Umazana politična kampanja povzročila smrt angleške poslanke?

Žalovanje za Jo Cox (Foto: EPA).

Predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz je za umor Jo Cox obtožil “umazano” referendumsko kampanjo, ko je predaval o Brexitu na ekonomski univerzi v Londonu. Torijski predsednik in evroskeptik Jacob Rees-Mogg, je izjavil, da Schulz trivializira smrt matere z dvema otrokoma in da preveč posplošuje okoliščine, v katerih je prišlo do napada. 

Jo Cox je bila 41-letna mati dveh otrok, angleška poslanka in članica laburistične stranke, ki je goreče predstavljala razloge proti Brexitu.  Ubita je bila sredi belega dne v Birstallu v času referendumske kampanje, napadalec pa naj bi menda vzklikal: “Daj prednost Angliji!”

Ob spominu na umrlo
Po napadu sta bili kampanji “Remain” in “Vote Leave” za dva dni ustavljeni, čeprav je do izvedbe referenduma bil le še slab teden. Poslanci so se zbrali in se en dan poklonili spominu Jo Cox. Njen mož je izjavil, da je le vestno predstavljala prepričanja ljudi, ki so jo izvolili. Ob pretresljivi izgubi svoje žene je bil povabljen z otrokoma k ameriškemu predsedniku v Belo hišo.

Krešejo se mnenja, če je bila kriva kampanja ali ne
“To nima nič s politiko. Je preveč kompleksen problem in je grdo reči nekaj takega,” je izjavil Jacom Rees-Mogg, angleški evroskeptik. Tudi ostali člani parlamenta so se strinjali, da je treba ločiti okoliščine, povezane s smrtjo, od referendumske kampanje, in obžalujejo Schulzev ton. Izjavili so, da so vsi člani parlamenta stalno ogroženi.

Spet drugi ljudje pa ugibajo, če ni morda umrla zato, ker je preveč entuziastično zagovarjala, da bi Anglija ostala del Evrope. Takšna ugibanja so starejši člani stranke takoj zanikali.

A. B., Daily Mail