Nemci zgroženi nad turškim vohunjenjem, morebitnim oporečnikom v primeru vrnitve v domovino grozijo hude sankcije

Foto: epa

Nemške oblasti so več sto v Nemčiji živečih Turkov opozorile, da za njimi vohuni turška država ter da jim v domovini v primeru vrnitve grozijo hude posledice. 

Turške obveščevalne službe so sestavile seznam več sto v Nemčiji živečih podpornikov izgnanega islamskega klerika Fethullaha Gülena. Seznam ima v rokah tudi nemška obveščevalna služba, vsebuje pa imena, naslove, telefonske številke in fotografije, posnete na skrivaj.

Na seznamu ‘sovražnikov’ Erdoganovega režima je več kot 300 ljudi in 200 različnih institucij, ki naj bi bile povezane z Gülenom. Prav njega Erdogan krivi za spodletel državni udar, vendar številni poznavalci razmer menijo, da je šlo za navidezen državni udar, zasnovan pri Erdoganu, da je ta lahko aretiral številne politične nasprotnike in si tako še dodatno utrdil oblast.

Nemci niso asistirali, temveč preiskovance takoj obvestili o turških namerah
Kot piše časnik Telegraph, je seznam oporečnikov direktorju nemške obveščevalne službe Bruna Kahla prejšnji mesec na münchenski varnostni konferenci izročil njegov turški kolega z namenom, da bi Nemci Turčiji pomagali pri opazovanju Gülenovih podpornikov. Namesto tega so nemške oblasti  turške tarče raje opozorile, da jih redno opazujejo.

Minister za notranje zadeve dežele Spodnje Saške Boris Pistorious je turško vohunjenje komentiral kot povsem neprimerno, še posebej, ker posega v najbolj intimne sfere zasebnosti. V Severnem Porenju-Vestfaliji pa so šle oblasti še dlje in vse preiskovance obvestile, da v primeru njihove vrnitve v domovino obstaja verjetnost represalij.

Foto: epa

Nemški varnostni organi sedaj preverjajo, kako je Turčija sploh prišla do seznama oseb in njihovih osebnih podatkov ter drugih podrobnosti. “Šokirani smo nad načinom, s katerim so turške oblasti razkrile vohunstvo nad tukaj živečimi osebami,” so povedali viri v nemških varnostnih službah.

C. Š.

 

 • Franjo Trojner

  In totega zaostalega diktatorja bi naj sprejeli medse v EU? Ma ne ga srat no, toti Erdogan ruši vse kar je Ata Turk v Turčiji postavo in prav iz tega razloga mu je mladi Avstrijski zunaji minister Kurz rdeči karton za vstop v EU pokazo.

 • slosin

  Nič novega! Titek je ravno tako šnofal za našimi gastarbajtarji že pred 40. leti, pa ni bilo nebene panike…..

 • Zgornji

  VOLUHAR VOLUHARSKOVOHUNSKI TURŠKI POKVARJEN BEDEN ZLOBEN HINAVSKI !!! ! !!! :-P

 • Nata

  Kako je Sultan prišel do podatkov ?
  Jojmene no ? Še jaz vem. Z grožnjami in denarjem.

  • Franc Šink

   Tako kot UDBA pri nas.

   • Nata

    tako je ! Ko ti nastavijo pištolo na vrat, je potrebno obvarovat edino, kar še imamo. . . . . . življenje.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!