjo da bodo usmrčeni.

  • Anton

   Še dobro da so nehal če ne bi te zaklal.

  • terminalar

   Mi manjšin ne rabimo, manjšine rabijo nas.

 • Raziskovalec

  Ženska je židinja. Iz sovraštva do Evropejcev je vlačila črnuhe in muslimane v Nemčijo, zdaj pa gre naprej delat sranje na Poljsko.

  Berite Kevin MacDonald – The Culture of Critique , kako so židje zlobirali to multikulti sranje, ki ga imamo danes.

  Tudi http://theoccidentalobserver.net/

 • Habibi6

  To, da so za njenim hrbtom govorili, da je nemška kurba je premalo za
  streznitev. Tale aktivistka bo že čez 1/2 leta pozabila in spet verjela,
  da pa so med temi mogoče tudi dobri ljudje, ki se hočejo prilagoditi.
  Najmanj
  kolektivno posilstvo bi bilo mogoče dovolj, da bi resnično opustila
  svoja neumna in naivna prepričanja o “ubogih beguncih”.
  Šele, ko
  nekdo na lastni koži občuti vso brutalnost lastnih zmot, je pogojna
  možnost streznitve. do takrat, pa tak človek sicer formalno (navzven)
  priznava svoje napake, a globoko v biti še vedno verjame svojim
  iluzijam.

  • Habibi6

   Sem vmes še mal poguglal o tej čarovnci.
   Saj, grda kot je, jo še noben musli ni hotel nategnit …
   http://theliberal.ie/leading-german-feminist-and-open-border-activist-is-escaping-to-poland-and-claims-germany-is-destroyed/

   Je pa zame simptomatično, da se sedaj, ko je spoznala, da je zajebala vse, se hoče izseliti in umakniti iz tega sranja ki ga je zelo aktivno pomagala narediti. Šolski primer pobega od osebne odgovornosti za posledice lastnih dejanj
   Namreč prepoznavam vzorec, ki sem ga že večkrat opazil pri naših komi-levičarjih.
   Ko tak komi levičar enkrat spozna (ali vsaj zasluti) da je s svojim delovanjem pravzaprav vse zasral namesto izboljšal, se umakne in umije roke češ naj gre ‘vse v propast’ ker se ne da nič narediti. Konkreten primer, ko je en tak komi ugotovil (po dolgotrajnem dokazovanju in navajanju dejstev), da je ta kučan-socializem slepa ulica, pa je resignirano predlagal da naj Slovenijo kar razdelijo sosednje države in prevzamejo vse nas v upravljanje, češ saj ne znamo imeti svoje države. Niti na kraj pameti pa mu ni prišlo, da je ravno sam glavni sokrivec za sedanje stanje in da pa bi mogoče pa le nekdo drug to Slovenijo izvlekel iz brezna. Preprosto mu ni bilo mogoče dopovedati, da smo v Sloveniji ljudje, ki znamo, hočemo in zmoremo bolje voditi to državo. In da je ravno njegova nestrpnost in siljenje v prve vrste kriva, da mi drugi ne moremo prevzeti vajeti v svoje roke.

 • dob

  >>… potem pa je spoznala, da so muslimanski vzorci vedenja in razmišljanja ter njihov pogled na svet popolnoma nezdružljivi z evropsko kulturo.<<

  Se pa lepo združujejo s komunajzarsko jugoslovenarsko-kučanovsko.

  • FORT WORTH

   Hehehe to pa ja.
   Nasi dragi neuvrsceni prijatelji.
   Sam, zaka pa si jih nasi levaki domov ne odpelejo ?
   Dob, ti si odprte glave, pa mi prosim tola obrazloz.
   Bos ??

   • dob

    To je preprosto:
    Parazit parazita ne pelje domov, drugemu ga obesi.

    Feministke uporabljajo migrante kot kurca, s katerim posiljujejo po Evropi!
    Vihtijo nože v tujih rokah!
    kučanisti se maščujejo Cerkvi indirektno, s tem, da uporabljajo Islam in migracijo kot orožje proti krščanstvu.

    Na zunaj se predstavljajo kot humanisti (Kdo? Mi da smo nasilni? Kje pa! Mi smo humani, vi ste rasisti, homofobi, nazadnjaki…) v resnici je nasilno vse, kar počnejo. In to nasilje uveljavljajo z zakoni in pod preobleko. Zakone uporabljajo PROTI nam, ne za nas in za naše potrebe ali pa za potrebe države.

    • FORT WORTH

     To je bistvo vsega sranja v Sloveniji.

 • učko

  Jah, naša rdečkarska fašistokracija ima v planu masovno uvažat tovrstne migrante, če bi slučajno državljani Zlovenije postali državljansko osveščeni in ne bi več podprli rdečih levuharjev.

  • marker

   Saj to je ravno največja težava. Levica dobro ve da nima več podpore med matičnim ljudstvom, zato na veliko uvaža ekonomske migrante iz držav bivše skupne domovine, ekonomske migrante z Vzhoda, podpira Rome in LGTB. Dajejo jim stanovanja in službe, obenem pa so novi zvesti volivci.
   Mladina pa odhaja v tujino se trebuhom za kruhom.

   • lokec

    Vendart o lahko traja do neke točke, ki je kritična nato pa eksplodira, kar bodo občutili tudi ti, ki podpirajo migracije.

 • Morala

  Kaj sedaj jamra…mnogi so takoj spregledali!! Naivnost te lahko stane!!

 • lokec

  Ko sem videl prve kolone migrantov v Dobovi sem dobil takoj slab vtis. Hinavski pogledi mladih fantov. Redke matere z otroki, ki so hotele takoj izkoristiti otroke za svoje prvilegije, bolj kot otrokove.

  • Jožef

   Te matere imajo vsako leto otroka pa svojega moža niso niti vidle
   .

 • Anton

  “Muslimanski migranti so z mano jedli in pili, a za hrbtom so govorili, da sem ‘neumna nemška kurba’!”

  me ne preseneča, mi Evropejci smo za njih loleki (beri:upravičeno) po svoje jih čist razumem, nč jim ni treba delat, vzajemno jih pa zalagamo z denarjem in stalimi bonitetami, če pa kako našo žensko pof…, , je pa le-ta kriva ker jih je izzivala s svojim zahodnjaškim izgledom, obnašanjem, povrhu jim pa pa damo še kondome (kot je storila naša vlada pod diktirko Miro cerarja ko je podarila migrantom cca 1350 kondomov). In potem se sprašujete, zakaj taka invezija v evropo, kaj je lepšega kot zastonjkarsko, brezobvezno življenje na račun nas Evropejcev ki moramo za njih garati kot črnci, da lahko oni živijo kot bubreki v loju.

  sarkazem press

  • zoro

   to ni sarkazem, to je čista resnica – no, črnci nikoli niso delali kot črnci, ker so lenuhi, lenuhi in še enkrat lenuhi – če kdo dela kot črnec smo to mi, ki bomo še dalje delali za musliče kot sužnji tako kot sedaj delamo za izdajalce slovenije.

  • čips

   napises i oises vedno cisa dejstva, zakaj potem dopises, da je to sarkazem ?

 • Dragan Krstič

  Primitivec dobroto sočloveka pojmuje kot prevlado nad njim. Zanj je to šibkost in mehkužnost ter možnost še večjega podrejanja dobrotnika. Podobno je v živalskem svet, če dovoliš vse svojemu psu bo začel podrejati lastnika. Pa to ne velja samo za muslimane, tudi med kristjani so takšni primitivci.

  • zoro

   no musli primitivni alahovi podganji gnojni iztrebki imajo to prirojeno.

 • Aldo

  Se ji je končno posvetilo , dolgo časa je rabila .

 • Interkom

  “Muslimanski migranti so z mano jedli in pili, a za hrbtom so govorili, da sem ‘neumna nemška kurba’!”

  A zato, ker ni hotela po seksu plačila je bila neumna nemška kurba? No ja, moram priznat, da sem kot mlad na morju spoznal dosti takih švabic, pa jim nisem rekel neumna nemška kurba, ampak hvala, ker me je poleg častila še s hrano in pijačo.

  • dr Janez Sveti

   Torej si kurba.
   DR Janez SVeti

   • Interkom

    Narobe, kurbir sem bil. No ja, to je takrat, ko si star 16-20 let, pol pa počasi prideš k pameti in ne iščeš več starejših potrebnih babnic.

    • dr Janez Sveti

     Aha…kurbir je častno, kurba pa zaničevalno?
     Stvar dojemanja. Meni je enako.
     :)

     DR Janez SVeti genij

     • Interkom

      Spet moje besede “premetavaš” po svoje. Kurbir je samo kurba moškega spola. Poleg tega je poudarek na neumna, ne na kurba, torej neumna ker ni vzela denarja ali pa droge, ali pa najmodernejši mobitel, ali pa kako zlatnino, ali pa orožje, vsekakor kaj kar bi bilo vredno, kar ti migranti nosijo s seboj čez vse meje.

     • dr Janez Sveti

      Sanjaš? Tisti, ki to nosijo čez mejo, jih ti niti vidiš niti slišiš. Ste pa res presrani od teh emigrantov.
      Emigrant je v slabem položaju, saj ga domačini če se jih nasitijo, lahko mirno pobijejo in kaj potem?
      DR Janez SVeti eksekutor

     • Interkom

      Emigrant je v slabem položaju, saj ga domačini če se jih nasitijo, lahko mirno pobijejo in kaj potem?

      Kje pa je to? V ISIS-iji ali Saudski bArabiji, ali Izraelu?

     • dr Janez Sveti

      Evropa je najbolj krvava teritorija na planetu Zemlja in uči se iz zgodovine. Pusti tiste puščavske kamelojebe tam kjer so že stoletja in tam bodo ostali.
      DR Janez SVeti genij

     • Interkom

      Saj bi jih pustil tam, pa kaj ko oni sami rinejo sem. O tem kateri kontinent je najbolj krvav, bi pa lahko razglabljala do konca sveta.

 • Luka Marchesi

  Saj bo počasi…
  Me zanima, kakšno menje ima pravoverni musliman Ahmad Shamieh o ženskah, manjšinah in istospolno usmerjenih, ko kamere niso prižgane.

  • dr Janez Sveti

   Tipično. Menda nisi pričakoval drugega?
   DR Janez SVeti

  • zoro

   točno tako mnenje ima kot si ti istospolni izrodki tudi zaslužijo – no, marsikatere ženske (tiste normalne so nekaj najlepšega in najboljšega kar se ti lahko zgodi) ter manjšine (npr.srbakarska) pa tudi.

  • črnogled

   O pedrih verjetno nima slabega mnenja,ker jih je tam kolikor hočeš.

 • dr Janez Sveti

  Eni vemo takoj, eni potrebujejo nekaj časa, nekateri dojamejo ko je prepozno..nekateri nikoli. Odrasli ljudje (kar so vsi emigranti) se NE BODO SPREMENILI ALI ASIMILIRALI , ker so trdno prepričani, da smo evropejci manj moški, naše ženske so kurbe in smo tudi ničvredni, ker nismo muslimani. Enako nas obravnavajo Židi.
  To mi je pred leti zaupal neki univerzitetno izobraženi človek visokih moralnih norem.
  “Bil sem vzgojen v Jugoslaviji, v duhu bratstva in enotnosti, enakosti med spoloma in medrasno strpen.. Dokler nisem dela nekaj let v Podsaharski Afriki. Povem ti, da od takrat sovražim vse črnce. So leni, umazani, in mislijo samo na to kaj bi jedli, jebali in ukradli. Oni te bodo okradli, posilili, ubili, po vsej verjetnosti vse troje, samo vrstni red spreminjajo..”

  DR Janez Sveti genij

  • Karmen

   moj oče je bil pa samo prvi oficir strojev na prekooceankah, pa mi je to povedal z enakimi besedami že 40 let nazaj. Izkusil je pa tudi Irak, je delal tudi tam, nič drugače.

   • dr Janez Sveti

    Ker sem genij, vam dam nekaj za razmislek.
    Torej. Afrika! Bogata celina, ki ima skoraj celo leto toplo podnebje in neverjetna naravna bogastva je dom najbolj zaostalih, lačnih, revnih ljudi, ki so nonstop v nekakšnih vojnah.
    Grenland!
    Neprijaznen otok, večinoma vulkanski, mrzel, pol leta skoraj v temi, neploden….ljudje prijazni, bogati in srečni. Podobno velja skoraj tudi za Anglijo…

    Kaj je narobe? Evropsko izkoriščanje Afrike??? Kaj menite?

    DR Janez Sveti genij

    • Karmen

     Lenoba.

  • zoro

   točno tako je in nobeden ni drugačen vsi ti so enaki – sovražni in leni ter izkoriščevalski – za ta resničen komentar si zaslužiš plus čeprav se s tabo največkrat ne strinjam tokrat si napisal resnico o črnuharjih saj niso dobri niti za gnoj materi zemlji, ker tam še leta nič ne raste tako so leni in butasti – dejansko niti rjavega šusa niso vredi- črni musli gnoji.

  • šmentanamuha

   Drži.

 • Peter

  Ne vem, v čem je problem.
  saj je res. Neumna nemška kurba, no.

 • čips

  Qva je pa misla, da ji bo drhal prostaska roze dala?

 • Stajerka

  :))……a je mislila, da bo postala muslimanska svetnica…….še en dokaz, da so levičarski aktivisti teoretiki, brez razsodnosti in kančka logike……

 • zoro

  in za takšno spoznanje je potrebovala leta, da je spoznala kdo so ti podganji iztrebki alahovi gnoji – potem je res to kar so mnogo prej o njej vedeli alahovi gnoji – da je nemška kurba, saj se s temi podganjimi musli izmečki drugi niti ne bavi kot hinavci, zahrbtneži in kurbe.

 • Karmen

  Štajerka,Peter in čips, hvala Bogu, da je spregovorila in pokazala na resnico. Čim več takih, ki pričajo iz osebnih izkušenj. Mogoče nas pa to reši pred migranti iz muslimanskega sveta.

  • čips

   mene nic ne rabi resvat in ne ti meni hvala bogu, da je spregovorila, islam je od nekdaj zlo in, da bi to vedel ne rabim nemske aktivistke to kar je ona zdaj povedala jaz pisem na portalu in opozarjam ze leta.

   • Karmen

    Ti in jaz to veva, imaš pa bumbarje, ki tega nočejo vedeti. Prej bodo pa verjeli taki osebi, kot pa tebi in meni.

 • Frank Novak

  …”potem pa je spoznala, da so muslimanski vzorci vedenja in razmišljanja ter njihov pogled na svet popolnoma nezdružljivi z evropsko kulturo.”…
  KO BO ANGELCA REKLA MIGRANTOM DA MORAJO SPREJETI NASE VREDNOTE BODO ZAVRGLI ISLAM IN POSTALI TAKI KOT MI !!!
  SAMO ANGELCA JIM TEGA SE NI POVEDALA. To je edini problem.

  • učko

   Angelca je itak trapa !

   • Frank Novak

    Pravite kak da je bil Tito. V primerjavi z kurbetino Geli je bil GENIJ.

  • črnogled

   Ne bodi naiven.

   • Frank Novak

    Sarkazem press…

 • mapu

  Če se hočemo rešiti nadlog, moramo stvar tako rešiti, kot so jo Izraelci.
  Na mejo so postavili 8 metrski zid.

 • mapu

  Pozabil dodati (na južno mejo).

 • terminalar

  Če si nemška kurba, ne vem. Vem pa, da si neumna.

 • šmentanamuha

  Aleluja, ji je prišlo, čeprav počasi, vendar bolje pozno kot nikoli. Še dobro, da je še vedno živa in ne leži kje posiljena s prerezanim vratom. Upam, da bo zdaj delovala v smeri razsvetljevanja množice neumnih filantropov, ki jih patološki altruizem žene, da delajo škodo svojim ljudem in svoji državi in nam vsem.
  Ko bi le čim več ljudi prebralo to njeno priznanje in spoznanje.

 • xtc

  Tale je pa dolgo rabila ,da ji je potegnilo.

 • samsara

  Novodobni oportunistični vandrovci so produkt večstoletne zgodovine njihove rase, nacije, ki se je oblikovala pod vplivi takšnih in drugačnih okoliščin, ki so bile precej drugačne kot v Evropi.
  Jezikovni tečaj in še kakšen tečaj na temo seznanjanja z evropsko kulturo in načinom življenja pač ne nadomesti zgoraj omenjenega.
  Tudi volka ne moreč udomačiti, čeprav ga vzameš iz legla v divjini po nekaj tednih. Celo volčji mešanci s psi, skoteni v domači reji, niso zanesljivi/varni in primerljivi s psi.

 • Dragan Krstič

  Ampaki ne boste verjeli kaj mi je danes napisal Nemec na moj blog na njihovem portalu Politikversagen:
  Seveda je Rebecca Sommer kurba, nemška kurba.

 • Caetano

  Naglušnost nemške vlade in glavnih strank izrojene multi kulti SDP in ”vazelinsko desne” CDU z Merklovo do vprašanj nasilja migrantov, jihada in islamizacije je naravnost grozljiva.

  • Dragan Krstič

   V Nemčiji vre in bo ljudem prekipelo zelo kmalu.

   • šmentanamuha

    Čimprej, tem bolje …

 • bojan

  Mam sosede muslimane v sosednjem stanovanju na črno ki so čisto enaki kot tile migranti, prav to počnejo okolici… to so gnoj od gnoja … taki drek nima pravice bit na tej zemlji

  • zoro

   najprej poizkušaj ostati miren in zbrati misli – vem kako ti je – ampak tudi ko gre za soseda popizdi ne daj da jebejo tvojega soseda in še koga pritegni – če se bo vstal eden se bodo – bomo vstali vsi – poglej v italiji se že začenja ti musli gnoji se niti ne zavedajo da smo evropejci sposobni pospraviti njih in vse leviste na tem svetu – čas je tukaj in zdaj , vsi smo s tabo , če imaš priliko samo pospravi ga in naslšov povej kam pridemo, da jih dotolčemo!

   • Tom Žnidarčič

    Včasih smo rekli takim vzgojnim metodam ČEBOVANJE. Ga je potrebno znova uvest!

 • zoro

  islam je gnoj človeštva, zato mora biti izkoreninjen!

  • DJURO SUMAR

   Vse veroizpovedi so gnoj vesolja.

   • zoro

    ne niso vse – samo islam in komunizem!

    • DJURO SUMAR

     Komunizem je ideologija. Ali ste res klerikalci tako malo izobraženi, da ne ločite med religijo in ideologijo. Ali ste pa morda tako butasti. Res ne vem. Imam nekaj prijateljev desničarjev, pa to razumejo. Poizkusi na spletu odtipkati teizem, ateizem, komunizem, socializem, gnosticizem, kapitalizem, morda boš potem kaj več razumel.

     • zoro

      butl iz gozda to je moj zadnji odgovor ker si preveč neuk, da ti namenim eno samo besedo več – veš budalo levičarsko ateizem je vera kot vse ostale, ampak je to vera v NIČ (ateizem je vera vseh bivših komunistov zato ker jih je sram, da so kadarkoli bili in verjeli komijem) – verjetno ne boš doumel – ampak ateizem je vera, da verjameš, da nič ne verjameš – vem, to presega tvoj iq , pa povprašaj soseda, prijatelja ali jebača tvoje žene, ker vsi komunistični gnoji imate jebače vaših žena, ker ste nesposobni zadovoljiti žensko tako telesno kot duhovno – samo zato imajo vse vaše žene jebače – a sedaj ti je potegnilo ti “inteligentni” ateist vernik v nič – no na koncu koncev si slabši od komunistov in islamistov, skratka brezbarvni gnoj! tudi dokazano je da nobenemu komiju iq ne presega 90 – ne vem, če si bil zraven, verjetno ne, ker bi takrat povprečni iq komija bil vsekakor nižji!

     • DJURO SUMAR

      Neverjetno kako nerazgledani in nekulturni ste verniki.

 • zoro

  predlagam neke vrste vaške straže, kjer bi vsi imeli orožje z dušilcem in bi jih kar sproti odstranjevali (žal drugače ne gre) – in tako bi odplavali po reki dalje in dalje – in tudi v resnici je to edina rešitev, ker drugače nas bodo preplavili!

 • janez zorman

  Punčka je mislila, da se bojo malo igrali z njo, pa je igra postala prenevarna.

 • mona lisa

  Kaj pa je mislila, če je sploh kaj mislila.

 • Sadako

  Predlagam ustanovitev domobrank.

 • DJURO SUMAR

  Gospa Rebeca je dokaz, da tudi izobrazba človeku ne pomaga, da bi lahko dobil realno sliko medčloveških odnosov. Gospa preprosto ne razume, da so vsi verniki ultra desničarji, nacisti, fašisti, ki so pripravljeni človeka ubiti samo zaradi tega, ker so drugačne vere kot oni. Bog ne daj, da si ateist, kajti te pa izjemno sovražijo prav vsi, kajti brez Boga ni nobene vere.

 • Monica Levvinsky

  Tudi meni so za hrbtom govorili, da sem čisto navadna neumna kurba, pa sem Billu hotela samo dobro.

  Ta svet je tako krut, vse, ampak res čisto vse jim damo, potem ko nas do konca izkoristijo pa takole. Joooooj…..

 • jan

  Pravzaprav so imeli “begunci” kar prav. Evropski useful idiots bodo uničili Evropo.

 • skorpijon93

  liberalizem pač stane nič ni zastonj, neumnost ne pozna meja

 • Tone

  Ta mi je malo sumljiva. Govori natanko to, kar potrjuje to kar mislijo in pišejo novinarji in komentatorji na Novi že dolgo, dolgo časa. Raziskovalni novinarji Nove bi lahko raziskali, koliko ji je nemška sestrska tv plačala za to.

  • Asterix in Obelix

   Nemška satelitska tv podpira migrante. Imam satelit in to vem. Samo Putinova Russia Today še pove resnico. In Russia Today je povedala, da so junaka Romana Filipova pokopali.

   • Tone

    Russia Today govori to, kar bi ti rad slišal. Od kdaj pa je to merilo za resnico?

 • Tone

  Izjava nekega Afričana: Evropski poslovneži in misijonarji imajo povsem drugačne vrednote od Afriških, indoktrinirani so s krščanstvom in sploh niso pokazali želje, da bi se v njihovih možganih kaj spremenilo. Še več. Svoj fundamentalizem so še okrepili, niso sprejeli afriškega dojemanja sveta in spoštovanja duhov prednikov. “Afriške vlade nad njimi nimajo več nadzora,” je dejal in opomnil, da pozna veliko Afričanov, ki se zaradi evropskega nasilja v Afriki že selijo nazaj v džunglo.

  • Asterix in Obelix

   In zakaj potem pobijajo in posiljujejo po Evropi, namesto da bi v svoji Afriki počistili z belsko nesnago?

   • Tone

    Če te bo kdo posilil ali ubil, bo to zanesljivo kremeniti Slovenec, statistično verjetno kar pa sorodnik.

 • Simonmarini

  Nemčija je z….na do konca. Greš na bus in ne čuješ drugega kot x špraho. In vsaka baba ima froca v vozeku in še enega bodočega v sebi. Težko bo taki družbi, ki je tako nasičena s tem. Kobilice so vedno zmagale, ker so številčne. Res je sicer, da potem hitro tudi poginejo, ampak do takrat je že vse uničeno za njimi.

 • Janez Novak

  “Muslimanski migranti so z mano jedli in pili, a za hrbtom so govorili, da sem ‘neumna nemška kurba’!”
  ***
  Bolj zanimivo bi bilo vedeti, kaj je ženska mislila prej, preden je spregledala, s kom ima opravka. Najbrž je mislila, da so migranti neki telebajski za odrasle, s katerimi se bo ona igrala. Potem, ko jih je slišala za hrbtom govoriti, kaj si mislijo o njej, je končno uvidela, da to niso nobeni telebajski za njeno zabavo, ampak da je ona njihova telebajska oziroma telebanka.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!