Pritiski levičarskih medijev niso obrodili sadov: Elektorji potrdili Trumpovo zmago na volitvah

Foto: EPA.

V ponedeljek so se v prestolnicah ameriških zveznih držav sešli elektorji, ki so potrdili zmago Donalda Trumpa na novembrskih ameriških predsedniških volitvah, čeprav so levičarski mediji ravno nasprotno poskušali prepričati javnost, da bi lahko številni Republikanci ravnali po svoji volji in glas raje namenili demokratki Hillary Clinton. Sedem takšnih elektorjev, ki niso spoštovali volje volivcev, so letos v ZDA vendarle imeli, a jih je, ironično, več kot Trumpu glas odreklo Clintonovi. Za potrditev Donalda Trumpa kot 45. predsednika ZDA so tako zadoščali 304 elektorski glasovi.

Če se ozremo nazaj, je Hillary Clinton na novembrskih volitvah prejela slabe tri milijone glasov več, a je razliko hitro mogoče pojasniti z rezultati volitev v zvezni državi Kalifornija, ki je tradicionalno demokratska in ki  ima največ prebivalcev (blizu 40 milijonov). Vseeno je Trump zmagal v večini neodločenih držav, najbolj tesno na Floridi, v Pensilvaniji in Michiganu, na koncu pa teoretično osvojil 306 elektorskih glasov. Toda po ameriški zakonodaji lahko elektorji ravnajo po svoji volji, saj prav oni pa natanko mesec dni pred inavguracijo uradno izvolijo novega predsednika.

Letos se je po presenetljivi zmagi Trumpa v ameriških medijih, večinoma naklonjenih demokratski predsedniški kandidatki Clintonovi, veliko pisalo o svobodni volji elektorjev, ki bi lahko spremenili rezultat volitev, nanje so poskušali vplivati tudi z organiziranimi protesti povsod po ZDA, čemur so mediji namenili veliko pozornosti. A niti to na koncu Clintonovi ni pomagalo, saj so Trumpu v ponedeljek glas namenili 304 elektorji, zatajila sta le dva, medtem ko je nekdanjo prvo damo ZDA na cedilu pustilo pet elektorjev.

Pet elektorjev odreklo svoj glas Clintonovi, samo dva na cedilu pustila Trumpa
Kot poročajo ameriški mediji, so štirje elektorji iz zvezne države Washington ravnali po lastni vesti in svoj glas odrekli Clintonovi. Trije so glasovali za nekdanjega državnega sekretarja ZDA, republikanca Colina Powella, eden pa za indijansko aktivisto Faith Spotted Eagle. Na Havajih je eden od elektorjev svoj glas raje oddal senatorju iz Vermonta Bernieju Sandersu, Hillaryjinemu tekmecu za demokratsko predsedniško nominacijo. Clintonova je na koncu tako prejela 227 glasov, za zmago pa bi jih potrebovala vsaj 270. Trumpa sta ‘izdala’ dva elektorja v Teksasu; eden je glas oddal guvernerju Ohia Johnu Kasichu, drugi pa nekdanjemu kongresniku Ronu Paulu. Trump je tako prejel 304 od skupno 538 elektorskih glasov.

Levičarski protestniki so svojo nestrpnost na predvečer volitev izražali pred kongresom v več ameriških zveznih državah, največ se jih je zbralo v prestolnici Washington D. C., nekaj pa tudi v Pensilvaniji, Teksasu, Severni Karolini in na Floridi, kjer je povsod tesno zmagal Trump. Nestrpneži so blokirali ceste in povzročali nerede, zato jih je policija več deset aretirala, s transparenti so poskušali vplivati na voljo elektorskega kolegija. Številni so trdili, da skušajo ubraniti ameriško demokracijo, ironično, to so počeli s pozivanjem elektorjev, naj ne spoštujejo demokracije in glasujejo za Hillary.

Trump obljublja, da bo predsednik vseh Američanov
Novo izvoljeni predsednik, ki bo uradno prisegel 20. januarja prihodnje leto, je v sporočilu za javnost pozdravil odločitev volilnega kolegija: “Močno smo presegli zahtevano število 270 elektorskih glasov, česar mediji niso pričakovali. Te volitve predstavljajo novo gibanje, ki ga podpirajo milijoni moških in žensk iz delavskega razreda. To je zgodovinska noč in lahko se veselimo svetle prihodnosti. Trdo bom delal, da znova združimo razdeljeni narod, želim biti predsednik vseh Američanov. Skupaj bomo Ameriko znova naredili veliko!”

Trumpu je za izvolitev čestital tudi njegov podpredsednik Mike Pence. “Čestitke Donaldu, ki je uradno postal novo izvoljeni predsednik ZDA. Počutim se hvaležnega in ponižnega, da me je elektorski kolegij potrdil za podpresednika in bova lahko sodelovala v naslednjih štirih letih,” je na svojem uradnem Twitter profilu zapisal 57-letni guverner iz Indiane.

Levičarji postavljajo stalno protestniško bazo v bližini Bele hiše
Levičarski nestrpneži pa vsaj zaenkrat ne želijo niti slišati o spravljivem tonu in že postavljajo svojo stalno bazo v Washingtonu, kjer bodo poskušali nagajati Trumpu v času njegovega predsednikovanja, poroča Guardian. Novi veliki protesti se pripravljajo že ob inavguraciji 20. januarja prihodnje leto. Več kot očitno bo preteklo še kar nekaj časa, preden bodo na levici razumeli moč demokracije.

Luka Svetina

 • Viktorh

  Naši levajzerji pa v jok…

  • tarantela

   Ne bo držalo, meni je čisto všeč! No ja, sej nisem glih levičarka, samo zmerjajo me za levičarko, zato ne vem, če moje mnenje sploh šteje…

   • KAPIBARA

    Šteje, že zato, ker te zmerjajo..

 • Olga

  Čestitke Trump! Fuj Clintonova!

 • McBobo

  Vsaj ena svetla točka od vsega tega svetovnega komunajzeraja.

 • PIA PlA

  Še dobro, da ste dnevnik, o Trumpovi zmagi na glasovanju elektorjev, so vsi mediji poročali že včeraj.
  Čestitke Melaniji, ki je zdaj tudi uradno prva dama ZDA.

 • garfi

  bolj bo Trump uspešen bolj ga bodo napadali, enako kot pri nas JJ inSDS

 • Komunajzeraj sem prebral nekje. Sliši se kar skladno s tem kar se res dogaja, No ljudje še vedno stvari gledjao preozko. Center sr..anja je kot vemo lastništvo federalnih rezerv in london city. To so hkrati ljudje, ki skrbijo za turbokapitalizem, pravzaprav stekanje lastništva pomebnih firm v njihove roke. Ja so pa glavni krivci za levajzarje, ki jih zelo aktivno podpirajo – tudi z donacijami in medisjkim pompom.

  • mojadezela

   Oni podpirajo tistega, ki jim v trenutku odgovarja. Pa ni važno ali je lev ali desen. Ponavadi financirajo obe strani in jih naščuvajo ene proti drugim. Butasti ljudje pa seveda sprejmejo igro in se deklarirajo za te ali one. To je problem, ker smo potem razdeljeni in negotovi. Kar pa njim paše.

 • Caetano

  Jaka bravo naj ti bo srečno predsednikovanje!

 • samsara

  “Levičarji postavljajo stalno protestniško bazo v bližini Bele hiše”

  So že ustanovili tudi njihov stalni ekvivalent F571?

 • Vrhovni sodnik

  Donald z levaki moraš s trdo roko, imajo betico, kot beton, bolj jih tepeš, raj te imajo.

 • FRANC3

  So pa ti levaki, ki se všečno imenujejo ”demokrati”, zelo hecni. Ko sta zmagala Clinton in Obama, ni bilo nobenih protestov. Volivci so razumeli, da je takšna volja ljudstva in to mirno sprejeli, saj so volitve ”praznik demokracije”. Sedaj, ko je zmagal republikanec Trump, pa levaki zganjajo tak rompompom. Kaj te volitve niso bile ”praznik demokracije”? Kje je tu demokratična logik levakov?

 • KAPIBARA

  Donalde. sedaj pa samo še, da PREŽIVIŠ DVOJNI mandat.. !!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!