Severna Koreja prebeglega diplomata označila za kriminalca

Foto: STA

Severnokorejski diplomat, ki je nedavno prebegnil v Južno Korejo je “kriminalec, ki je izdajal državne skrivnosti, kradel državno lastnino in spolni iztirjenec,” sporoča severnokorejska propaganda.

Thae Yong Ho je bil diplomat na severnokorejski ambasadi v Veliki Britaniji in je pred kratkim z ženo in otroci pobegnil v Južno Korejo. Po položaju gre za najvišjega diplomatskega predstavnika, ki je kdajkoli prebegnil iz Severne v Južno Korejo.

Pogumno dejanje, ki ima lahko katastrofalne posledice
Za odločno in nevarno potezo se je odločil zaradi družine in odpora do režima Kim Jong Una. Strokovnjaki za mednarodne odnose opozarjajo, da je tovrstna dezertacija svojevrstna situacija, ki lahko vodi do groženj z vojaškimi akcijami s strani severnokorejskega režima. Prav tako je v nevarnosti preostanek družine in sorodniki diplomata, ki jih lahko doleti huda kazen. Zaradi njegovega dejanja lahko kaznujejo brate in sestre prebežnika, kot tudi daljne sorodnike, poroča CNN. Severnokorejski diplomat je bil sicer pripadnik režimske elite in sin visokega vojaškega generala. Ves čas službovanja je bil skupaj s celotno družino.
 M. P.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!