Odhajajoči ameriški predsednik Barack Obama “zadovoljil” Američanke in Američane

Odhajajoči predsednik ZDA Barack Obama in njegov predhodnik George Bush (Foto: STA)

Po izteku drugega predsedniškega mandata Baracka Obame je 58 odstotkov Američank in Američanov zadovoljnih z njegovim vodenjem države in ga pozitivno ocenjuje.

Ameriška agencija Gallup je vprašala Američanke in Američane, ali je odhajajoči predsednik Barack Obama v zadnjih osmih letih ustvaril napredek, obdržal isti nivo ali nazadoval na različnih področjih. Pozitivno je njegovo delo po koncu drugega mandata ocenilo 58 odstotkov vprašanih. Ocena, ki jo je dobil Obama teden dni po lanskoletnih predsedniških volitvah, je najvišja od njegova ‘zlatega obdobja’ v prvem letu, ko je postal ameriški predsednik.

Najvišjo oceno je dobil Obama za izboljšanje položaja LGBT populacije. 68 odstotkov  vprašanih meni, da je zanje ustavil boljše pogoje, 16 odstotkov pa jih pravi, da so nazadovali. Pozitivno oceno je dobil Obama za delo na področju energije, klimatskih sprememb in gospodarstva.

Po drugi strani pa večina vprašanih Američank in Američanov v anketi odgovarja, da je Obama vodil napačno politiko pri vprašanjih rasne nestrpnosti, kriminala in državnega dolga. Po oceni ameriške agencije Gallup je bil v 12 kategorijah Barack Obama bolje ocenjen od predhodnika Georgea Busha. Pri vprašanju o gospodarstvu je ocena Baracka Obame +6, Busheva je bila -82. Poleg gospodarstva so Obamo v primerjavi s predhodnikom Bushem bolje ocenili  na področju zdravstvene zaščite, energije, izobraževanja, klimatskih sprememb, priseljevanja in položaja ZDA v svetu. Po drugi strani pa so bili v času predsednika Georgea Busha boljše ocenjeni boj proti terorizmu, reševanje rasnih vprašanj, boj proti kriminalu in področje obrambe oziroma vojske.

Branka Jurhar,  Al Jazeera

 • althar

  Itak da 58%. Zato so tudi izvolili za njegovega naslednika Demokratko Clintonovo. Čak mal…

  • moon

   A ti mislis, da americani ne znajo “delati” anket? Trumpova zmaga je to dokazala.

 • Slovenka

  Obamov odhod iz Bele hiše bi lahko poimenovali Izgon iz raja. Konec bo namreč razkošnega življenja na račun davkoplačevalcev in luksuznih počitnic, ne bo več potovanj v slogu, ne bo več neskončne pozornosti medijev in javnosti, v kateri se je muslić sončil kot martinček, ne bo več zabav, ne bo več hollywoodskih lizunov. Nič čudnega, da ob slovesu tečejo solze in da trenutni predsedniški par blebeta neumnosti, ker jima je bolečina zmedla pamet.

  Seveda tip ne bo dal miru. Na zadnji konferenci je jasno napovedal, da bo delal zgago. 8. novembra je Bog že pomagal Ameriki. Prav tako ji bo pomagal tudi jutri, ko se bo v Belo hišo v veliko olajšanje vseh odgovornih ljudi tega sveta vselil inteligenten, delaven in odločen moški, ki bo očistil greznico, ki jo je muslić pomagal polniti z nesnago po svojih najboljših močeh.

  Upam, da bo Bog veliki dogodek nadgradil tako, da bo letalo, ki bo po končani ceremoniji odpeljalo zdraharja Obamo, njegovo zoprno babo in obe hčeri, na Palm Springs v Kaliforniji, doživelo vremensko turbulenco in pristalo v kakšni muslimanski državi. Tako bi se muslić vrnil h koreninam, Michelle bi lahko nosila ali burko ali hidžab po želji, vsi pa bi častili Alaha in Mohameda, njegovega preroka, mi pa bi imeli mir pred njimi. Amen.

 • Vince Blake

  Saj ne veš kdo je bil slabši. Bush ali Obama. Obadva vlačuge korporacij, vojne industrije, Wall Streeta in globalizma. S tem, da so ZDA sedaj praktično na pragu rasne vojne, česar po koncu Bushevega mandata ni bilo. Upam, da bo Trump boljši. Če ga ne bodo prej odstranili in bo naša lepa Melanija postala vdova.
  Mi je pa smešen podatek, da se uspešnost meri s kriterijem izboljšanja stanja nekih minornih, obskurnih skupin, kot so LGBT in feministke. Ja, to bo pa zagotovo rešilo ameriko in svet.
  Prav tako je vprašljiva ekonomska uspešnost Obame. Zgleda se je zgledoval po naši bivši LDS, ko so umetno ustvarjali neproduktivna delovna mesta v raznih državnih upravah in administraciji in s tem umetno zmanjševali nezaposlenost. Na kratki rok se na tak način res lahko hvališ s statistiko, ampak na dolgi rok je pa to strel v lastno koleno.

  • FORT WORTH

   Lds (v nadaljevanju ) Smc je bolj prispevala (in prispeva) k izseljevanju izobrazenih Slovencev in uvazanju vseh mogocih ubrisanih in migrantof !
   Ubrisani in migranti so pa po prepricanju levaki !

 • garfi

  If Trump is Killed During Inauguration, Obama Appointee Would Be President
  https://www.youtube.com/watch?v=d7CVDHKng1w

 • Caetano

  Dediščina Obame je, da se je moč radikalnih islamskih skupin znatno povečala in to tudi s posredno ali neposredno pomočjo njegove administracije. Že to je več, kot dovolj! Ko odhaja si želim samo, da čim prej izgine, če ga že ne bodo zaprli, kar bi bilo najbolj pošteno.

 • francelj3

  Zadovoljil jih je? No, saj smo vedno vedeli, da imajo zumbe daljše. Ampak da je to edini predsednikov dosežek, je pa žalostno.

 • dob

  Cerar nam sporoča, da če nas on ne zadovolji, naj se samozadovoljimo.

 • Olga

  Če ne narediš nič, si odličen? Hvala Bogu, da je Obama končno spokal!”Ustvaril” je anarhijo! Dobila sem vtis, da se je prilepil za stol!

 • francelj3

  No ja, Clinton se je pustil zadovoljevati (od Lewinskyjeve), Hussein jih je pa zadovoljil. Človek se mora vprašati, kdo je bil boljši predsednik.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!