Neverjetno sporočilo migrantske družine: Rajši bi živeli v begunskem taborišču kot v hiši na severu Norveške

Fotografija je simbolična (foto: epa)

Številni migranti so spregledali dejstvo, da je Norveška država visoko na severu Evrope in da so tamkajšnje temperature lahko globoko pod ničlo. Migrantska družina iz Sirije pa je sporočila, da bi kljub življenju v hiši na Norveškem rajši živela v šotoru begunskega taborišča v Libanonu.

Norveška televizija NRK je snemala prispevek s sirsko migrantsko družino na severu Norveške. Država jim je podarila prijetno družinsko hišo, otrokom ponudila šolanje in drugo oskrbo, vendar kljub temu menijo, da preživljajo težke čase.

“Mislili smo, da prihajamo v raj, ko smo bili na poti na Norveško in da bo vse popolno. Vendar, odkar smo tu, ne moremo spati, otroci pa jokajo cele dneve,” je povedala Jalilah Asad Ibrahim, mati sedmih otrok. Pred migracijo na sever Evrope so živeli v Alepu, zdaj pa se težko navajajo na polarni mraz in življenje v temi.

Norveški pregovor: “Ni slabega vremena, so le slaba oblačila!”
Družina Ibrahim je sicer pohvalila sosede, sosesko in šolske učitelje, vendar se tam počutijo osamljene, saj govorijo le arabski jezik. “Otroci se težko prilagodijo in težko sledijo učni snovi v šoli. Sonca nimamo že več mesecev,” so v obupu povedali člani družine iz Sirije, ki se je iz begunskega taborišča v Libanonu podala proti Norveški zaradi dobrega slovesa države in šolskega sistema za otroke.

Pri Speisi so dodali, da na Norveškem velja pregovor: “Ni slabega vremena, so le slaba oblačila!” Slednje pa očitno ne velja v arabskem svetu, kjer je vedno sončno in vroče.

M. P.

 • AlojzZ

  Izpolniti jim željo ter jih poslati nazaj.

 • indijanka

  Norvežani so preudarni. Migrantom ne ponujajo boljših pogojev kot jih imajo sami. 7 otrok..sedem otroških sobic in hiša na skrajnem severu.

  • slosin

   A ti mogoče obtožuješ naše, da niso preudarni..?

   • neny

    enega lepega, pravljičnega dne, se bo stopila od oboževanja avtoritet. .-:)

 • Novakec1

  Bo kmalu po spletu zakrožil da v slolandiji pa ni tak mraz, pa še opremljeno stanovanje brez stroškov jim izdajalec šefic ponuja.

  • sodnikisozločinci

   Če jim bo pa hudo mraz, se grejo lahko pa k Jasni Murgel in Violeti Tomič-Fati na pečko priključit.

 • luckyss

  Norvežani so navadni rasisti..
  Zakaj ne omogočijo tej družini pogojev kot jih je imela doma ?!
  Treba je torej dvigniti temperature na Norveškem in podaljšati dan..
  Vsi Norvežani pa se naj naučijo arabsko, da se bodo lahko z njimi pogovarjali !!
  In seveda, če ima kdo blond hčerko, naj jo da na razpolago, da bradati mladoletniki ne bodo depresivni..

  • sodnikisozločinci

   Kaj so že sprejeli na tistem shodu ekofašistov glede globalnega segrevanja? Mislim, da je bilo nekaj takega, da se povprečna temperatura na Zemlji ne sme povečati za več kot 2 st. Če ne bodo sankcije, sicer ne vem proti komu in kake.

  • Steiermark

   ja, nekako tako je bilo pod titom, v jugovini, ko so prihajali jugobizantinci v Slovenijo in mi smo se morali prilagajati njim, jim dajati stanovanja, do katerih pa Slovenci nismo imeli pravice, jih vzdrževati ter se učiti srbohrvaščine, da so nas lahko razumeli (?????), pa tudi naše deklice so učili, da morajo biti “ustrežljive” do njih, ker pač prihajajo iz drugačnega okolja, z drugačno kulturo, ter se nemorejo prilagajati oni nam ampak mi njim! Tudi takrat je bil namen tita in srbov, izbrisati Slovence iz Slovenije, na tak ali drugačen način, upali so, da se bodo Slovenke spečale z njimi in tako bodo ustvarili novo raso – jugoslovansko!

 • totex39

  Noben jih ni klical, da se sprehajajo po Evropi naj gredo nazaj. Zdaj jim še vremenski pogoji ne odgovarjajo pa kaj bi še sedaj radi.

 • sprehajalec

  Kolikor jih Alah da, 7 jih je dal. Če kdo ne verjame kako gre to pri njih.

  Leta 1950 je Sirija imela 3 milijone ljudi. Danes jih ima 24 milijonov. Slovenija je imela takrat 1,5 milijona in danes bi jih imela 12 milijonov samo od leta 1950 naprej, če bi se razmnoževali kot Sirci.

  Pa ne bi bilo hišk na severu pa socialna, pa šolanje, pa 7 otroških sobic, pa doklad, pa bundice pa igračke….

  • sodnikisozločinci

   Streljal bi se za kos kruha in poleno za kurjavo, po celi Evropi, če bi nas bilo toliko.

   • sprehajalec

    Po tem izračunu bi se Nemci naplodili od leta 1950 do danes na 400 milijonov. Pa 220 milijonov Italijanov.

    Pobijali bi se po Europi, kot se oni danes tam doli pobijajo.

  • samsara

   Osemkratnik v slabih 70 letih.
   Zastrašujoče!
   Zato se po osamosvojitvi povečuje delež Balkancev in ostalih neslovencev v Sloveniji.

 • Franc Šink

  Kmalu bodo pritiskali nazaj v južno Evropo in še njihove prejemke.Naj prinesejo z seboj.

 • Franjo Trojner

  V čem je problem? Nikoli ni prepozno. Pa zgradimo jim begunska taborišča v Siriji, Iraku, Avganistanu itd in jim izpolnimo želje! Sicer pa že tudi sam od samega začetka trdim, da so nesposobni kastrirani odločevalci v EU in Merklova krivi, da tam v Siriji, Iraku, Avganistanu itd.v varnih conah begunska taborišča že od samega začetka ne stojijo, ker, če bi stala tudi begunskega vala v Evropo ne bi bilo, mar ne? Tudi sam Merklovi rad širokogrudno podarim 1€ za pričetek gradnje begunskih centrov v Siriji itd.in vračanje beguncev v varne cone.

  • Marija

   Saj to ni to.Ti begunci so bili poslani v EU. Morali so iti,ker je taka politika uničiti EU. Nemčija dobila denar,zato jih sedaj ne more vračati. Zgraditi bi jim morala 200 mošej dati vsakemu stanovanje in avto. Soroš financira na veliko,da uniči EU. Vse to je načrtno zato so tudi sprožili vojne v teh državah. Imajo preveč denarja zato preganjajo mravlje po svetu.Ustvarjajo novo raso zato morajo današnje belce v EU uničiti.Ta načrt so ti norci z veliko kapitala naredili že pred 20 leti. Ustvarili so tudi finančno krizo da so obubožali EU narod. Čakali so samo da na vlade spravijo prave ljudi.In sedaj smo tu. Ali bomo tem norcem popustili da uspejo ali pa jih bomo uničili. Ker pa je tu pohlep vladajočih se pa lahko zgodi da zginemo. Vsi ti migranti boso pa tako šli tudi z nami v večnost ker so samo orodje. Soroš in ostali pa mirno uresničujejo svoje peklenske načrte naprej. To pa kar mi vemo in vse te dejavnosti so pa samo pesek v oči. Kapital bo zmagal.

 • janez zorman

  Na Norveškem še za kurjavo ne bojo zaslužili.

 • Feriss.H

  Med tem ko nora in zločinska Levuharija naseljuje Muslije po Evropi vse povprek, zdrava pamet pri ostalih Evropejcih pa še počiva in čaka na ne vem kaj. Če se bo le zgodilo najhuje in bodo drhali iz Tretje Svetovnih beznic ostale v Evropi, bi pa Mati Narava sama znala vzpostaviti red. V skladu z naravnimi zakonitostmi so se Rase razvijale v prostoru ki jim ga je določila Mati Narava, njej pa Alahu Akbar in MultiKulti ne pomeni nič. Apetite prvih in norost drugih bo zamrznila z novo Ledeno Dobo in čiča miča gotova priča.

  Po tem bo pa spet ponavljanje razreda …

 • simplya

  Z tako polnimi vrečkami iz trgovine se ogromno naših ljudi ne more sprehajati po cesti….izpolnite jim željo po begunskem centru v Libanonu že enkrat !

  • Steiermark

   Ja, naši državljani, obubožani upokojenci, z manj kot 400 E penzije, se lahko sprehajajo z vrečkami, ki so jih napolnili pri Karitasu – in ta organizacija ima ogromne težave, kako poskrbeti za vse siromake, Slovence, v Sloveniji, medtem ko se za golazen poskrbi z “najvišjimi standardi”, tako stanovanji, kot prehrano, žepnino, česar naši, kljub garanju, niso deležni in si nemorejo privoščiti. Fuck, pa taka rdeča uničevalska golazen, ki pri nas trga od ust tistim, ki delajo ali so si z delom prislužili penzijo in tišči v kljune tistim, ki niso in nikoli nebodo s prstom mignili za vse, česar so deležni, na naš račun!

   • Marija

    Si že bil na Karitasu. Si videl katerega s tako polnimi vrečkami stare neužitne hrane.Ti menda ne kupijo hrane iz rezerv države,si lahko kupijo svežo. Naši kateri hodijo na karitas pa pojdite pogledati. Žalost toliko da ne moreš umreti.Ja gelca in politiki pa vzame letalo in se pelje na rokometno tekmo v Francijo. Joj sama faušija je nas kateri ne znamo krasti. Prav nam je pa še podpiramo jih naredimo pa nič.

 • Adolf Hitler

  kamelo fukarski smrad!

 • tasilo

  “Mislili smo, da prihajamo v raj, ko smo bili na poti na Norveško in da bo vse popolno.”

  A zdej pa še arabski komunisti! Evo, samo to še rabimo. — Saj je popolno. Popolno sranje.

  • Steiermark

   Ne tasilo, s tem stavkom so povedali sami, da ne bežijo pred terorjem (svojim, ki ga izvajajo sami , posebaj če niso Kristjani) ampak da so se privlekli v Evropo, v izbrane države, ki imajo najvišje socialne transferje, tudi za lenuhe in najvišji standard. Dvomim, da Norvežani tudi svojim, morda potrebnim, državljanom, podeljujejo – šenkujejo hiše!
   Priporočam pa vsem tem “nesrečnim muslijem”, da se v izogib občutka, da niso zaželjeni v EU (kar tudi niso), opravijo nazaj, odkoder so prišli!

   • tasilo

    Večinoma so res ekonomski migrantje. A ta sintagma ali izraz postaja vedno bolj neprimeren in ga bo treba spremeniti v politično korektnega in življenjsko resničnega. Niso ekonmski migrantje, temveč zajedavski in lenuharski migrantje. Pa naj zdaj vsi mavričniki in levaki spet skočijo v luft.

    • Marija

     Kaj pa so mavričniki drugo kot zajedavci.

 • elh

  zakaj ne zberejo za avionske karte in take, kot prve pošljejo nazaj. in si vas oddahne.
  doma bodo pa povedali kako strašno je v evropi, kar bi bilo hvalevredno.

 • Peter

  Prspevam eno deko za šotor, a pošlem na Nurvešk al že kar u Libanon, no?

 • Slovenija moja dežela

  vse nazaj poslat,na sonce

 • Olga

  Na Francosko riviero in socialno podporo, pa bo šlo!?

  • sprehajalec

   Z Norveško socialno. Čeprav tudi Francoska ni dosti nižja.

 • Dragan Krstič

  Kaj bo šele poleti ko bo ramazan in bo sonce sijalo skoraj vseh 24 ur. Ali bodo zahtevali od države da odstranijo sonce.

  • stajerc5

   Uh, ta je pa res dobra! Na to se nikoli nisem pomislil.
   Koliko casa ze rabi clovek brez hrane, da ga bradati poklice k sebi???

   • Dragan Krstič

    V mesecu dni bi jih šlo kar precej k Allahu, še posebej zaradi prepovedi vnosa tekočin in
    ne toliko zaradi hrane.Poleti naj jih pošljejo na brezplačne počitnice na Grenland.

 • www

  .. ker prijemajo LEPO podporo, jim predlagam da odletijo na počitnice v ALEPO. Tam je sedaj vsega za vse dovolj.

 • Fogglof Tunnek

  POZOR POZOR POZOR !!!

  IDS ter Trs odhajata !!!… Demokratična stranka dela (ZL-DSD) in skupina civilnodružbenih gibanj ter organizacij ostajata v koaliciji ZL, iz nje odhajata IDS ter Trs !!

  Jas, kot zaprisežen levičar, še ne vem ka bom storil… Fseskozi sn trdil, da mamo preveč strank združenih v ZL… Sicer mi smo fsi demokrati in liberalci, in so različni pogledi nekaj pofsem normalnega… Ne tak kot SDS…ki so alfa in omega na desnici, fse ostale pa pohodijo !!!

  Držimo pesti za stranke ZL, ker edina prihodnost Slovenije je v močni levici…Ad acta !!!

  • Steiermark

   Kozjeljubec, pa ustanovi novo stranko z svojimi kozami, saj nihče nebo opazil, da ni ljudi v njej….. Smo že navajeni takšnih meketajočih bebcev, ki sestavljajo levaške stranke, od njih ne prihaja nič pametnega in poštenega, kljub njihovemu blejanju, pa še to po “napisanih predlogah”!

  • slosin

   O čem ti to? Si spet zgrešil in se prijavil na napačen forum? Ne vem če veš, šmarnica vsebuje metilni alkohol, ki uničujoče vpliva na razum (če veš kaj je to)….

  • tramal

   Bedak.Pravkar kaže na hanzi tv kako razpada.Razpada približno tako kot ti od alkohola.

   • Capi

    Od znotraj, hahahaha…..

  • Marija

   Ti si zmešan.

  • Joža Gabroža

   TI SI NA ŠMARNICI

 • KAPIBARA

  Za stalni odhod prispevam regres..

  • Nata

   ki ga nisi, oz. ga ne boš dobil ?? Lump !

   • KAPIBARA

    Sorči..
    Kot vem, letos Maja 720 na mizo.. tax free

    • Nata

     Uau……sorry

 • Beli Sneg

  Ja jih čisto razumem. Težko je biti v tuji domovini, tudi če imaš polno rit. Dejstvo je da je najlepše tam kjer si doma. Zato tem ljudem čimprej zagotoviti osnovne pogoje, tudi če bo to šotor in sem prepričan da se jih bo kar precej vrnilo.

  • Steiermark

   Močno dvomim v tvojo izjavo! Zakaj pa so rinili kar do Švedske, če bi hoteli samo varnost? Zakaj pa niso odšli v Lebanon – kjer imajo urejen begunske centre ali pa se ustavil v drugi arabski varni državi, tudi turčiji? Zaradi želje po lagodnem življenju in obljubljenem (od isis-a) raju, kjer bodo do konca svojega življenja lahko posiljevali, ropali, klali – izvajali teror, ter bili deležni, po zaslugi idiotskih voditeljev držav, prejemkov, ki jih mi, ki zanje moramo plačevati, niti sanjati nemoremo!

  • Franjo Trojner

   Da jim omogočimo vrnitev domov sam rade volje prispevam v gotovini 1€, 1 žajfo in 1 šotorsko krilo.

   • Steiermark

    oni žajfe ne rabijo, ker se z umazanijo ščitijo pred ekstremnimi temperaturami v Evropi…. raje še dodaj 1 E, kot prispevek, njim….

    • Franjo Trojner

     Čuj še 1€ ne bom dal, mam pa eno polo šmirgl papira, a misliš, da bi jim to lahko daroval? Veš ne bi rad, da bi se pol naokoli govorilo, da nisem humanitaren…

  • Steiermark

   ???????????? Kdo jih bo pa potem tako financiral?

 • slosin

  A bo Miro zaprl mejo tudi v primeru obratnega vala migrantov…,?

  • Steiermark

   ja, jo bo in sicer na hrvaško stran, da bodo vsi ostali pri nas!

 • Nata

  Naj se prav lepo zahvalijo tistim, ki so jih poslali na tako pot.
  V dežele, ki jih prav nič ne poznajo ! Torej, nauk ?? Vsak na svojem koncu, pod svojim soncem !!

 • Winston Wolf

  Prekleti bodite rasistični in nacistični Norvežani.
  .
  Če bi bili kaj človekoljubov, kot se predstavljajo, bi ob vsem denarju in nafti, ki ga država ima, lahko organizirali celoletno ogrevanje cele države na temperature bližnjega vzhoda.
  In seveda celo državo tudi osvetlili/zatemnili v tako, kot je to na bližnjem vzhodu.
  Tako, da bi se lahko njihovi dragi gosti počutili kot doma.
  .
  Preklete pizde skandinavske negostoljubne.
  .
  Sarcasm off.

  • Steiermark

   Veš kaj, tem islamskim teroristom lahko Norvežani ustrežejo edino tako, z enkratno razsvetlitvijo in ekstremno visoko temperaturo, da nagovorijo enega izmed njih, da se zberejo vsi na enem mesto ob istem času, on pa se razstreli…… Vsi bodo osrečeni, ob odhodu k alahu, njihovemu velikemu voditelju, ki jih bo z veseljem in devicami sprejel k sebi……

 • Franc Novak 1979

  Alepo je osvobojen, torej ni problema za povratek. Norveška časti avio karte in vsakemu še 1.500,00€ popotnice, pa lahko odletijo jutri proti sončnemu vzhodu. A ja, se ne upajo? Torej, preveriti je treba zakaj so pobegnili? Sodelovanje s kriminalci in morilci, pa ne upajo nazaj, kenede?

 • radames

  Saj imajo prav! Mi smo navajeni na mraz, sneg in led. Kdor zahaja pozimi v gore, ve, kako je lepo in obožuje sneg in mraz. Tak tudi ve, kako je lepo sredi poletja v Centralnih Alpah, ko si nekaj dni v snegu. Jaz sem že precejkrat pomislil, da bi bilo zame dobro živeti na visokem kanadskem severu.

 • Milan Novak

  Saj so bili že v Grčiji na varnem. Tam je sonce in mir. Jaz tudi ne bi šel na Norveško, pa če bi dobil 5000 eur na mesec. Pol leta sama tema pa minus.

 • airways

  Brez vprašanja deportacija v Libanon!!!!

 • karlina

  Samo nagnati s prvim letalom, nič drugega.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • Bastian

  Breivika naj spustijo na plano potem bojo leteli po vseh štirih.

  • Steiermark

   ja, on pa ima pravo zdravilo proti takim….

 • renee

  Kdo jih pa zadržuje tam gori na severu, da ne morejo spokat od koder so pršli??

  • FRANC3

   danes bi jim Norveška plačala brezplačen prevoz, samo naj grejo. Pa še videospot bi posneli, kako odhajajo v srečno domovino. Ja ti muslimani so pa res čudni. Niso srečni, kjer vlada islam, niso srečni, kjer ni sonca, niso srečni kjer je izobilje.
   Ti so nesrečno, kadar so srečni. Pa jih razumimo!

 • Vrhovni sodnik

  Norvežani so res žleht, ko skrivajo sonce.

 • samsara

  ‘Kdor z malim ni zadovoljen velikega ni vreden.’
  No, oni so dobili veliko, a vredni niso niti malega.

 • Marija

  Zakaj se ne vrnejo v Libanon,če je tu tako hudo?

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!