Švedska se končno prebuja: v lovu za več sto policistov za nadzor nad nezakonitimi migranti

Foto: epa

Vodja švedske obmejne policije opozarja, da skupina 200 policistov, ki je zadolžena za sledenje več tisoč migrantov, ki se skrivajo na Švedskem, nujno potrebuje okrepitve. To je opozoril po terorističnem napadu v Stockholmu, ki ga je zakrivil nezakonit migrant, ki bi moral biti iz države že zdavnaj izgnan. Očitno se je Švedska le prebudila in ugotovila, da se sooča z resnim varnostnim problemom, ki ga mora reševati prednostno, ne pa, da si še naprej zatiskajo oči. 

Za časnik Dagens Nyheter je Patrik Engstrom, vodja švedske obmejne policije, povedal, da Švedska vsekakor potrebuje več sto ali še več policistov, ki bodo izvajali nadzor nad nezakonitimi migracijami. Po njegovih besedah približno 1.200 švedskih policistov trenutno sodeluje pri obmejni kontroli, pri čemer večina izvaja varovanje zunanjih državnih meja, kamor sodi tudi kontrola potnih listov.

Foto: epa

Na Švedskem se skriva 10.000 zavrnjenih prosilcev za azil
Engstrom poudarja, da je trenutno le 200 policistov zadolženih za sledenje nezakonitim migrantom, ki se nahajajo na Švedskem. Medtem je po navedbah Dagens Nyheterja število zavrnjenih prosilcev za azil, ki se nezakonito skrivajo na Švedskem, naraslo na 10.000. “Na policijskih postajah bi moral biti nujno nameščen sodoben računalniški sistem, ki ima nadzor nad pritokom prosilcev za azil.”

Foto: epa

Švedska je v stanju visoke pripravljenosti vse od takrat, ko je terorist s tovornjakom zapeljal v množico ljudi in pri tem ubil štiri nedolžne mimoidoče, med drugim tudi 11-letno deklico. Glavni krivec za teroristični napad je bil 39-letni Uzbekistanec Rakhmat Akilov, ki so ga kljub pobegu s prizorišča zločina kmalu prijeli, policisti pa so ugotovili, da je pripadnik teroristične skupine Islamska država.

Pridržani se je izogibal deportaciji
Policija je po zaslišanju sporočila, da je pridržani v preteklosti kazal naklonjenost do ekstremističnih organizacij, zato je bila njegova prošnja za bivanje tudi zavrnjena. Po tem, ko je bilo njegovo delovno dovoljenje leta 2014 zavrnjeno, bi moral zapustiti Švedsko, a tega ni storil. Junija 2016 je švedski Urad za migracije ugotovil, da še zmeraj ni zapustil Švedske in odločil, da ga je treba izgnati iz države. Zato se je Akilov potuhnil, se izogibal policiji in se zaposlil v gradbeni industriji. Policijski zapisnik je tudi razkril, da se je migrantu več mesecev pred napadom uspelo skrivati pred policijo in se izogibati izgonu iz države.

N. Ž.

 • cosmosjasnovidec

  Da se prebudijo jim je čas bil z vstopom prvega migranta.
  Vendar je tole le metanje peska v oči državljanom saj vlada skuša oprati sebi roke enak način kot pri nas v Sloveniji.
  Ko je tale muslič dobil zavrnjen azil ter izgon iz države se pravi,da ga nemudoma deportirajo ne pa spustijo,da se po Švedskem sprehaja tako kot vsi ostali.
  Torej se Švedi z tem strinjajo ter jih tam pustijo,ko pa pride do problemov se pa izmotavajo na različne načine.
  Levaška hinavščina ne pozna meja.

 • samsara

  Najpomembnejše (oh kako pomirjuječe) je dejstvo, da tovariš Mirko vestno kontrolira našo šengensko mejo, da ne bi kdo od zgoraj omenjenih zlahka odšel domov. Tu so vendar z namenom in nalogo in evropske vlade morajo biti popolnoma kooperativne ter jih podpirati. Ne pa dovoliti, da kar tako odhajajo domov. Kdo bo potem rušil Evropo, posiljeval, moril Evropejce, ustvarjal kaos, vnašal strah med avtohtono populacijo, omogočal čedalje večji nadzor nad ljudmi, izničeval civilizacijske dosežke…?
  Skratka po EU brez meja se klati na desettisoče tujerodnih, agresivnih, frustriranih, fanatičnih potencialnih posiljevalcev, morilcev, teroristo…
  Nekatere EU vlade pa jebejo v glavo domačo evropsko davkoplačevalsko populacijo, ki jih za te veleizdajalske rabote izdatno plačuje.
  Kdaj bo teh absolutnih norosti, veleizdajalskih vladajočih impotentnežev dovolj?!

  • tasilo

   Krščanska etika “če te kdo udari po levem licu, nastavi mu še desnega”.

   Če ti nezakoniti migrant posili mladoletno hčer, ponudi mu za posilstvo še drugo hčer.
   Če vam terorist povozi družino in še 50 drugih ljudi, skupaj mu preživeli plačajte odškodnino.
   Če vam pripadnik IS v zrak vrže mestni avtobus, postavite ga za prometnega ministra.

   Junouvotajmin.

   • samsara

    Ajnouvotjumin.

    Tako nekako gre preprosta razlaga za množice, ja. Tem praviloma kaj dosti ni jasno kaj v resnici pomenijo sporočila iz evangelijev, pa čeprav se imajo za t.i. vernike, ki bolj ali manj redno opravljajo rutinski ritual nedeljske maše z vsem kar spada zraven. Svoje dodajo še farji, ki kolikor sem se jih naposlušal, širijo neke nebuloze, ki prepričajo tiste ki želijo biti prepričani in pa tiste, ki ne bi radi izpadli neumni, ker vsi okoli njih izgledajo zadovoljni z razlagami ali pa so zadovoljni tudi, ker razlag niti ne rabijo (ne želijo), ker se jim ne porodi nobeno vprašanje, ker se jim ne da, ali pa enostavno niso modeli, ki bi kaj več o čemerkoli razmišljali.

    Osebno dojemam, tale nauk drugače, na osnovi drugačnih učenj, delovanja in posledično dojemanja/uvida. Pa ne le tega izmed krščanskih ali drugih. So bili apostoli, da Jezusa ne omenjam posebej, ljudje prece razvite zavesti, intuitivci. Na tej osnovi, so se v svojih razlagah, naukih, pridigah posluževali brezčasnih prispodob ali primerjav, razlag delovanja pojavnega sveta, ki pa so plebsu predstavljala drevesa, zaradi katerih niso videli gozda. Razumevanje ljudstva je baziralo na materialni osnovi, uokvirjeno v šablone omejenega človeškega uma in zavesti. Tako je bolj ali manj še dandanes. Tudi t.i. dušni pastirji so bili in so, le navadni ljudje najrazličnejših vrlin, pa tudi slabosti. Med njimi tudi kar nekaj zgodovinsko potrjenih pokvarjenih papežev, ki so imeli moč vplivati na tekste svetega pisma, pa na razlage tekstov, kjer njim samim, pokvarjencem, nekatera učenja/sporočila niso dišala in so motila obstoj nekaterih njihovih osebnih slepil, na osnovi katerih so bili taki kot so bili. Tako tudi tu velja rek, da riba smrdi pri glavi.

    Ljudstvo avtomatsko opravlja neke rituale, prakse, navade ob čemer kaj dosti ne razmišlja, kaj šele kontemplira in ozavešča, saj niti ni potrebno. So vodeni/madzirani na vsakem koraku s strani navadnih ljudi, krvavih pod kožo, katerim manipulacija in osebno okoriščanje/zadovoljevanje na najrazličnejše načine ni tuje. Hkrati pa se dotični predstavljajo kot edini in ekskluzivni razlagalci ‘bozjih naukov’. Nekateri izmed njih so bili in so vsekakor časti vredni ljudje, sposobni globljega (intuitivnega) uvida in kvalitetnih razlag manj intuitivnim in tozadevno manj prosvetljenim glede ‘božje besede’ (brezčasnih univerzalnih zakonov po katerih deluje tudi ljudem zazneven pojavni svet(!)), kar se da prepozanti iz njihovega delovanja, razlag, pridig, kolikor to pač nekdo lahko prepozna. Namen je razvoj zavesti kot temelj bolj ozaveščenemu človekovemu delovanju in bivanju, ne pa avtomatskemu, šablonskemu izvajanju obredov, ritualov in praks, med katerii so s svojimi mislimi in zavedanjem bogsigavedi kje. Po njih pa so takšni kot pred njimi. In tako šablonsko desetletja in desetletja, do zaključka ‘tlačenja zemlje’, ko večini na osnovi slišanih evangeliskih naukov in še česa, ter osebnih izkustev ki gredo v nič(!), nič v resnici ni bolj jasno o delovanju tega, kar jim je dano zaznavati/izkušati z nihovimi omejenimi petimi čutili in omejenim človeškim razumom.

    Ob tej priložnosti še zahvala za tvoje dobronamerno ozaveščanje in opismenjevanje vseh pišočih, tako profijev kot spotoma tudi laikov. Nekaterih se tudi kaj prime veš, tako ali drugače. Tudi to je dvigovanje zavesti in kot tako, del človekove duhovnosti.

    Za svoje morebitne spregledane tipkarske napake, pa se vsem vnaprej opravičujem ;-)

 • samsara

  Kaj feministična švedska vlada še ni prišla na idejo, da bi ponudili službo policistov kar njihovim dragim muslimanskim prišlekom? To bi bilo nekaj zanje, to… Z njihovimi bratranci bi tako komunikacija potekala gladko… Uvedli bi nov dodatni uradni jezik Švedske…
  Pa nov civilizacijski dosežek progresivne levičarske Švedske, ki bi odmeval po svetu…

 • stajerc5

  Samo malo vam bom poiskusil razloziti problem Vikingov, ker se tice tudi nas.
  Problem nase vlade se zacne ze verjetno na severnem tecaju, seveda, ce so begunci tudi pri Eskimih- da o topli Svedski ne govorim! Vsaka taksna akcija na severu udari “nase” naravnost v celo. Zakaj? Pripravili so jim z tajkunskim denarjem najboljsa delux stanovanja, postavljamo vse mozne mejne prepreke, da nebi zapustili slovenistanski raj, in, nic ne pomaga. Barabe muslimanske se preprosto izogibajo ponujenemu zivljenju, brez dela, z vsemi soc. dodatki, z moznostjo, da pripeljejo se ostalih pesnajnsndvajset clanov druzine, da bodo zlovenci, po potrebi za volitve tudi cez par mesecev, da bodo imeli mosejo vseh mosej in najboljeg menadzerja na priznici ali celo na “raketi” in seveda z moznostjo, da nas v cca. dveh desetletjih prisilijo na tepih pod pazduho! Uff, me ze roka boli in mozgani kravzljajo…
  Pod crto, Slovenci bezij(m)o ven, muslici pa izgleda tudi niso po salami(ovcji) priplezali, ker se nas tudi izogibajo kot Kristusa na krizu. Pravzaprav sploh niso taksni idioti kot se delajo, a ne?
  Mat kurja, se za poscat nismo vec, ce se na naslednjih volitvah nekaj ne spremeni!!!

 • tasilo

  “so ugotovili, da je pripadnik teroristične skupine Islamska država.”

  Danes moram pa N. Ž. prav pohvaliti. Ni napisala, da gre za “pripadnika KONTROVERZNE teroristične skupine Islamska država” kot je “kontroverzno” zapisala včeraj. Kaže, da kritka včasih le zaleže. Tudi ves članek je jezikovno in smiselno povsem sprejemljiv. Edino naslov je še precej trapast, ker želi biti udaren in dramaričen, v resnici je pa butast, pardon, “kontroverzen”.

  (??) “Švedska /…/: v lovu za več sto policistov za nadzor nad nezakonitimi migranti”

  Zakaj pa ni “v lovu ZA več sto POLICISTI za nadzor”? Je to lov za policist-E ali za policist-I? Kaj pa, če je Švedska v vlovu NA več sto policistov.? Bodo policisti lovili nadzor? Ali država lovi policiste? Skratka, oslarija.

  Preprosto ba lahko napisali.da
  (>) Švedska … išče (ali potrebuje) več 100 policistov za nadzor.

  LP, Hanibal Lector

  PS: O tistem “se SOOČA z resnim varnostnim problemom” pa drugič, je več pisanja. Ta napaka je zelo zakoreninjena.

  • tohuvabohu

   V lovu na policiste? Kaj pa so ušpičili, da jih lovijo?
   Izraz “Švedska je v lovu na …” me spominja na “dvigalo je v okvari”. Dvigalo je v jašku, ne v okvari, hehe.

   • tasilo

    Saj ravno o tem pišem: naslov je oslarija, kakorkoli ga obrneš (se pravi, kakorkoli ta samostalnik lov obrneš in vežeš naprej). Zato sem napisal rešitev.

    Dobro si opazil. Dvigalo je v okvari. Švedska je v lovu. N.Ž. je v oslariji.

    **Aja, tisti čifurski in windowsovski “v redu” spada v isto kategorijo.

 • mona lisa

  Mnogo prepozno prebujanje.

  • Zgornji

   Amennn !!! Povdarek na Mnogo .

 • xtc

  Večini tej druščine je treba pobrati azil;sploh onim ;ki imajo že kriminalna dejanja(ne glede kakšna) in jih takoj iznati;one;ki bi pa že morali iti pa polovciti čim preje in izgnati:No go cone zasesti z vojsko če tudi s silo ne glede na žrtve inv njih vzostaviti red pa četudi z vojaško disciplino:

 • Morala

  V Sredozemlju jih vsak dan rešujejo in jih ilegalno uvažajo v EU! Včeraj spet 2000! Italijani jim bodo morali prepustiti že Apeninski polotok!!

 • Zgornji

  Vprašanje koliko se dejansko Prebuja, ker , to so lahko le slepljenja ljudstvu, zato da folk naseda kakor da so se res zavedeli . Morda pa tudi res …

 • Zgornji

  POKVARJENCI NA VLADI POTREBUJEJO “PORIVALNIKE” , A ŽAL SI BODO Z TEM TUDI NAKOPALI SVOJO SMRT KI PRIDE Z ZLOM IZ POHOTE !!! ! !!!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!