Putinov režim zopet zapira oporečnike in jim krši pravico do zbiranja

Datum:

Teden dni po aretaciji voditelja ruske opozicije Alekseja Navalnega in vrste drugih protestnikov je ruska policija ponovno ostro nastopila zoper protestnike. Na današnjem, sicer manjšem in mirnem protestu v Moskvi je prijela 29 ljudi.

Do aretacij je prišlo na t. i. sprehodu opozicije v središču Moskve, ki ga je policija že predtem močno zastražila. Shod je bil sklican prek svetovnega spleta, glavni organizator pa ni znan. Navalni se je od današnjega shoda distanciral. Njegova tiskovna predstavnica Kira Jarmiš je sporočila, da tokrat ne ve nič o organizaciji protestov.

Podobni shodi so danes potekali še v nekaterih drugih ruskih mestih, kot sta Sankt Peterburg in Čeljabinsk. Po navedbah spletne strani OVD-Info, ki sledi aretacijam aktivistov, je bilo danes v Moskvi aretiranih vsaj 32 ljudi, od tega naj bi bili najmanj štirje mladoletniki. Med aretiranimi je tudi 16-letni Pavel Djatlov, ki je postal simbol mladih protestnikov, potem ko so ga fotografi prejšnji teden ujeli med plezanjem na ulično svetilko. Tudi takrat ga je policija pridržala.

Vladajoča elita mirno krade, protestnike pa želijo utišati
Pred tednom dni se je na ulicah in trgih po vsej državi na poziv Navalnega zbralo več deset tisoč ljudi. Navalni je k demonstracijam pozval po objavi poročila, v katerem ruskega premierja Dmitrija Medvedjeva obtožuje, da prek tajnih mrež neprofitnih organizacij vodi nepremičninski imperij. Takratno zborovanje v Moskvi je bil eden največjih tovrstnih shodov v zadnjih letih. Po oceni policije se ga je udeležilo od 7 do 8 tisoč ljudi. Po navedbah OVD-Info so policisti prijeli 1030 protestnikov. Večino so po plačilu globe izpustili, okoli 120 pa jih je ostalo v pridržanju.

Ruski opozicijski voditelj Aleksej Navalni v priporu (foto: epa).

Navalni je bil obsojen na 15 dni zapora, ker ni upošteval ukazov policistov, ter na 20 tisoč rubljev (okoli 325 evrov) denarne kazni zaradi organiziranja protestov, ki jih oblasti niso odobrile. Kremelj je shode označil za provokacijo.

C. Š., STA

Sorodno

Zadnji prispevki