Pet razlogov, zakaj je Trumpov novi sekretar prava izbira

Rex Tillerson (foto: epa)

Številni mediji so se na odločitev novoizvoljenega predsednika Donalda Trumpa, da za sekretarja za zunanje zadeve imenuje Rexa Tillersona, odzvali negativno zaradi njegovega poslovnega sodelovanja z ruskim predsednikom Putinom. Poznavalci menijo, da bo prav on za državo odlična izbira.

Kot direktor petega največjega poslovnega imperija na svetu Exxon Mobil, je Tillerson letno obračal kar 260 milijard dolarjev in posloval v 21 državah. S tem izdatno pripomore k bruto družbenemu produktu številnih držav, poleg tega pa daje delo več kot 75 tisoč ljudem. Njegovo podjetje je prejelo več nagrad za najbolje vodeno podjetje v svetovnem merilu.

Po 40-letni podjetniški karieri se je Tillerson nameraval upokojiti do leta 2017, vendar je kljub temu sprejel odgovorno mesto in izziv, ki ga čaka na vrhu ameriške diplomacije.

Da je Tillerson prava Trumpova izbira, so argumentirali tudi v Newsweeku:

1. Ameriško zunanje ministrstvo ‘State Department’ s svojimi 70 tisoč zaposlenimi in 65-milijardnim proračunom potrebuje korenito reformo. Dokazano učinkovit in dober menedžer velike korporacije bo velike lažje premagal številne birokratske ovire in upravo spremenil v bolj agilno, fokusirano organizacijo, ki zaposljuje le najboljše ljudi. Njegov predhodnik John Kerry je upravo pustil precej osiromašeno z vidika strokovnih kadrov, zato bo imel veliko dela pri reorganizaciji.

2. Tillerson se je v svoji karieri izkazal kot zelo izkušen pogajalec z diplomatskimi izkušnjami, s katerimi je reševal številne probleme in spore po svetu s številnimi državami, organizacijami in drugimi subjekti. Že v svojem podjetniškem delovanju se je moral soočati s številnimi geopolitičnimi izzivi, ki so prisotni na trgu. Za razliko od Kerrya bo Tillerson prevzel popolno odgovornost za vse poteze.

3. Tillersonov odnos z Rusijo in Katarjem ni nujno njegova slabost. Njegova zmožnost doseganja dobrih odnosov s Putinom v času, ko so odnosi med ZDA in Rusijo na najnižji možni ravni, kaže na njegovo sposobnost sodelovanja celo v najtežjih trenutkih. To je namreč njegova dragocena sposobnost, ki bo pomembno pripomogla pri upravljanju odnosov med Moskvo in Pekingom.

4. Rex Tillerson ima zelo kakovosten in neposreden odnos z bodočim predsednikom Trumpom. Močna in učinkovita figura zunanjega ministra zahteva zaupanje in vero predsednika. Za razliko od kandidata Mitta Romneya, je Tillerson vodja, ki ga Trump spoštuje in ga bo tudi poslušal. Prav tako bo svoja stališča uveljavljal v svojem kabinetu med številnimi mnenji.

5. Novi zunanji minister ima obsežne izkušnje v domači politiki. Na čelu svojega podjetja je moral krmariti med Kongresom, Belo hišo in drugo birokracijo. Njegove bogate izkušnje v gospodarstvu, poslu, družbi in vladi bodo neprecenljive pri soočanju s številnimi globalnimi izzivi, ki zahtevajo izdatno razumevanje geopolitike in geoekonomije.

M. P.

 

 • razerznak

  čaki a nova podpira bolše odnose med zda in rusijo, tole je pa za v zgodovino nove in sds hahahahah

  • stajerc5

   Kaksen problem imas pa ti?

  • tarantela

   Politika za 180 stopinj obrata! Če se spomnim, kako so me zmerjal z rusofilom, ha-ha…!

 • Olga

  Trump ve kaj dela! S svojimi odločitvami to dnevno dokazuje, pa še sploh ni v Beli hiši!

 • Aron

  CEO naftnega giganta, ki vehementno nasprotuje raziskavam lastnih znanstvenikov glede vplivov človeka na klimatske spremembe, je prava izbira.

  • stajerc5

   Seveda!

 • Anton

  a sedaj pa vem zakaj leakom ne diši omenjeni kadidat, kajpak on je uspešen , sposoben, kar kajpak lahko dokaže kadarkoli, kaj pa naši levaki, kaj so oni naredili za državo, raze za svoj žep?

 • soc

  Tillerson ni dobra izbira, je Trumpova žrtev megakapitalu za ustrezno sodelovanje z njim. Zato tudi pohvale medijev. Prava izbira je bil le favorit, Rudy Giuliani. Brezkompromisen, odločen in vrhunski v realizaciji ciljev, ki niso bili samo in izključno ekonomski (pacifikacija New Yorka). Škoda.

 • tarantela

  Sej sm rekla, da bo zabavno, še mal, pa bo šel Janša k Putinu na obisk. Mogoče kr v spremstvu Trumpa

  • Šiška Pizić

   hočeš rečt da bo mogoče kej pokukal iz trumpove riti z NATO zastavico

  • stajerc5

   Verjemi, komaj cakam! Three big presidents!!!

   • tarantela

    Hm, a ni zapovedan Putina smrtno sovražit?

    • stajerc5

     Zivis se kar v yugi? Pri nas, ne pri “nasih”, ni nic zapovedano!

 • Šiška Pizić

  a zdej je pa bela garda v funkcijo amerikanoritolizništva kar proputinovska al kako, kljub vsemu že videnemu impersiven perfrormans sodrgaštva in konjušarstva

  • stajerc5

   Ja, kaj pa zdaj, pizdic, nje!? Ti ni jasno, da lahko normalni ljudje sodelujejo?
   PS:
   Zvezdo si vtakni v tvoje ime…

   • Šiška Pizić

    ja sam putin je zločinec in diktator, ki je okupiral krim (in sta EU in NATO baje stopila v bran ukrajini), z njim sile dobrega, človekovih pravic in demokracije ne smejo sodelovati pod nobeno ceno, tako kot so take sile premagale v imenu demokracije ves rdeči imperij oz 4. najmočnejšo vojsko na svetu

    • stajerc5

     ..njet ponamaje.. Poiskusi se enkrat.

     • Šiška Pizić

      sej tebi ne bo treba govorit rusko, raje se fokusiraj na svoje pristojnosti, probaj vzpostavit stik s trumpovimi vetrovi

    • radames

     katera pa je 4. najmočnejša vojska na svetu?

  • radames

   Bela garda je ruskega izvora. Torej je povsem normalno, da je proputinovska.

 • Unikatna

  V majhnem mestu Indiana je mestna oblast ljudem odstranila vrh – križ na božičnem drevesu!
  Neumno, da jim ne pustijo!
  http://fxn.ws/2gFVYN0

 • xtc

  Glede vodstvenih sposobnosti je prava izbira;glede na njegovopriljateljevanje s Putinom;pa verjetno ne;kar ga utegne pokopati v senatu ali pa kar tudi Trumpa;če bo Cia RES DOKAZALA VMEŠAVANJE Rusije v volitve vZDA;kar bi Trumpa postavilo na nivo Clintonove:

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!