Nora Norveška: Sirec ugrabil svojo ženo in otroke ter jih prisilil, da se pridružijo Islamski državi, norveško sodišče pa ga je oprostilo

Raqqa. Foto: epa

Bilo je avgusta 2014, ko je sirski moški odpeljal svojo ženo, sicer Norvežanko, na lep in miren družinski dopust v Turčijo. A izkazalo se je, da je bila to le pretveza. Namesto tega jih je ugrabil in prisilil, da se pridružijo Islamski državi v Siriji.

Ruth Meyer Johansen in njenih pet majhnih otrok iz Botnhamna na Norveškem so bili prisiljeni, da ostanejo v Siriji štiri tedne. To ugrabitev in siljenje, da se skupaj z njim pridružijo Islamski državi, njen, zdaj že nekdanji, danes 38-letni mož obžaluje. Sreča v nesreči, da so se lahko vrnili, je bilo, da je eden od otrok hudo zbolel, Ruthin mož pa se je nato močno potrudil, da so od uprave Raqqe dobili dovoljenje za izstop, piše Speisa. Ko so prišli nazaj v Oslo, ga je norveška policija nemudoma aretirala in ga obtožila ugrabitve svoje lastne družine.

Presenetljivo pa je, da ga je sodišče v norveški Senji oprostilo ugrabitve, a je pritožbeno sodišče razsodbo kasneje razveljavilo. To pomeni, da je Sirec še vedno obtožen ugrabitve in se bo na sodišču spet začel postopek proti njemu.

To ga bremeni obtožnica
Ruth Meyer Johansen je prepričana, da bi morala policija njenega nekdanjega moža obtožiti po določbi 147, ki govori o terorizmu, vključuje teroristična dejanja ter sodelovanje v teroristični organizaciji, in sicer že takoj, ko so septembra 2014 prispeli na Norveško. Obtožnica Sirca sicer bremeni, da je dajal povelja v imenu Islamske države, da je izvajal povelja te teroristične skupine ter da je sodeloval v njihovem programu usposabljanja, ki je vključeval tudi rokovanje z orožjem. Na Norveškem pričakujejo, da bo primer na sodišču v Oslu še pred poletjem.

Marjanca Scheicher

 • Franc Šink

  Njega lahko oprostijo. Narod se bo pa čez par let tega spomnil.Žal mu bo da niso ukrepali takoj.

 • Fogglof Tunnek

  Ni čisto tako kot piše Novatv…

  • xtc

   Ampak kot reče TUMMEK:

 • Olga

  Kam je gledala pred poroko s tujcem?

 • xtc

  Najpreje bi moralo sodišče povprašati gospo po zdravstvenem stanju ;da je pobrala ta presežek:
  Nadalje pa bi morali omenjenega šprtnega ljubitelja ISISa izgnati za vedno:

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!