Trump zagrozil Kitajski, da bodo po severnokorejskih preizkusih jedrskega orožja prekinili sodelovanje z njimi

Donald Trump (foto: epa)

Preizkus jedrskega orožja Severne Koreje, kar so do zdaj izvedli že šestkrat, je tudi test Kitajske in test odločnosti Združenih držav Amerike, sporoča ameriški predsednik. Trump navaja, da bodo Severni Koreji preprečili trgovanje z njihovimi dobavitelji, predvsem s Kitajsko, ki je največji trgovinski partner Severne Koreje.

V nedeljo je Severna Koreja izvedla svoj šesti jedrski poskus njihove najnaprednejše vodikove bombe. Temu sta sledila dva potresa, kitajski seizmološki center pa napoveduje, da bo sledilo še posedanje tal po eksploziji. Potresa sta bila kar 10-krat močnejša kot pri testu, ki so ga izvedli lani. Združene države so se na test orožja odzvale z obljubo o sankcijah, ki bodo Severni Koreji preprečile trgovanje z njihovimi dobavitelji in partnerji. Kitajska je največji partner Severne Koreje, nobena druga država ni nikoli dosegla niti desetine obsega tolikšnega trgovanja s Korejo kot Kitajska.

“Veliko več bi lahko storili in tudi bomo, ko bomo prekinili njihovo gospodarsko sodelovanje,” je dejal minister za finance Steve Mnuchin v intervjuju za Fox News Sunday. Na vprašanje, ali so v sankcije vključeni tudi ukrepi proti bankam in drugim kitajskim podjetjem, je odgovoril: “Pred ukrepi bomo vse natančno preučili, vendar moram spomniti, da predsednik Donald Trump resno razmišlja o prekinitvi sodelovanja s Kitajsko.”

Kitajska pomembno prispeva k vzdrževanju brutalnega severnokorejskega režima
“To ravnanje ni sprejemljivo in če želijo države trgovati z Združenimi državami, morajo sodelovati z zavezniki in drugimi pri poskusu prekinitve ekonomskega sodelovanja s Severno Korejo,”
je rekel Mnuchin. To pa je težava za Kitajsko, saj se mora odločiti, ali bo sodelovala z Združenimi državami pri ukrepih proti Severni Koreji ali pa se bo sama soočala s posledicami. Če je bilo pri tem prej kaj nejasnega, je predsednik Trump s svojo objavo na Twitterju vse pojasnil. “Resno razmišljamo o prekinitvi sodelovanja s tistimi državami, ki bodo še naprej trgovale s Severno Korejo,” je zapisal.

Foto: epa

Pojem “prenehanja trgovanja z vsemi državami, ki poslujejo s Severno Korejo”, je drugačen od njegovih prejšnjih stališč, ko je bila njegova administracija pripravljena sprejeti dejstvo o kitajskem nepravičnem poslovanju z obema državama. Združene države so tako upale, da bodo s tem korakom v celoti pridobile podporo Kitajske pri zadrževanju Severne Koreje. Namesto posrednega namiga Kitajski, da je boljša izbira prekinitev trgovanja s Severno Korejo, zdaj Združene države grozijo s svojo prekinitvijo sodelovanja s Kitajsko.

Predsednikova strožja stališča do trgovanja spominjajo na izjavo Steva Bannona v intervjuju z dne 16. avgusta 2017 z Robertom Kuttnerjem iz liberalne revije The American Prospect. “Za mene je gospodarska vojna s Kitajsko najbolj pomembna in če bomo kar naprej izgubljali, bomo kmalu prišli do točke preklopa, iz katere se ne bomo mogli premakniti,” je dejal Bannon.

Jedrsko testiranje ogroža predsedniško kampanjo kitajskega predsednika Xi Jinpinga
Tudi čas testiranja jedrskega orožja ni naključen. V tem tednu bo kitajsko vodstvo izvedlo kongres komunistične partije, ki bo zaznamoval začetek drugega mandata kitajskega predsednika Xi Jinpinga. To je neke vrste predsedniška otvoritev, namen je pokazati moč Xija in vpliv Kitajske ter njenega prevladujočega položaja. Izstrelitev jedrske bombe Severne Koreje, ki je zatresla kitajska mesta, pa lahko ogrozi položaj predsednika Xija.

Predsednik Donald Trump je z objavo na Twitterju želel spomniti Kitajsko na izzivanje Severne Koreje
“Severna Koreja je izvedla poskus jedrskega orožja. Njihove besede in početje so še naprej zelo sovražne in predstavljajo nevarnost za Združene države …,” je objavil. “… Severna Koreja je nepoštena in predstavlja veliko grožnjo ter sramoto za Kitajsko, ki ji skuša pomagati, uspehi pa so pičli.”

N. Š.

 

 • Fogglof Tunnek

  Orel grozi zmaju …. lol

  • Olga

   Zmaj si bo sam rep zažgal….

  • Bozz

   Orel je v zadnjih nekaj desetletjih načrtno oskrboval zmaja s tehnologijo in vsem mogočim, da je danes tam kjer je.

 • Valter BraniSlav

  Svet potrebuje novega velikega vodjo ki ga bodo vsi poslusali.
  SVET POTREBUJE NOVEGA JOSIPA BROZA TITA.

  • dr Janez Sveti

   Ma kakšen Tito. Pol Pot bi bil pravi za tebe.
   DR Janez Sveti genij

  • Lustrator

   Tita so poslušali izključno tisti katerih življenje je viselo na nitki pod pritiski njegove zločinske klike in pa njegova zločinska klika, ki je bila za svojo piškotkarsko ubogljivost poplačana s privilegiji.
   V svetu je užival spoštovanje le s strani neuvrščenih (torej najmanj razvitih držav planeta), za resničnimi svetovnimi politiki pa je pedofil klečeplazil za vsak dolar kredita, ki je bankrot Jugoslavije in s tem socialni mir podaljšal za kakšen dan.

   • Valter BraniSlav

    Josip Broz Je imel faraonski pogreb. Prisli so vsi: Sovjetski tabor, Ameriski tabor in neuvrsceni… Kdo je prisilil ali podkupil Mondala in Breznjeva da sta prisla?
    Prisli so iz spostovanja do junaka ki je zmagal nad Hitlerjem in Stalinom.
    Da ni bilo Tita bi taki kot si ti koncali v taboriscih Nacistov ali Stalnovih gulagih…
    https://en.wikipedia.org/wiki/Death_and_state_funeral_of_Josip_Broz_Tito#Heads_of_state

    • Antonius

     Kakšen Slovenec pa ste, da ne pišete sičnikov in šumnikov s strešico?

     • rrrrr

      Pa tudi sicer ima Branči precej razmetano podstrešje.

     • Valter BraniSlav

      Sem Slovenec ki zivi v Londonu, UK…Angleski jezik nima sumnikov… Ce kaj kopiram in lepim iz Slovenskega jezika, potem sumniki so. Ce pisem po svoje jih pa ni…
      Iz tujine gledam kako shizofreni ste Soslovenci ki zivite v Sloveniji… Fantazirate da Vam je zivljenje unicil mrtev Tito, Kidric, Kardelj, upokojeni Kucan in zelo zelo zelo mocan gejevski lobi.
      Vse to pocnete ker ste preleni da bi iz sebe karkoli naredili… ZATO ISCETE IZGOVORE IZVEN SEBE. MEDITACIJE LUISE HAY BI VAM ZELO KORISTILE…
      No vi ste si izbrali lazjo pot: samoobjokovanje…

     • Lustrator

      Ni čudno, da so Britanci zahtevali Brexit glede na to kdo vse k njim leze iz kontinentalne Evrope.

     • Valter BraniSlav

      Tudi jaz sem glasoval za Brexit in vsa moja druzina…

     • Lustrator

      Ironično.

     • Antonius

      A me hočete prepričati, da ste včeraj v odgovoru “Karlini” kopirali in “limali, kar ste zapisali.
      Vaša akedamskost je primerljiva s težo klozet papitja, kolikor ga po opravljenem uporabite.
      Laž je vaš “argument”, s katerim zagovarjate morilca Tita.
      ——————————
      Valter BraniSlav karlina • 12 ur nazaj
      Tudi jaz sem pravi Slovenec čeprav živim v Londonu, UK. SEM PA USPEŠEN KER SEM SE ODLOČIL ZA USPEH IN NE ZA SAMOPOMILOVANJE.
      —————————–
      Valter BraniSlav dob • 18 ur nazaj
      Kaj bi bilo ce bi bilo? takole je bilo:
      Ko sem dokoncal studij na Ekonomski Fakulteti v Ljubljani sem odsel z 300 dolarji v sirni svet… Najprej na eno letno izpopolnjevanje na NYSE, potem sem se ustalil v Londonu ter izredno dobro zasluzil v financnih krogih. Svoje znanje pridobljeno v Titovi SFRJ sem izredno dobro prodal, se ozenil zgodaj (imel sem 23 let, zena iz Venezuele pa 21). Ustvarila sva veliko druzino (4 otroci, 12 vnukov) ki sem jo jaz dobro prezivljal z dobrim zasluzkom. Tega zasluzka ne bi bilo ce ne bi imel te srece da sem se rodil v SFRJ kje je bilo solanje za studente zastonj. Sem popolnoma poprecen clovek, noben genij Ce bi bil rojen v ZDA ne bi mogel na univerzo ker moji starsi niso bili premozni jaz pa nisem bil nadpoprecno nadarjen.
      ZA MOJIM USPEHOM ZATO STOJITA SFRJ IN JOSIP BROZ.
      No in kaj si v svojem zivljenju – razen sovrastva – ustvaril ti? Imas veliko druzino? Imas dober dohodek? Te otroci in vnuki spostujejo – sklepam da imas otroke. Ali imas samo sovrastvo do mrtvega Tita ker si ti bil prelen da bi iz sebe karkoli naredil?

     • Valter BraniSlav

      Ne, vceraj sem v odgovoru Karlini uporabil pametni telefon ki ima vgrajen prediktivni tekst ki bazira na angleskem in SLOVENSKEM slovarju, tako da se sumniki izpisejo sami od sebe… seveda ce android spozna besedo kot slovensko besedo.

      Za uspeh v financnem svetu ne potrebujete kaksne posebne akademske izbobrazbe. Vsi akademski clanki namrec dokazujejo da indeksi na dolgi rok (10 do 15 let) prehitijo okrog 95% aktivno vodenih fundacij. To pa zaradi stroskov.
      Ce uporabiva zdravo kmecko logiko pa gre za tole: VREDNOST DELNIC ZAVISI OD PRIHODNJIH DOGODKOV.. te pa ne more predvideti nobena akademska izobrazba.
      Se bolj enostavno: recimo da greste na oddelek za zgodovino FF v Ljubljani in jih vprasate kdo bo zmagal na volitvah za predsednika Slovenije cez en mesec? Vsi doktrorirani profesorji zgodovine odgovora nimajo, ker ga ne morejo imtei. Isto velja tudi za delsnike trge. Tukaj je prav lep dokaz da biti genij iz matematike ne pomaga prav nic:
      https://www.youtube.com/watch?v=84h_8-UlUQA&feature=youtu.be&t=5127

     • Hun

      dlakoCepc

    • Lustrator

     Faraonski pogreb je imel zato, ker so zanj S TUJIM DENARJEM (torej denarjem svojih davkoplačevalcev + krediti iz tujine) komiji priredili neokusno orgijo na katero so brez kakršnegakoli spoštovanja prišli vsi tisti zgodovinski pokvarjenci, ki so na hrbtu hlapčka Tita igrali svoj strateški šah v hladni vojni, namesto da bi ga zradirali z zemljo in se med seboj spopadli neposredno.

     Mimogrede – prav zaradi Tita in njegove partije so nacisti in fašisti vozili poštene Slovence v taborišča. Sezname jim je namreč neredko preskrbovala prav partija. Na njih se “slučajnO” nikoli niso znašli vrhovni komunisti. čeprav naj bi bili ti glavni “antifašisti”. Lepo te prosim, kako lahko še danes verjameš v to luknjasto pajčevino imenovano NOB?

     • Valter BraniSlav

      Lustrator, serjes ga… Faraonski pogrem mu je priredil zelo zelo zelo zelo zelo mocan gejevski lobi.. Franci z Danko tocno ve kako, vprasaj galll.

     • Steiermark

      kako pa kaj “danka” od branka, ki jo je pokvaril pedofil tito, že v tvojih rosnih letih,………….

     • Lustrator

      Ko zmanjka argumentov (kar se je sicer zgodilo še predno si sploh spisal prvi komentar), zamenjaš temo na kateri si še šibkejši? Od kod ta mazohizem?
      Če bi se ti sanjalo koliko milijard je težak Sorošev lobi, ki podpira proticivilizacijsko agendo, ne bi takšnih mijavkal. že na nivoju slovenistana so številke LGBT proračuna bolne glede na število njenih članov.

     • Goran Hvala

      Vas so pa sami argumenti…bvahahaha…..teh vasih argumentov ne zasledis nikjer razen na novi…ves kaj je men smesno…tolk vagonov vas je bezalo pred njim v vam obljubjene dezele na severu…vasi resitelji so vas sam obrnil pa nazaj poslal…le zakaj…dobr so vedl kaj bo…sam z vami si pa niso hotel rok mazat…

     • Lustrator

      Res pietetno in civilizirano od tebe, da te genocid oziroma politicid nad slovenstvom in celotno slovensko partiji nepokorno narodovo elito zabava. Iz ljudi, ki so zaradi uvožene sovjetske revolucije in njihovih ostudnih zločinov bili primorani zapustiti svojo sveto domovino, svoje domove, prijatelje, sorodnike, gospodarstva. Angleži niso bili nikoli naši rešitelji – v svoji kolaboraciji z največjim zločincem 20. stoletja Stalinom so za lastne egoistične interese zapečatili usodo vseh manjših narodov, ki so jih prepustili na milost in nemilost rdečim divjakom – njihova kri je na njihovih rokah! V zameno za to, da so angleške vojake na tleh Jugoslavije PRED PARTIZANSKIMI METKI (!) branili domobranci (v Sloveniji) in četniki (v Srbiji), se je njihov politični vrh odločil, da obem osvobodilnim silam v ključnem trenutku zarine nož v hrbet in podpre komuniste. Prav tako so bili pogovori med domobranci in zavezniki, da leta 45 izvedejo skupni napad na Nemce na področju Slovenije in jo skupaj osvobodijo obeh okupatorjev – nacistov in komunistov, pa se to ni zgodilo, saj se je zavezniško izkrcanje v Trstu tam tudi končalo, ko so naleteli na proti njim usmerjene puške “zavezniških” partizanov”. Namesto, da bi takrat udarili po njih, pa so se v strahu pred Stalinom potuhnili in nas na naslednji mirovni konferenci raje prikrajšali za velik del Primorske oziroma Trsta z zaledjem in jo raje dali italijanskim fašistom (poražencem) kot pa jugoslovanskim komunistom (“zaveznikom zmagovalcem”). Vračanje domobrancev in civilov v roke komunističnih klavcev in to v času PO VOJNI pa je le še pika na i umazane angleške igre. Žalostno je, da si tako velik narod kot so Angleži, še danes ni sposoben priznati svoje umazane vloge v 2. svetovni vojni, svoje krivde priznati in se zanjo oddolžiti svojcem pomorjenih. Je pa res, da je bilo tam o tem napisanih kar nekaj knjig in načeloma se marsikateri Anglež vsega tega tudi zaveda, za razliko od situacije pri nas, kjer niti tega zavedanja ni, kaj šele formalnega priznanja in kesanja.

     • Goran Hvala

      Vsi se zavedamo…sam eni gremo dalje..nism vec v letu 45….anglezi tud ne…vi pa se kar…

     • Lustrator

      Smo res šli naprej? V čem že? Če ljudje, skupine ljudi in država niso nikoli izvedli refleksije nad storjenimi napakami, so s tem (hote ali nehote) poskrbeli za ohranjanje kontinuitete omenjenih zločinov, ki so tako postali modus operandi.

      Predstavljaj si družbo, ki je živela v obdobju v katerem nobena kraja ali umor nista bila sankcionirana oziroma je ta kriminal celo sistemsko spodbujala in tega obdobja ter njenih storilcev NIKOLI poklicala na odgovornost. Po kakšnem čudežu pričakuješ, da bo ta družba prekinila s kriminalno kontinuiteto, če ni bilo nikoli niti formalne obsodbe tedanjega režima in storilcev? Je res tako težko razumeti najpreprostejšo dejstvo, ki ga razumejo tudi prvošolčki: da je sedanjost le posledica preteklosti, tako kot “spimo tako kot smo si postlali”. Višegrajci in baltske države so vse izvedle lustracijo in cvetijo, povojna Nemčija prav tako, tule pa nekateri očitno zares verjamete, da iztrebljanje totalitarizma nima nikakršne zveze z njegovo javno obsodbo??

     • Goran Hvala

      Pa dej no pokazi mi lje danes v slo te s puskami preganjajo pa v jame mecejo…kaj mislis da v nemciji pa vsi lepo zivijo…kar pozabi…ko jih mal bolje spoznas vidis da so tam nekje kot mi…tip je stromar(elektrotehnik) pa ima manj na uro kot nekdo(oglas v casniku in na internetu) ki ga iscejo za varnostnika na letaliscu..ne ravi nobene izobrazbe pa nic…pa sam stoji in gleda folk…pa ima 4e vec kot on…socialci lezijo doma za 1300e….cistilke delajo za 900e…dej pejt mal okrog pa ne verjem vse kar ti doma nabijajo…

     • Lustrator

      Modus operandi je ostal enak, le da se danes več ne dogajajo umori, pač pa zapori, medijski linči, mobing, zaprta karierna vrata,… Edini razlog, da partija ne ponovi svojih “osvobodilnih “dejanj iz srede prejšnjega stoletja, je to, da smo članica EU, kjer bi to privleklo pozornost sicer popolnoma apatične unije.

      Nikjer nisem napisal, da obstaja popoln sistem, ki po popolnoma pravičnem ključu nagrajuje vsakega vložku primerno in sorazmerno kaznuje tiste, ki zakone kršijo. Je pa dejstvo, da že prosti trg sam, kjer ceno določata ponudba in povpraševanje (brez vmešavanja monopolistov, po možnosti državnih), zagotavlja neprimerljivo pravičnejšo družbo kot bo kadarkoli katerikoli socializem.

      “kaj mislis da v nemciji pa vsi lepo zivijo…kar pozabi…ko jih mal bolje spoznas vidis da so tam nekje kot mi”

      Lepo te prosim – s takšnimi floskulami so nas filali še za železno zaveso in ljudje so dejansko verjeli (ker druge izbire niso imeli), dokler niso enkrat prestopili meje tujine in ugotovili, da je življenjski standard že na drugi strani karavank še enkrat višji kot pri nas, da o nivoju pravne države, svobode kapitala niti ne govorim.

     • Goran Hvala

      Pol mi pa ocitn vsi nemci po vrsti lazejo…zgleda da so sami komunisti…

  • Steiermark

   vtakni si enkrat, za vedno, svojega pedoila in pederajzla tita, veš kam…..nas pa prišparaj s takšnimi izjavami, vrednimi idiota!

  • slosin

   ti si pa res en šaljivec…

  • macon

   A starega je pa svet poslušal? A dej no dej…

   • Valter BraniSlav

    Seveda so ga… Stalin se ni upal napasti SFRJ – Tito je bil prevelik zalogaj zanj.

 • Božo

  Itak sem vedu da se bo usral. Trumpa je sam gobec naredi pa bolj malo.

  • Valter BraniSlav

   Bomo videli… Upam da bo oranzni dal kaj od sebe, ne samo gobezdanje.

   • rrrrr

    Golubič da bo dal kaj odsebe. K sebi, to pa ja.

 • Aron

  Malo morgen. Naj začne najprej pri sebi: http://www.businessinsider.com/trumps-conflict-of-interest-with-china-2017-2

  Mora biti kar intelektualno težko Trumpov podpornik, če veš da te frajer na suho, hehe :))))

 • tarantela

  Ja in Kitajci pa v jok pa na drevo in igrače s sabo he-he…

  • Goran Hvala

   Verjetn….nej amerosi najprej svoje bufe placajo…bomo vidl kdo bo prej na drevo pa v jok…;-)

   • tarantela

    Amerosi so precej zapufani. Mimogrede: Rusija je pred nedavnim plačala zadnji zunanji dolg, ki ga je podedovala še iz Sovjetske zveze in so sedaj brez pufa.

 • Olga

  Komunajzlom ne gre zaupati nikoli!

  • Goran Hvala

   Zakaj pa ima trump privat biznise z njimi?. .pa amerika kot drzava tud…zakaj je pou amerike kitajske?..sami bufi pa take scene?…ce so ze tolk zleht komunjare…

 • samsara

  Skratka, skregani bodo in ne bo se več igral z njimi.

 • Najplemenitejši

  Kakšen debilen luzer je tale Kramp!

  • xtc

   Ja ta ni niti tvoja cenca,

 • Olga

  Bravo Trump! Jasno in odločno!

 • Hun

  Trump drka Kitajce naj svojega psicka na kratk prvezejo..nc druzga

  • xtc

   Trump zdrka,Kitajce na notranjo vojno za par minut.

 • xtc

  Definitivno ima Trump Kitajc v ahu,samo blokada trgovine eu in anglosaxsoskih držav Kitajski in ta je v notranji vojni in revoluciji.Kitajci so v hudem precepu.

 • Hun

  Veleindustrijalskim dinozavrom z njihovim izbrancem Trumpom je najvecja intimna opcija skregat se z Kitajsko ….razlog pa je da se umazana proizvodna spet ufura v ZDA..le tako bo Ameriskemu jugu povrnil delovna mesta…zato pa poteza odstopa iz podnebnega sporazuma

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!