Vojna z Iranom bi lahko bila “mati vseh vojn”

Foto: epa

Predsednik Irana Hassan Rouhani je opozoril ZDA, naj si ne drznejo izzvati Teherana, saj bi lahko med državama izbruhnila vojna takšne razsežnosti, da bi jo razglasili za “mater vseh vojn”.

“Ne igraj se z levjim repom, to bi lahko vodilo le v obžalovanje,” je dejal iranski vodja svojim diplomatom v nedeljo, poročajo lokalne tiskovne agencije. “Američani morajo razumeti, da je mir z Iranom mati vsega miru, vojna z Iranom pa je mati vseh vojn.” Rouhani je še prepričan, da bo Islamska država zagotovo porazila ZDA.

Nov niz ostrih besed iranskega predsednika je prišel dan potem, ko je vrhovni vodja Irana Ali Khamenei podprl zamisel o blokiranju vsega izvoza nafte iz regije, začenši z zaprtjem ožine Hormuz v primeru prepovedi iranskega izvoza. Medtem pa ZDA pritiskajo na svoje zaveznike, da se v celoti odrečejo uvozu iranskih surovin, kot odziv na domnevne “maligne” dejavnosti Teherana, piše Russia Today, ki še dodaja, da bodo tisti, ki ne bodo ravnali v skladu z zahtevo Amerike, deležni sekundarnih sankcij s strani ZDA.

M. S.

 • sprehajalec

  #Predsednik Irana Hassan Rouhani je opozoril ZDA, naj si ne
  drznejo izzvati Teherana, saj bi lahko med državama izbruhnila vojna
  takšne razsežnosti, da bi jo razglasili za “mati vseh vojn”.#

  natančno to je že Sadam Hussein rekel leta 1990 ob vdoru v Kuvajt. Potem je pa res bila takšna, ki je do takrat ni bilo in kjer bi nekdo tako temeljito porazil nasprotnika, kot jih je on dobil po gobcu.

  • Caetano

   Iranski teokrati iscejo zunanjega sovraznika, ker jim doma spet vre. Ogromno Irancev je sitih seriatskega rezima.

   So se pa res zadnja leta precej okrepili na BV zlasti zaradi napak Huseina Obame in pa zaradi najtesnejse naveze z Asadom. Je pa razsirjenje kurdskega vpliva v Iraku in
   zlasti Siriji nekaksna protiutez razsirjenju iranskega vpliva.

 • Jani Steiner

  Iransko islamistično rep. in njihov zverinski režim je treba uničit.

 • Caetano

  Teheran je danes skupaj z Erdoganovo Turcijo in Katarjem glavni center globalnega jihada.

  • opazovalec

   Center jihada je vahabitska saudova Arabija. Vsi atentati v zadnjih 20 letih po svetu so plod vahabistov/SA. še napad na WTC so izvedli v glavnem saudski državljani….. A to ti ni znano?

   • Caetano

    Danes je tako kot sem napisal.

    • Staybell geenius

     In torej kaj iz tega sledi? Da moramo na sodno dokazano sponzorko vahabitskega terorizma in glavno povzročiteljico najhujšega terorističnega napada v zgodovini ZDA, enostavno pozabiti? Da moramo to divjo hinavščino preprosto ignorirati?
     Prosim povej, kako naj se obnašamo do Savdijcev sedaj??

     • Caetano

      Trump se obnaša pametno, če to misliš. Ne popušča jim v politiki, ker so bogati z nafto. Na svoj ”ban” je dal tudi povsem jasne savdske zaveznike. Ni se oziral na Savdijce, ko je priznal Jeruzalem za prestolnico Izraela. Itd.

     • Staybell geenius

      Ne, ne mislim tega.

      Kakšno plesanje okoli vrele kaše… Povsem z lahkoto bi Savdijce vključil na seznam prepovedi vstopa in imel bi prekleto dobre razloge za to (tiste, ki sem jih omenil), ampak tega zavestno ni naredil. Kar kaže na to, da je seznam narejen hinavsko in pristransko ter da nima veze s terorizmom.

      Praviš, da je Katar med glavnimi centri jihada, toda v Kataju ima ZDA tudi glavno letalsko oporišče na BV, torej je Katar prijateljska država ZDA. Ampak Trump se je na vrhu BV postavil na nasprotno stran Katarja, na stran Savdijcev. Kar je povsem v nasprotju s stališči njegove lastne administracije.
      Prosim povej še kaj več o tem, kako se Trump obnaša pametno.

     • Caetano

      Tudi v Turciji imajo ZDA vojasko oporisce pa niso vec prijateljska drzava ZDA. Muslimanska bratovscina, ki vodi obe drzavi je Trumpovi vladi napovedala jihad.

     • Staybell geenius

      Torej se strinjaš o pristranskosti seznama. Po tvoje ni dobro imeti dobrih odnosov z islamskimi državami?? Kaj pa s komunističnimi?? A ni tako da hočejo oboji “uničiti svet”?? Če Trump enim prepoveduje vstop v državo, z drugimi pa se prijateljsko druži (Putin, Kim Jong), bi sklepal, da nima nič proti totalitarističnim komunističnim režimom, se strinjaš?

     • Caetano

      Seveda se ne strinjam Trump je prepovedal vstop iz drzav, ki so prepredene z jihadisticnimi milicami. Kot predsednik si pa vedno lahko pridrzi pogajanja.

     • Staybell geenius

      Torej dovoliti vstop državi, ki je glavna odgovorna za najhujši teroristični napad v zgodovini ZDA, je pravilno?? Ker temu se zdaj reče “poganjanje”??
      Torej se strinjaš tudi o Trumpovem spogledovanju s komunističnimi totalitarnimi režimi??

     • Caetano

      Ne samo pogajanje v primerjavi z Obamo jim je Trump pokazal mesto!

     • Staybell geenius

      Zakaj ti je tako težko odgovoriti na enostavno vprašanje? Res misliš, da to izmikanje ni vidno z letala???
      A lahko za trenutek iztakneš glavo iz trumpove riti in si predstavljaš, kako bi reagiral, če bi vse to kar počne trump, naredil Obama? Do besedice natančno..

     • Caetano

      Ni mogoce primerjati Trumpa z Obamo. Trumpova politika in strategija je zelo dobra. Zaman se mu skusa podtakniti neko hinavscino.

     • Staybell geenius

      Saj ne rečem, da primerjaj, samo miselni eksperiment naredi, samo zamenjaj Obamo in Trumpa po dejanjih, in nato si skušaj predstavljati kako bi reagiral. In bodi iskren.

      Torej strategija slepega uničevanja vsega, kar je bilo podpisano v času Obame, vključno z zdravstvenim zakonom za katerega nima nobene zamenjave?? Strategija zaposlovanja najbolj koruptivnih in destruktivnih jastrebov v administracijo?? Strategija groženj z jedrskim holokavstom?? sklepam, da je zate vse to fantastično.

      Še petič te vprašam: Je pravilno dovoliti vstop državi, ki je glavna odgovorna za najhujši teroristični napad v zgodovini ZDA??

     • Caetano

      Ne trudi se, ne bo vec sporazumov, ki bi omogocali siritev iranskega vpliva. Trump njihovega jihada ne podpira. Sicer pa ZDA dozivljajo pod Trumpom gospodarski vzpon. Ne recem, da bi v notranji politiki morda lahko se kaj bolje naredil. V zunanji pa je doslej vedno postopal odlicno.

     • Aton

      Pri sunitih je tako. Kjer ni muslimanske bratovščine, so vahabiti in ISIS. Ti in Trump pa pametno izbirata in se odločita za veliko denarja..

    • Aton

     Prav imaš. In zemlja je ravna plošča.
     Saudska Arabija in Pakistan nikoli nista kriva. ISIS , Boko Haram in ostali vahabiti pa so sami Iranci…

     • Clemen J.

      . Islis da iran ne podpira sunitskih skrajnezev, kaj pa hams ki je sunitska terroristicna organizacija? Ves v katerih drzavah BV-ja Teroristicna organizacija Muslimanka bratovscina ki je tudi ustvarila hamas ni prepovedana?!? V iranu.

     • Caetano

      Pakistan podpira cel kup islamisticnih skupin zlasti se proti Indiji. Tudi Al Kaida je ze leta pod kontrolo njihove obv. sluzbe.

   • Clemen J.

    Res da so bili savdijci, par tudi irancev, idejni vodje pa so se skrivali v iranu, kar je bila tudi tema v Zn-ju kjer je iranski predstavnik samo nemo gledal.

    • opazovalec

     Lahko verjameš teoriji o osi zla, toda vodja eroristov ki so napadli WTC je bil Osama bin laden, iz bogate saudijske družine. In ne nakladat da so su nitski teroristi iz SA povezani z smrtnimi sovražniki šiiti iz Irana. Ta je pa res bosa, kakor ameriška politika va BV. Potom silne zmage so pretvorili Irak pod sunitskim vodstvom v šiitskega zaveznika Irana….. Smej se, če se lahko

     • Clemen J.

      Katerega se je familja odpovedala ze približno 10 let pred napadi in sodelovanju z mudzahedini, SA pa izgnala, tako da se je skrival v Iranu, Afganistanu, in pakistanu. Bin laden familija je zelo znana v SA, ne dolgo nazaj cca 10 let so bili celo sponzorji pri formula 1 ferrariju.

     • opazovalec

      To je vse res kar si napisal, toda še vedno nisi razložil, kako je možna tvoja predpostavka, da sunistični vahabiti po poreklu iz SA delajo po navodilih smrtnega sovražnika šiitov iz Irana. To je ravno tako verjetno, kot, da je Sadam na ozemlju Iraka gostil svojega smrtnega sovražnika Al-Kaido, kar je bilo sicer izgovor za napad poleg onih o ABC orožju, ki ga nikoli niso našli.

     • Clemen J.

      Hoces povedati da sitski iranne podpira sunitskega hamasa?

 • xtc

  Islamisti so pos****** od strahu,Izrael z Teheranom opravi v parih minutah in to vedo.
  Definitivno pa bo treba Iransko leglo islamizma skupaj z Erdoganovim in še katerim sesut,definitivno pa vojna med islamom in zahodom,kot je napovdal Nostredamus realno prehaja v štart,kdaj in kje bo izbruhnil prvi islamski incident večjih razsežnosti v EU je le še vprašanje,saj Erdogan v EU pošilja vojsko v civilu in orožje za začetek vstaje.
  Je pa tudi jasno kot je napovedal Nosterdamus bo po tem velikem boju z “NEba izginil polmesec in dreča zvezda za trajno,po veliki bitki”

  • opazovalec

   Tale naš nobelov nagrajenec me pa čisto nič ne preseneča. Izrael opravi z Iranom v parih minutah, tako kot so pokazali rezulati štabnih manevrov Millennium Chalenge 2002, https://en.wikipedia.org/wiki/Millennium_Challenge_2002, za spopad ZDA in Irana. Nerodno za ameriško mornarico je bilo le to, da so drugi dan morali vajo prekiniti, dvigniti potopljene ladje in prepovedali poveljujočemu, upokojenemu marinskemu generalu uporabo neortodokshnih metod in slepo slediti scenarijo v katerem seveda ZDA zmagajo. Je že kdo videl amnevre, kjer je zmagal nasprotnik?

   • xtc

    Izrael bo samo znukeliziral Teheran v sekundi teslo zabito,levo-in to bo storil brez oklevanja in omahovanja.

   • Clemen J.

    V kolikor vem je Izrael bombardiral Iranske jedrske objekte, čudno da po tvoje Izrael še obstaja, ker pred tem je Iran grozil z izbrisom.

   • stajerc5

    2002? Pa te res ni sram za taksne oslarije, ki jih pises?

    • opazovalec

     ne uspe se mi povzpeti na takšen nivo, v tem je problem….

     • stajerc5

      Pri palceku si prucko sposodi, da prides iz greznice. Saj bo, samo voljo moras imeti!

 • stajerc5

  Jaz bi priporocal Rouhaniju: Drz gobec ali pa se preseli v najbolj globoki bunker, ce ze nisi tam.
  Imel bos dve fronte, od zunaj in se ena notranja, ki bo veliko hujsa in brutalna kot bombe!

 • soc

  Podobno je razmišljal Enver Hoxha v Albaniji, Kim Il Sung v Koreji, Idi Amin v Ugandi, Sadam v Iraku, Tito v Jugi… Ko oblastniki izgubijo razum, plačujejo ceho njihove množice. Koliko je že Irancev pobegnilo iz nekoč cvetoče države?

 • Staybell geenius

  “Vojna vseh vojn”.
  John Bolton se je ravnokar pomočil v hlače

  • stajerc5

   Ne, to se je samo z Molt Whiskijem polil, ko sta se z Trampom zmenila kdo bo na rdeci gumb pritisnil, hihihi!

   • Staybell geenius

    smešno

    • stajerc5

     Kdo bi si mislil, da imas celo smisel za humor?

     • Staybell geenius

      Kar na žalost ne moremo reči za oba

     • stajerc5

      Sorry, nisem vedel, da imas dvojcka.

 • Clemen J.

  Haha islamistom se že blede. Nekaj let nazaj so to govorili o Izraelu, da ga bodo v trenutku izbrisali, ko jim je Izrael uničil jedrska poslopja, so samo malo jokali vsem po vrsti v ZN-ju.

  • Staybell geenius

   Ja, res je najlažje imeti umetno državo ter prazen ček od ZDA za absolutno vse in več.

   • stajerc5

    To ti o Zlovenistanu? Hehehe, komaj cakam, ko rdeci petelini ne dobijo niti enega dolarja vec od prascev kapitalisticnih!

    • Staybell geenius

     Nisem vedel, da Slovenija dobiva zastonj denar od ZDA za okupacijo tuje zemlje.
     Glede Zlovenije-tvoj rdeči bivši partijski kalimero, sedaj s križcem okoli vratu, se že 25+ let napaja na javnih jasnih

     • stajerc5

      Ko mi bos pokazal- dokazal, od koga je sivilja dobila milijardni Kredit, se lahko meniva naprej. <lahko ti pomagam, da gres v smer "nasih" kapitalisticnih prascev. Vidis, ko bos to razcistil, greva pa naprej.
      PS.: Se ves za kaksno obrestno mero smo dobili te milijarde, ki jih bomo vsi Slovenci morali placati nazaj?????

     • stajerc5

      Ne vem, kaj je s serverjem…

     • Staybell geenius

      Ti mi najprej razloži, kako si v temo vtaknil Slovenijo, ko pa je pogovor tekel o Izraelu in zakaj misliš, da lahko spremeniš temo in da tega ne bo nihče opazil…

   • Clemen J.

    Kaksno umetno tvorbo, zidew so si drzavo priborili leta 48, ko so jih muslimani arabci egipcani in jordanco ki so ziveli v skupni drzavi imenovani British mandate for palestine, hladnokrvo pobiti. Prav tako imas na stanfordu raziskavo ki govori da imajo evropski zidje ki so bezali pred pobesnelimi hordami islamistov, korenine v Izraelu. Dnk pove vse, palestinci pa so jordanci arabci in egipcani, kar prizna tudi predstavnik hamasa. Vir imas na youtubu

 • Staybell geenius

  Torej pomagajte mi razumeti – desničarji, Trumpovi navijači ste ZA vojno z Iranom???
  Ste ZA “mati vseh vojn”??

  Torej je Trump v tem smislu enak Hillary??

  • stajerc5

   Ne-ne-ne! Najprej Lublana bolana, potem sele Teheran!

   • Staybell geenius

    Resno sprašujem

    • stajerc5

     Jaz pa resno odgovarjam. Mi ne bomo vracali z kockami…

     • Staybell geenius

      Torej je potrebno zbombardirati Ljubljano, zakaj? Ker je “zoki levičar”??
      Ampak to pomeni, da gre tudi Trstenjakova, svetišče SDS-a.
      Torej še enkrat – ste ZA vojno z Iranom?? (poleg očitno tudi z Ljubljano, wtf)

     • stajerc5

      Nic zato. Vsaka hitra in groba resitev je boljsa od pocasne smrti!
      Drugi dan je nov zacetek!

     • Staybell geenius

      Na nič nisi odgovoril. Zakaj je treba uničiti Ljublano in zakaj je treba imeti “vojno vseh vojn” z Iranom?

     • stajerc5

      Ce se teh dveh ubogih stavkov nisi razumel, eh, potem je vse zastonj. Pa-pa…

     • Staybell geenius

      Hahah in smo že pri vzvišenih “če nisi razumel resničnega pomena mojega komentarja (brez da bi bilo meni potrebno karkoli pojasniti), potem je vse zastonj…”

      Torej še tretjič – zakaj je treba zbombardirati Ljubljano?? Kaj tako groznega je tam, da jo je treba popolnoma uničiti?? Kašno “počasno umiranje” bi se odvijalo, če tega nebi naredili?? In kakšno vezo ima z Iranom??
      Pričakujem pa, kot ponavadi, en prazen nič od nič.

     • Matija

      Ljubljana ima trstenjakovo, ima stolnico,…. mogoče zaradi tega..

  • Clemen J.

   Ne desnicarji smo da se spremeni trenutni iranski islamo-fasisticni rezim, in dejanja so ze v poteki, po celem iranu protesti kjer hocejp odstaviti islamisticnega ajatolo ki drugim drzavam grozi z izbrisom. Ni potrebe po vojaskem direktnem napadu, samo ko bo malo pocilo se bo oborozilo kurde in zmerne irance ki zelijo spremembe.

   • Staybell geenius

    Tudi v Afganistanu in Iraku (ki ni imel nič z napadom 11. septembra)
    so želeli zgolj zamenjati režim, pa ga menjajo že 15 let, stanje pa je
    čedalje hujše.

    Zakaj misliš, da bo z Iranom kaj drugače?
    Pozabljaš namreč, da so bile ZDA tiste, ki so demorkatično izvoljenega Mosadeka zamenjale s šahom, ker je hotel nacionalizirati naftna polja.

    • Clemen J.

     Ne mi rect da so za islamsko revolucijo v iranu krivi americani, hehe ti si bolan.

     • Staybell geenius

      Tega nisem rekel, dejstvo pa je, da so večkrat menjali režim, ki ni bil naklonjem Ameriškim naftnim/geopolitičnim interesom. Hočem reči, da imajo dolgo zgodovino nelegitimnih in sebičnih vojn in zakaj bi jim morali tokrat verjeti? Islam tukaj nima nobene teže

 • zokispoki

  Ma kaksna mati vseh vojn ! ? Rjuharji so izgubili vojno proti Sadamu, s Trumpom in Izraelci bi bilo pa hitro konec, kamelntrajberskih nebuloz !

 • montyamp

  Mati vseh svetovnih vojn so židje .
  1916 so začeli financirati in podpirati Angleže ki so dobili po pi… od Nemcev .
  V zameno so si izposlovali Izrael , saj do takrat parazitski lopovi sploh niso imeli kje biti .
  Kjer je žid je vojna .
  Mirovnik Adolf ni bil neumen .

 • Vince Blake

  Resno dvomim, da bo prišlo do odprtega vojaškega spopada med ZDA in Iranom. Trump ni hladnokrven morilec, voden s strani globalističnih elit, kot sta bila Obama in še pred njim Bush-jr in bi bila (če bi bila) Hillary. Še tista dva ognjemeta v Siriji sta bila zgleda bolj ali manj predstavi za javnost, za katero se je pogodil z Vladekom iz Moskve.

  On si bo najprej izračunal, če se mu to sploh splača in ko bo ugotovil, da se mu ne, bo verjetno ostalo pri ostri retoriki in gospodarskih pritiskih na Iran.

  Če bi se pa zgodill najbolj črn scenarij, pa naj Iranci ne sanjajo o neki “materi vseh vojn”. Ji bodo Američani kaj hitro naredili abortus.

  Med Iraško – Iransko vojno sta bila nasprotnika približno enako močna, vsi smo pa videli, kako na hitro so v prvi zaliski vojni Američani opravili s Huseinom. Torej tudi Iran ne bi bil prehud zalogaj za njih. Razen, če bi ga hoteli zasesti. To pa mislim, da ni v planu.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!