Putinov režim zopet zapira oporečnike in jim krši pravico do zbiranja

Foto: epa

Teden dni po aretaciji voditelja ruske opozicije Alekseja Navalnega in vrste drugih protestnikov je ruska policija ponovno ostro nastopila zoper protestnike. Na današnjem, sicer manjšem in mirnem protestu v Moskvi je prijela 29 ljudi.

Do aretacij je prišlo na t. i. sprehodu opozicije v središču Moskve, ki ga je policija že predtem močno zastražila. Shod je bil sklican prek svetovnega spleta, glavni organizator pa ni znan. Navalni se je od današnjega shoda distanciral. Njegova tiskovna predstavnica Kira Jarmiš je sporočila, da tokrat ne ve nič o organizaciji protestov.

Podobni shodi so danes potekali še v nekaterih drugih ruskih mestih, kot sta Sankt Peterburg in Čeljabinsk. Po navedbah spletne strani OVD-Info, ki sledi aretacijam aktivistov, je bilo danes v Moskvi aretiranih vsaj 32 ljudi, od tega naj bi bili najmanj štirje mladoletniki. Med aretiranimi je tudi 16-letni Pavel Djatlov, ki je postal simbol mladih protestnikov, potem ko so ga fotografi prejšnji teden ujeli med plezanjem na ulično svetilko. Tudi takrat ga je policija pridržala.

Vladajoča elita mirno krade, protestnike pa želijo utišati
Pred tednom dni se je na ulicah in trgih po vsej državi na poziv Navalnega zbralo več deset tisoč ljudi. Navalni je k demonstracijam pozval po objavi poročila, v katerem ruskega premierja Dmitrija Medvedjeva obtožuje, da prek tajnih mrež neprofitnih organizacij vodi nepremičninski imperij. Takratno zborovanje v Moskvi je bil eden največjih tovrstnih shodov v zadnjih letih. Po oceni policije se ga je udeležilo od 7 do 8 tisoč ljudi. Po navedbah OVD-Info so policisti prijeli 1030 protestnikov. Večino so po plačilu globe izpustili, okoli 120 pa jih je ostalo v pridržanju.

Ruski opozicijski voditelj Aleksej Navalni v priporu (foto: epa).

Navalni je bil obsojen na 15 dni zapora, ker ni upošteval ukazov policistov, ter na 20 tisoč rubljev (okoli 325 evrov) denarne kazni zaradi organiziranja protestov, ki jih oblasti niso odobrile. Kremelj je shode označil za provokacijo.

C. Š., STA

 • šmentanamuha

  Tele demonstracije so zelo podobne tistim v ZDA, hkrati so se zgodile v 99 mestih, je pisalo. 99 mest in samo 7-8 tisoč protestnikov, ki so prav izzivali, da bi jih prijeli? Nekaj ni v redu s temi informacijami. 7-8 tisoč protestnikov je malo celo za Slovenijo. Tolk pribl. jih gre v Tivoli al pa v Stožice na en koncert. Eden največjih shodov zadnjih letih? a lahko prosim za eno bolj verodostojno informacijo o teh dogodkih.

 • Franc Novak 1979

  Isto sranje kot na BV. Podkupljeni provokatorji, ki bi radi izzvali nemire, kot so uspeli v Ukrajini. In zdaj ko je v Ukrajini na oblasti fašizem, so “botri iz ozadja” zadovoljni, saj je med Rusijo in “razvito zahodno demokracijo” vsaj ena bariera več. če bi Ukrajina šla nazaj v Rusko povezavo, bi bil “zahod” bolj ogrožen. Ali bo zahod zdaj zbral 3 milijarde evrov, ki jih Ukrajina dolguje Rusiji, ali pa bo pristal, da se tudi Donjecka republika odcepi od Ukrajine z rerendumom?

 • bojan

  putin bi bil dobrodošel v SLO da bi tako polovil levake

 • xtc

  Putin je le še eden od grabežljivih in kradljivih komunistov ;ki ropajo državo in narod;narod pa futra bz parolami o skromnosti;domoljubju;seveda je resnica počasi pricurljala na plan;sploh pa je narod postav občutljivejši zaradi krize in seeda dvajsetih miljonov Rusov ;ki nimajo kaj dati v pisker_komunistično_tajnoslužbna druščina pa krade:

 • sodnikisozločinci

  Slovenija je mala Rusija. Je sploh kakšna razlika? Aja, je, Putin ni lutka genocidne globalistične klike kot marionetna vlada RS, on ne misli odpraviti ruskega naroda v skladu z ideologijo multikulturalizma in pederašenja, kot je cilj EU za evropske narode.

  • stajerc5

   Ne kompliciraj! Mi smo ZA pedre in mednarodno =bacino, oni pa za =bacino med sabo in ZA pedre- dokler nihce ne vidi…

 • GrdaResnica_LepaLaz

  Sorošovi plačanci na pohodu, vse levake in komuniste, ki so na voljo financira, rekrutira in pošlje v prvo linijo (na nasilne proteste za dosego agende za vsako ceno).

 • stajerc5

  Pa kaksen naslov je to? Da ZOPET zapira? Pa ne no zdaj, zopet? Kdaj je pa nehal?

 • mojadezela

  Sorosova drhal na pohodu glavni krivec pa seveda spet Putin.

 • Franc Popndekl

  Vedno, ko je beseda o Putinu, se spomnim na Ano Politkovsko. Kakšna ženska je to bila…

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!