Turčija bi “za kazen” migrante pošiljala v Evropo

Foto: epa

Vse od sklenitve dogovora med Turčijo in EU glede zajezitve migrantskega vala je bilo v Turčijo vrnjenih samo 643 nezakonitih migrantov, so sporočili iz Aten. Obenem je znano, da je migrantski tok na grške otoke upadel v primerjavi z lanskim letom.  

Od tedaj, ko je bil sklenjen dogovor med Turčijo in Evropsko unijo glede zajezitve vala nezakonitih prebežnikov, je bilo v omenjeno državo v Mali Aziji vrnjenih zgolj 643 migrantov, so danes za javnost sporočili iz Aten. Število nezakonitih migrantov, ki dosežejo otočja v Grčiji na vzhodu Egejskega morja, se je v primerjavi z letom poprej opazno zmanjšalo, navaja STA.

Erdogan zagrozil s pošiljanjem migrantov v Evropo
Znano je, da je turška oblast spomladi EU grozila, da bo migrante pošiljala nazaj na staro celino, če ne pride do vizumske liberalizacije za turške državljane, ki potujejo v Evropo. Omenjeno liberalizacijo naj bi sicer sprejel Evropski parlament. Turška oblast je ob tem še zagrozila, da če Turčija odpre svoja vrata, bo situacija v Evropi obupna, še navaja RT.

Foto: epa

Foto: epa

Obvezne migrantske kvote – Madžarska ostro proti!
Znano je, da želi uradna politika EU posameznim državam članicam vsiliti migrantske kvote, čemur so se nekatere že uprle, med drugim Madžarska, kjer so celo izvedli referendum glede tovrstne problematike, na katerem je kar 99,2 % državljanov podprlo Orbanovo odklonilno stališče glede obveznih migrantskih kvot. Na Madžarskem posamezniki referenduma ne želijo priznati zaradi nizke udeležbe, a je Orban že dejal, da je takšen rezultat zanj obvezujoč.

(za objavo) Nov migrantski center - v Črnomlju bodo novi nastanitveni objekti za migrante 1

Pri nas namesto referenduma novi centri za migrante
Slovenija se za takšen referendum še ni odločila, saj se naša vlada še vedno navdušuje nad novimi migrantskimi centri, ki naj bi med drugim stali v Črnomlju in Mariboru in glede katerih lokalni prebivalci sploh niso bili povprašani za mnenje, zato so toliko bolj ogorčeni. V Črnomlju so zato že organizirali protest, ob tem pa pravijo, da imajo že sami dovolj socialnih problemov in da jih slovenska oblast zanemarja. Prav zato ne potrebujejo še migrantov.

Domen Mezeg