Usmrtitev prebežnikov iz Češkoslovaške je mednarodni zločin, odgovorni poveljniki morajo odgovarjati za umor

Žrtev komunizma Hartmut Tautz (foto: Twitter)

Nemški tožilci obravnavajo usmrtitev prebežnikov na meji nekdanje Češkoslovaške kot mednarodni zločin. Ker dejanja še niso zastarala, predlagajo, naj odgovorni poveljniki odgovarjajo za umor.

Platforma evropskega spomina in vesti je prejela že dve pismi nemških tožilcev, ki se nanašata na obsežno kazensko ovadbo usmrtitve prebežnikov na mejah komunistične Češkoslovaške, ki je bila vložena 18. avgusta lani. Mnenje nemškega zveznega generalnega državnega tožilca je, da je bil uboj prebežnikov mednarodni zločin. Med drugim je bil ubit tudi 18-letni Hartmut Tautz (na sliki), ki so ga do smrti pogrizli psi obmejne straže na meji med Češkoslovaško in Avstrijo leta 1986.

Tožilstvo v Weidnu opozarja, da je bila usmrtitev prebežnikov umor, glede na osnovni motiv oseb, ki so odgovorne za varovanje meje.

Razkrili bodo tudi tajni ukaz nekdanjega premierja Češkoslovaške
V prihodnjih dneh bo Platforma posredovala ostale doslej neznane dokumente tožilstvu v Weidnu. Med njimi je tudi tajni ukaz nekdanjega ministra za notranje zadeve in kasnejšega premiera Češkoslovaške Lubomírja Štrougala, ki razkriva sistematičen ter načrtovan prodor tajne službe in mejne straže na ozemlje federalne republike Nemčije in Avstrije.

Namerna usmrtitev neoboroženih civilistov na meji je mednarodni zločin
Lanskega avgusta je Platforma pri nemškem zveznem generalnem državnem tožilcu vložila kazensko ovadbo proti 67 predstavnikom komunističnega režima nekdanje Češkoslovaške v primeru usmrtitve petih nemških državljanov na meji, t. i. železni zavesi. Že v začetku oktobra 2016 je nemško zvezno tožilstvo označilo namerno usmrtitev neoboroženih civilistov na meji kot mednarodni zločin, ker naj bi kršil človekove pravice do življenja in svobode gibanja, zaščitenega z mednarodnim pravom, ter zahtevo po pravičnosti. Sredi marca 2017 pa je tožilstvo v Weidnu predlagalo, da se vsaj za poveljnike, ki so prispevali k ustvarjanju in ohranjanju ukrepov mejne zaščite, označi dejanja za umor iz osnovnih motivov. Izvršna direktorica Platforme dr. Neela Winkelmann je na ta predlog tožilstva zadovoljna izjavila: “Temeljne izjave, ki so jih do sedaj podali nemški tožilci, so prelomne za žrtve češkoslovaške železne zavese, kajti do sedaj si ni še nihče ne iz javnega ali akademskega sveta, ne iz Češke ali Slovaške republike, upal trditi, da gre za dejanja, ki ne zastarajo.”

M. S.

 • sprehajalec

  Sedaj, pri nas bodo rekli, da pa to pri nas ne velja. Da pri nas je bilo pa drugače. Oziroma sploh ne bodo tega poročali. Ker mi smo kao imeli komunizem z človeškim obrazom.

  • samotoje

   Če so bili Kardelj, Kidričeva 2, Kraigher, Dolanc, Popit, Kučan itd itd obrazi, človeški gotovo ne.

 • Franc Šink

  Tudi na mene so pri Dravogradu na meji z Avstrijo streljali.Oskrbeli so me v avstrijskem mestu Velikovec. Bil sem samo lažje ranjen. Je to nekaj za Maslešo? Podpornika streljanja na meji?

  • Franc Šink

   O pa še to.Rekli so da sem bil že 200 metrov na avstrijski strani.Dne 2 september 1970.

 • FRANC3

  Zelo, zelo čudno. Tovariši, ki so včasih preprečevali prestop meje lastnim državljanom, danes odpirajo meje ljudem brez dokumentov!
  Narobe svet.

 • xtc

  Hm?
  Zanimivo pri nas pa smo imeli PREDSEDNIKA VRHOVNEGA SODIŠČA IN VRHOVNEGA SODNIKA;ki so ga taka dejanja naravnost fascinirala še posebej streli točno med oči in jih je vneto podpiral:

  Sicer pa ne razumem zakaj so ljudje bežali iz “socialističnih rajev” v pekel kapitalizma;kot pravijo levaki tule so bili vsi raji začenši z CCCP ITD DO yuge res pravi paradiži tole sedaj je pa pekel:Sam zakaj so ptem bežali iz rajev in zakaj so se ti raji sesedli in bankrotirali;če so bili idealni:Sicer pa res drži Churchillova ugotovitev glede komunizma(socializma)Le ta deluje le na dveh krajih;v nebesih kjer ga ni(in ga nerabijo) in peklu kjer funcionira v polnem pogonu:

 • Franc Novak 1979

  A ja, kako bomo pa obravnavali streljanje talcev v Starem Piskruin Gramozni jami? A je kdo odgovarjal za umore civilistov? Ali pa kar 10 nemških ali italijanskih turistov za vsakega pobitega talca, pa se izravna.

  • tarantela

   Te dni bo obletnica streljanja v Gramozni jami…

 • garfi

  isti komunisti, ki so takrat zaprli meje so sedaj za odprte meje
  zločini so za njih itak samo drobne napakice
  ekstremisti press

 • tarantela

  Od moje žlahte sta šla dva na šverc čez mejo, enega so dobil, je sedel 14 dni, čez nekaj mesecev je spet poskusil in mu je uspelo, enako je bilo z njegovim prijateljem.

 • samotoje

  Ali je obtožnica proti Masleši že napisana?

  • stajerc5

   Kaj pa za kratkonogega? Ce pride do obravnave, bosta sigurno tja letela- z Falconom…

   • Olga

    Falkona BOMO od veselja podarili nemškim sodnikom, samo da spravijo Kučana na hladno!

   • samotoje

    Absolutno. Masleša je poimenovanje za zločinski sistem in pokvarjene posameznike z ničelnim občutkov za prav in narobe.

 • Olga

  Kdaj bodo odgovarjali naši?!?

  • Caetano

   Prej bodo vsi pomrli…

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!