[Video] Nov dokumentarec o transspolnikih, ki so obžalovali operacijo za “spremembo spola”: Je samo plastična operacija, ki ne spremeni spola

Fotografija je simbolična. (Foto: iStock)

RT je na YouTubu objavil dokumentarec o transspolnikih ter njihovih izkušnjah z operacijo spremembe spola. Izpovedi treh transspolnikov kažejo, kako operacije ne doprinesejo k ničemur. Tudi po spremembi spola večina transspolnikov še vedno ni zadovoljna s svojo podobo, saj so operacije samo plastične. Bolje kot pod kirurško rezilo bi bilo poiskati pomoč pri psihoterapevtu.

“I Want My Sex Back. Transgender people who regretted changing sex” ali v prevodu “Želim svoj biološki spol nazaj. Transspolniki, ki so obžalovali spremembo spola” je naslov dokumentarnega filma, ki ga je RT objavil na YouTubu.

V dokumentarcu lahko slišimo osebne izpovedi treh transspolnikov, ki so svojo odločitev o spremembi spola s pomočjo plastične operacije kasneje obžalovali. Izkazalo se je namreč, da operacija mogoče spremeni njihov zunanji izgled, nikakor pa ne doprinese k njihovemu boljšemu mentalnemu zdravju.

Bolj kot operacijo potrebujejo psihoterapijo
Ljudje, ki se odločajo za spremembo spola ter se identificirajo kot transspolniki, so po njihovih trditvah pogosto v mladosti žrtve spolne zlorabe. Število samomorov med transspolniki pa daleč presega povprečje v primerjavi z drugimi skupinami. Bolj kot spremembo spola, so si enotni transspolniki v dokumentarcu, taki ljudje potrebujejo psihično zdravljenje.

Beograjski kirurg dr. Miroslav Djordjević, vodilni strokovnjak za operacije spremembe spola, je za RT povedal, da število operacij narašča. Presenetljivo pa na prvem mestu niso več samo spremembe iz moških spolovil v ženska, prehod iz ženskih spolovil v moška ali popravljanje napak po prvotni operaciji, temveč tudi želja pacientov povratnikov, da jim spremenijo spolovila nazaj v prvotna.

Vodilni strokovnjak operacij spremembe spola v Beogradu, dr. Miroslav Djordjević (Vir: Twitter)

To samo po sebi kaže, da se tudi številni transspolniki zavedajo napake, ki so jo zagrešili. Saj sprememba spolovil ne pomeni tudi dejanske spremembe spola. Nova spolovila v redkih primerih mogoče res izgledajo podobno kot spolovila normalnega moškega ali ženske, a so še vedno neuporabna. Njihov namen je v veliki večini primerov zgolj estetski.

Ivan Šokić

 • rubec

  Meni pride prav ker vedno letujem v kampih kjer so stranišča pogosto zasedena. Sem pa enkrat res nabasal da sta bila oba, ženski in moški hkrati zasedena. Če se prav spomnim sem se takrat uscal v hlače. Pa uscala tudi.

  • dob

   Zanima me, če greš scat preden se daš operirat, al pol?
   Kaj je bolš?
   Če sem bolj direkten: kva bol delč nese?

   • rubec

    Misliš da takrat nimam drugega dela kot merit curke? Običajno se tresem kot prasec da kdo ne pride, včasih pa kot prasica.

    • pajot

     Men pa nič več ne pride,tko,da s tem nimam problemov.

     • KAPIBARA

      Pejt pa na plastiko, pa oneta v luliko sprement , pa ti bo spet prhajala..

  • althar

   Ehehe, rubec/ka

 • Mimoidoči

  Kak jih Ben Shapiro brez dlake na jeziku razkrinka za razliko od ostalih norcev, balzam za ušesa:

  The 3 Moments that made Ben Shapiro Famous
  https://www.youtube.com/watch?v=xWRNBOXoLf8

  “The entire discussion is whether we are embracing mental illness and delusion as a society, that’s the entire discussion.”

  • dob

   Si opazil, da je pri nas absolutno nemogoče posneti podobne oddaje na televiziji, z odkrito konfrontacijo mnenj, z necenzuriranimi izjavami, s svobodnim izražanjem?!
   Videti je, da režim ne prenese odkritega govorjenja!
   To ga najbolj ogroža.

 • odvisno, Bradley Manning si je s tem rešil življenje

 • Olga2345

  Naj tožijo Sorosa, levičarske skorumpirane politike in “stroko” , od kirurgov, psihiatrov, psihologov in psihoterapevtov, ki so pristali na “socialni” eksperiment levičarjev!

 • KAPIBARA

  Moški, pamet v glavo !
  Ne kembel stran, kako je štosno, ko se pozimi pijana dehcovska klapa daje, kdo ima lepšo rumeno pisavo v snegu..
  Ženske tega ne morejo, ščijejo kot šobe v avtopralnici ..
  P.S – Pupe ne mi zamert.. probam moje k smehu spravt :-)

 • Antonius

  Kirurško spreminjanje spodnje glave je napačen pristop. Saj v zgornji glavi nekaj ne štima.

  • KAPIBARA

   Imaš prav !
   Pri sebi spodaj pozabil dopisat: Ob taki želji, po spremembi, je potreba edina sprememba, ta glavne glave..

 • Gregor Kas

  jao…brozga v glavi..

 • trumpet2018

  če napravijo še 10 operacij, nič me pomaga, še vedno so moški, v vsaki telesni celici je namreć še vedno moški DNA, na tem planetu obstajata samo dva spola : moški in ženski, 70 spolov na izbiro na facebooku je pa duševna bolezen facebooka in tistih ki to norost podpirajo

 • Republic Commando

  No shit Sherlock

 • Caesar

  Kaj ni RT ruska propaganda in Putinov medij? Sovražnik demokracije in zahodnih vrednot? Kako da objavljate dokumentarec od RT in ne od BBC ali CNN in drugih svetilnikov demokracije in človekovih pravic? Šalo na stran. Kot sem že večkrat omenil, je operacija spola ustrezna samo za prave transeksualce, ki imajo prirojeno napako, kjer se spol možganov ne ujema s spolom telesa in spola možganov se ne da spremeniti. Pri osebah, ki imajo spol možganov in telesa skladna, pa vseeno čutijo drugače, pa gre za psihične motnje osebne identitete, torej bolezen in potrebujejo psihiatrično zdravljenje, ne operacije. Sodobna medicina lahko ugotovi spol možganov s pomočjo skeniranja, ker se ženski in moški možgani razlikujejo tudi po razmerju med belo in sivo maso, čeprav je bistvo v možganskem deblu. Vrnitev nazaj želijo predvsem osebe s psihičnimi motnjami, zato je potrebno paciente dobro pregledati in testirati, preden se odločijo za operacijo. Skeniranje možganov bi moralo biti vključeno v proces.

  • O’Brien

   Kaj pa vem. Meni se zdijo operacije smiselne samo za interseksualce, pri katerih spol ni določen. Gre za zelo redko napako, pa še tu se mi zdi, da se z operacijo naredi več škode kot koristi.

 • Valter BraniSlav

  Ivan Sokic…
  A si ga mislis dat odrezat?

 • Valter BraniSlav

  Kje je Franci Danko?
  So mu ga odrezali in spremenili v Francko?

  • xtc

   a si kak perverzneš,ki te vzburja Donko-očitno te rajca.

  • šmentanamuha

   Ajej, Valter, očitno imaš tisto latino samo za krinko. V resnici pa si gej, kurčev feget.

 • xtc

  V bistvu gre pri vseh deviantnih spolnih praksah in zahtevah,podobno kot pri levakih predvsem zato ,da nekaj ne štima v glavi oz ,da gre za bolezensko stanje.

  • Goran Hvala

   nevem zakaj te to moti.. zavedaj se da ti nebi bil pameten in normalen ce nebi blo neumnih in nenormanih….torej bodi vesel da obstajajo.

 • šmentanamuha

  Super, da se je nekdo lotil tudi te teme.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!