Trumpov obrambni minister ‘Stekli pes’ zagotovil vso podporo zvezi Nato

James Mattis (foto: epa)

Novi ameriški obrambni sekretar James Mattis je v ponedeljek po telefonu generalnemu sekretarju zveze Nato Jensu Stoltenbergu zagotovil vso podporo zavezništvu. Njegov šef Trump je sicer upravičeno kritiziral zvezo Nato, da je zastarela in da njegove članice ne izpolnjujejo skupnih obrambnih zavez. 

“Voditelja sta govorila o pomenu skupnih vrednot in sekretar je poudaril, da ZDA, ko iščejo podporo za obrambo teh vrednot, vedno začnejo pri Evropi,” je po sporočil Mattisov tiskovni predstavnik Jeff Davis.

Mattis, nekdanji vrhovni poveljnik Natovih zavezniških sil za transformacijo, je Stoltenberga poklical prvi dan na položaju, da bi tako poudaril pomen čezatlantskega zavezništva, so sporočili z ameriškega ministrstva za obrambo.

Zaveznice ne izpolnjujejo pogojev
Trump je sicer še pred prevzemom predsedniškega položaja ocenil, da je Nato zastarela organizacija in kritiziral ostale zaveznice, da ne namenijo dovolj sredstev za obrambo oz. da ne plačujejo svojega deleža. To je med drugimi zaveznicami v Natu povzročilo precej nemira. Mattis in drugi predstavniki bodočega Trumpovega kabineta so v zaslišanjih v senatu izpostavili, da je Nato še vedno temelj čezatlantske varnosti in stabilnosti.

Mattis je sicer v ponedeljek po telefonu govoril tudi s kolegoma iz Velike Britanije Michaelom Fallonom in Kanade Harjitom Sajjanom.

M. P., STA

 • Peter

  Mad dog se ne prevaja kot nori pes, ampak kot stekli pes…
  Upam, da ne boste nekega dne odprli stojnice s hot dogi, no.

  • pajot

   Čakaj,čakaj,hot dog se prevaja kot vroči pes. zakaj se ne bi mad dog prevajal kot stekli pes? Na primer Blue rapsody se prevaja kot rapsodija v modrem. Pa natančno vemo,da je to recimo Otožna rapsodija. Naši prevajalci so cvet prevajalstva v podalpski državici.

   • pajot

    Mal sem se zmotu. reče se Rapsody in blue.

 • Caetano

  Zveza NATO je bila in je še učinkovit branik pred velikosrbstvom, ki je na Balkanu še vedno aktualno vendar pa je odpovedala v primeru zaščite pred islamisti. Upam, da ji bo Trump vlil novega duha.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!