Nemška himna bo morda kmalu že spolno nevtralna – nočejo več očetnjave, predlagajo domovino

Foto: epa

Nemčija morda ne bo več “očetnjava”, saj neka feministična komisarka predlaga, da se odstrani vsakršno preferiranje moškega spola v nemški himni. Vse to v tendenci za nevtralnosti spola!

Komaj verjetno, a resnično! Komisarka za enakost pri nemškem Zveznem ministrstvu za družino Kristin Rose-Moehring je pozvala, naj besedilo nemške nacionalne himne postane bolj vključujoče, so v nedeljo sporočili nemški mediji, ki so navedli njeno pismo ministrom. Rose-Moehringova želi namreč besedo “Vaterland” (očetnjava) spremeniti v “Heimatland” (domovina) in zamenjati besedno zvezo “bratsko s srcem in roko” v “pogumno s srcem in roko”.

“Zakaj ne spremenimo naše nacionalne himne Deutschlandlied? (Pesem Nemčije, op.p.),” je zapisala komisarka. “Ne bi bolelo, kajne? In ustrezalo bi novemu zveznemu ministrstvu za notranje zadeve, ustavo in domovino.” Predlog je sicer prišel sočasno s tem, ko so člani SPD objavili, da so podprli koalicijo s stranko CDU Angele Merkel, s čimer se je začela nova vlada.

Medtem pa se zdi, da je nemškim politikom preoblikovanje nemške himne drugotnega pomena. “Lahko bi razmišljala o drugih temah, ki bi bile za ženske bolj pomembne, kot pa je spreminjanje nacionalne himne,” je tvitnila vodja CDU v Rhineland-Palatinate Julia Klockner.

Götz Frömming iz desničarske stranke AfD pa je predlog označil kot “nadvse nesmiseln in neobdelan”. “Ne moremo in ne bi smeli preprosto spreminjati poezije,” je tvitnil.

V svojem pismu se je Rose-Moehringova sklicevala na primer sosednje Avstrije, ki je leta 2012 spremenila himno. Namesto “sinovi” zdaj prepevajo “sinovi in hčere” v prvem verzu, spremenili pa so tudi tretji verz, kjer so “bratski zbori” zamenjali s “proslavljajoči zbori”, piše Russia Today. Nedavno pa je kanadski senat preoblikoval njihovo himno z naslovom O Canada, in sicer so potrdili spremembo vrstice “v vseh tvojih sinovih” v “v vseh nas”.

Marjanca Scheicher

 • Waltter

  Dobre so ni kaj te feministke. Se malo pa bodo morale lepo zenske v solo malo sesti za klopi in se guliti, vse manj bodo dobivale priloznosti da se reklamirajo in so ob tem se placane. Ni kaj ucit pa dela bo treba tak kakor ostale tiste ki se borijo za vas. Ce ne druga bodo vsaj kikle na kriziscih pred semafori dvigovale…

 • xtc

  Babo noro na psihitrijo.

 • sodnikisozločinci

  Poznate napise na tablah v nekaterih parkih? Na njih piše: Prepovedano za pse, pse na povodce… To je diskriminacija do žensk za katero so feministke slepe, ne vem zakaj. Predlagam, da se to spremeni in da se da napise: za psice in pse prepovedano, psice in pse na povodce… Še bolje pa je, da se prilagodimo duhu tega moralno sprevrženega časa in upoštevamo še srednji spol: za pseta, psice in pse prepovedano, pseta, psice in pse na povodce… Pseta meni predstavljajo multikulti blazneži kot je Cerar, Brglez in kompletna pravosodna vprega.

 • Sadako

  Nemke naj se raje pazijo Afganistancev, da ne končajo, kot je končala Maria Ladenburger.

 • Olga_10

  Zapojejo naj jo pa pokrite s hidžabom! Nore babe!

 • ponosen_Slovenec

  Bolano, te ženske nimajo očetov? Jim niso čisto nič hvaležne, da so se borili za državo, da njihove razvajene riti zdaj imajo kar imajo? Niti malo razuma jim ne stopi v glavo, vse feministke poslati na tako vojno, kot je bila 2. sv. vojna ali pa 1., pa verjetno ne bodo niti spregovorile več o feminizmu.
  Malo hvaležnosti bi pa lahko izkazale, da imajo državo, katero so v večini izborili njihovi pradedi, dedki.

 • Janez Novak

  Popolnoma pravilno, saj nimajo več očetnjave. Imajo feminizirano ženstnjavo, ki bo kmalu po zaslugi Merklove in njej podobnih vilkomeric kmalu arabizirana.

 • Anton

  Žive naj vsi Komunisti
  Ki hrepene dočakat dan
  Da kjer je Tito hodil
  Mir iz sveta bo pregnan
  Da rojak Gej bo vsak
  Le MOŽ IN ŽENA bo mejak.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!