Trump pritiska na Kitajsko: S tem pogojem namerava na svojo stran pridobiti velesilo proti Severni Koreji

Foto: epa

Predsednik ZDA je za Financial Times povedal, da so ZDA pripravljene in so se popolnoma sposobne spoprijeti s severnokorejskimi grožnjami – in to z ali brez pomoči Kitajske. Hkrati je še nakazal, da bo Washington pritisnil na Peking, da začne ta izvajati večji pritisk na severnokorejski Pjongjang.

Pred srečanjem vrha ZDA in Kitajske prihodnji teden na Floridi, na katerem bo ameriški predsednik po poročanju tujih medijev predvidoma razpravljal o številnih vprašanjih s kitajskim voditeljem Xiom Jinpingom, je Donald Trump nakazal, da če Peking ne bo vplival na Severno Korejo, da slednja omeji svoje jedrske raziskave, bo to storil Washington sam. “Kitajska ima velik vpliv na Severno Korejo. In Kitajska se bo bodisi odločila, da nam pomaga s Severno Korejo, ali pa, da nam ne bo. Če nam bo, bo to zelo dobro za Kitajsko, če pa nam ne bo, to ne bo dobro za nikogar,” je Trump povedal za Financial Times.

Trumpovi nacionalni varnostni svetovalci so že sestavili seznam možnosti, tako gospodarskih kot vojaških, ki jih bo imel Trump na voljo proti Severni Koreji. Vendar pa Russia Today poroča, da se Trump bolj nagiba k novim sankcijam in pritisku na Peking, naj ta vpliva na vedenje svojih sosedov.

To so izgovori Kitajske
Peking je sicer že dolgo razočaran nad predlogi, ki prihajajo iz Washingtona, predvsem pa nad njihovim stališčem, da mora Kitajska storiti več za reševanje vprašanja Severne Koreje ter njihovega jedrskega in raketnega programa, piše Russia Roday. Prav tako je Kitajska že večkrat opozorila ZDA, naj ne povečajo napetosti na njeni meji, tako da krepijo svoje vojaške zmogljivosti v neposredni bližini na Južnokitajskem in Vzhodnokitajskem morju. Istočasno pa je Peking še vedno nezaupljiv do politike, ki jo Washington vodi proti Tajvanu, za katerega Kitajska meni, da je neločljiv del celine.

Na vprašanje Financial Timesa, če bo Pekingu ponudil “veliko kupčijo”, kot je zmanjšanje nekaterih ameriških sil z njihovega območja, da bi v zameno na tak način pomirili Pjongjang, pa je Trump odvrnil: “Če Kitajska ne bo rešila s Severno Korejo, bomo mi.” Prepričan je tudi, da četudi bi se morali reševanja problemov s Severno Korejo rešiti enostransko, bi ZDA “popolnoma uspele” tudi brez dodatnih priprav.

Nepremišljena Severna Koreja
Severnokorejski voditelj Kim Jong Un si dejavno prizadeva za razvoj sofisticiranega orožja, da bi ujel moč ZDA in njenih zaveznikov v regiji. V času njegove petletne vladavine je bilo opravljenih več jedrskih poskusov, sočasno pa je Severna Koreja testirala več izboljšanih raketnih izstrelkov dolgega dosega. 22. marca letos je Severna Koreja sicer spet pogorela pri izstrelitvi že tretje rakete od inavguarcije Donalda Trumpa v januarju. Raketa je eksplodirala le nekaj sekund po izstrelitvi, vendar pa je ta zadnji poskus spodbudil močno reakcijo iz Washingtona. Obrambni minister James Mattis je ob tem dejal, da je Severna Koreja to izvedla na “zelo nepremišljen način”. Na novinarski konferenci v Londonu je Mattis rekel: “V tem trenutku se zdi, da Severna Koreja deluje na zelo nepremišljen način …, in to je treba ustaviti.”

Prav tako pa je prejšnji mesec na potovanju v Azijo zunanji minister ZDA Rex Tillerson priznal, da je v Beli hiši konec s politiko strateške potrpežljivosti. “Iščemo nove vrste diplomatskih, varnostnih in gospodarskih ukrepov. Vse možnosti so na mizi,” je izjavil Tillerson.

Kitajska od ZDA pričakuje “enakost in vzajemno korist”
Trump pa je za Financial Times še namignil, da bodo Američani na Peking v zvezi s sodelovanjem z ZDA proti Severni Koreji pritisnili s trgovinskimi pogoji: “Trgovina je spodbuda. Gre za trgovino.” Vlagatelj, multimilijonar in Trumpov minister za trgovino Wilbur Ross pa je le nekaj dni pred tem poudaril, da mora biti med Kitajsko in ZDA v zvezi s trgovinskimi prizadevanji vse v skladu z mednarodnimi pravili trgovanja, na kar je kitajsko ministrstvo za trgovino odgovorilo: “Kitajska je pripravljena sodelovati z ZDA na podlagi enakosti in vzajemne koristi.”

Marjanca Scheicher

 • črnaovca

  Ko bi jih pustili pri miru ne bi nikoli razvijali dragih orožij. Kaj briga Američane kako živijo Severni Korejci, so se vtikali in lagali o Iraškem kemičnem orožju in kaj imamo sedaj kup teroristov in razdejano državo. Desničarji so res tečni brigajo se naj zase in bo mir na svetu

 • The Truth Keeper

  Do zdaj je že popolnoma jasno, da je stari zlatolasec le še ena izmed marionet globalnega velekapitala! Kuba, Severna Koreja in Iran so še tri preostale države katerih centralne banke še niso pod kontrolo vladajočih bankirskih dinastij! Ko demolirajo še te tri države se lahko prične tako imenovan “novi svetovni red”! Ampak ne pozabiti, problem je islam! Itak…

 • mojadezela

  Pa kaj te butast ameroti drezajo v debeluha. Saj koreja ne more dostaviti s svojo bedno raketno tehnologijo atomske bombe prakticno nikamor. Pa ne mi rect da se pocutijo ogrozene.

  • macon

   Seže nekje do Japonske, seveda pa pokrije Južno Korejo in to je dovolj za hudo grožnjo. Seul je celo blizu meje in ga dosežejo navadni topovi.

 • tarantela

  Mater, tako majhna državica, pa dela sive lase ta velikim tako s svojo politično ureditvijo, kot z orožjem…
  Morajo pa že biti brihtni!

  • macon

   Niso, samo Američani danes več množično ne bombardirajo kot so nazadnje v Vietnamu. V Severni Koreji imajo popolnoma oprane glave, čez 20 milijonov ljudi in si predstavljaj samomorilske juriše žensk in otrok na ameriške položaje v primeru vojne. Tega v Ameriki nočejo, ker bi jih požrla njihova javnost.

 • Olga

  Bravo Trump! Vztrajno in odločno!
  Koliko svinjarije je za sabo pustil Sorosov in Nobelov skorumpiranec Obama! Če bi bilo pošteno, bi moral za zapahe, saj je svet pahnil na rob svetovnega spopada!

  • Caetano

   Točno tako. Kitajci tem azijskim stalinistom že zelo dolgo krijejo hrbet. Naj Trump udari po mizi in to močno.

 • Zaskrbljen

  Hvala bogu, da je trump zadnji predsednik zda kot je poznamo. Prihodnost bo lepa.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!