V Budimpešti teroristi razstrelili trgovino?

Foto: EPA

V madžarski prestolnici je v soboto zvečer odjeknila eksplozija. Čeprav ozadje še preiskujejo, pa se med Madžari šušlja, da je šlo za teroristično dejanje, saj naj bi na kraju eksplozije našli več žebljev, kar kaže na to, da je vzrok eksplozije improvizirana eksplozivna naprava.

Posnetki na družabnih omrežjih pričajo, da je bilo na mestu eksplozije v Budimpešti, natančneje v križišču Oktogon, več policistov, priče pa poročajo tudi o več ranjenih osebah. Madžarski dnevni časopis Blikk pa poroča, da sta bili v eksploziji ranjeni dve osebi. Šlo naj bi za dva policista, ki sta bila v času eksplozije na patrulji in so ju takoj prepeljali v bolnišnico na zdravljenje.

Nasprotujoča si poročila o vzroku eksplozije
Policija je po eksploziji ogradila območje okoli križišča Oktogon, prebivalce bližnjih hiš in obiskovalce klubov v bližini pa evakuirala z območja, pa poroča Russia Today. Vzrok nesreče še vedno ni potrjen, so pa se pojavila nasprotujoča si poročila o vzroku eksplozije. Lokalne oblasti so namreč rekle, da ni šlo za teroristični napad, temveč da je v eni izmed hiš uhajal plin.

Vseeno pa se prebivalcem Budimpešte to zdi malo verjetno, saj je do eksplozije prišlo v eni izmed trgovin v pritličju zgradbe, kjer je malo verjetno, da bi imeli priklopljeno plinsko jeklenko. Poleg tega madžarski mediji poročajo, da naj bi na kraju eksplozije našli žeblje, kar kaže na to, da bi bilo vzrok eksplozije lahko eksplozivno telo, napolnjeno z žeblji, med terorističnimi skupinami poznano kot improvizirana eksplozivna naprava.

Območje preiskujejo tudi gasilci in dokler je prizorišče eksplozije v preiskavi, prebivalcem, ki živijo v neposredni bližini tega dogodka, ni dovoljena vrnitev v svoje domove. Vsekakor se ugotavlja, ali je šlo za teroristično oziroma kriminalno ozadje dogodka.

M. S.