[VIDEO] 82 tisoč ljudi evakuirali zaradi požara v Kaliforniji

V ameriški zvezni državi Kalifornija so morali v torek zaradi požara, ki se hitro širi, evakuirati več kot 82.000 ljudi. Tamkajšnji guverner Jerry Brown je razglasil izredne razmere za okrožje San Bernardino, sto kilometrov vzhodno od Los Angelesa, znano tudi pod imenom Kanjon divjih konjev. 

Požar ogroža kakih 34.500 zgradb, domove je moralo po navedbah NBC News zapustiti že več kot 82 tisoč ljudi. Od izbruha požara v torek dopoldan po krajevnem času do srede ponoči je zgorelo že 10.360 hektarjev površin. Z ognjenimi zublji se bori okoli 1500 gasilcev, dva sta bila v požaru lažje poškodovana.

Gasilci požar krotijo z več kot 150 gasilskimi tovornjaki, pomagajo pa si tudi z letali in helikopterji. Zračni tanker C-130J Hercules lahko naenkrat spusti na gorečo površino okoli 11 tisoč litrov vode. Del okrožja San Bernardino je znan tudi kot Kanjon divjih konjev. Gasilci so morali poskrbeti tudi za prestrašene živali, saj je v okoli tudi veliko rančev; evakuirali so okoli 40 konjev.

Domovi le še pogorišča
Tamkajšnji guverner Jerry Brown je razglasil izredne razmere za okrožje San Bernardino.“Ogenj je hiter, težko ga je zajeziti, napreduje tako intenzivno, da kaj takšnega še nisem videl”, je komentiral šef gasilcev v San Bernardinu Mart Hartwig. Dodal je še, da se bodo mnogi vrnili “domov”, kjer jih bo čakalo le še pogorišče, poroča NBC.

“Vse se je zgodilo tako hitro. Od vprašanja: “Ali ste slišali, da je požar?”, do evakuacije je minilo le nekaj trenutkov”, je dejal Darren Dalton iz manjšega mesta Wrightwood, ki leži na 1800 metrih nadmorske višine in je pozimi priljubljeno smučarsko središče. Dalton je še komentiral, da je njihov kraj zdaj kot “mesto duhov”.

Kalifornijo sicer že peto poletje zapored pestijo suša in zelo visoke temperature okoli 35 stopinj Celzija, zato so pogosti tudi požari. V zadnjih desetih je letih je število požarov naraslo za 21 odstotkov.

V. V.

  • Anton

    Janez Janša je kriv, bi temu rekli naši levaki

    sarkazem press

  • dr Janez Sveti

    Tole je pa hud požar.
    Dr Janez Sveti

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!