Sirske vladne sile prodrle globlje v Alep, civilisti bežijo

Foto: STA

Sirske vladne sile so zavzele novo četrt v vzhodnem delu mesta Alep na severu Sirije, kar pomeni, da imajo pod nadzorom že 90 odstotkov območja, ki je bilo prej pod nadzorom upornikov. Civilisti medtem še naprej množično zapuščajo mesto.

Po poročanju nevladnega Sirskega observatorija za človekove pravice, ki ima sedež v Londonu, je vzhod Alepa v zadnjih 24 urah zapustilo več kot 10.000 ljudi. Odkar so vladne sile začele ofenzivo na  ta del mesta sredi novembra, je po podatkih observatorija iz mesta zbežalo že okoli 130.000 civilistov. Vodja observatorija Rami Abdel Rahman je dodal, da so nekateri deli mesta ob napredovanju vladnih sil izpraznjeni.

Vladne sile so zavzele četrt Šejk Sajed
Observatorij je pred tem sporočil, da so vladne sile danes zavzele četrt Šejk Sajed, ki je bila zadnje večje oporišče upornikov. S tem so se poslabšale razmere za upornike. Vladne sile okrepljeno obstreljujejo še zadnje četrti pod nadzorom upornikov. Alep, drugo največje sirsko mesto, je bil od leta 2012 razdeljen, saj je zahodni del nadziral režim iz Damaska, vzhodnega pa uporniki. V manj kot mesecu dni so vladne sile ob podpori milic uspele zavzeti večji del vzhodnega dela mesta.

B. J., STA

 • Caetano

  Medtem pa je IS nazaj zasedla Palmiro od Asadove vojske. Preveč se osredotočajo na Alepo namesto boja z IS, kar bi moralo biti prednostno. Čeprav je pa res, da so tudi v Alepu druge islamistične milice.

  Tudi to je eden izmed razlogov, da podpiram samo Kurde.

 • hle

  Vprašanje na katerega niste odgovorili pa je kam bežijo glede na to da že kar nekaj časa trdite da je Alep popolnoma obkoljen verjetno drugam kot v del ki ga nadzoruje vlada itak ne morejo ampak to bi bilo za vas že preveč za napisat

 • althar

  Nevladni “Sirski observatorij” sestavlja 1 (z besedo, en) Britanec. Toliko o verodostojnosti.

 • Zahod se še vedno pretvarja kot da gre pri Siski vojni za grdega Asada, ne pa za skupine džihadistov, ki so jih poslali za rušenje sirske države. No gre seveda za zagotovitev povezave za Katarski plin, ki ga namejajo v Evropo. Ne gre pa za kar neke namene pač pa za dolgoročno ponudbo plina po dampinških cenah s ciljem zopet oslabitve Rusije.

 • Zdaj, ko so se Sirci okrepili v Alepu so zahodne sile poskrbele, da zopet dela škodo IS. Napadajo v V Der Zeoru in v Palmiri. Vojska je očitno prišla prek kurdskega okupiranega ozemlja iz Turčije z ogromno mehanizacije.

 • Kat Wilson

  Enkrat jih imenujejo uporniki, drugič ISIS, potem so tu še Kurdi, Murikanci in Rusi, kdo bi zastopu, kaj se dogaja? Aja, vsi razen Rusov hočejo skenslat predsednika Asada, ki se zavzema za sekularno Sirijo. Res zavidljiva situacija. Kot da bi kdo prišel se nam usajat in zahteval da nam vlada Cerkev – ampak ne zdajšnja, temveč tista stara verzija iz srednjega veka, ki je zažigala vse ki so prdnili ob nepravem času.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!