Z Erdoganom ni šale – odpustil je okrog 13 tisoč policistov

Foto: EPA

Erdogan nadaljuje s svojo čistko, ki jo je začel, potem ko je bil v juliju izveden državni udar na njegovo oblast. Tokrat se je odkrižal skoraj 13 tisoč policistov, ki jih sumi, da so simpatizerji Gülena.

Po julijskem neuspelem vojaškem udaru, ki ga pripisujejo verskemu voditelju Fethullahu Gülenu, so turške oblasti odpustile skoraj 13 tisoč policistov, ki jih povezujejo z omenjenim pridigarjem. Natančneje – odpustili so 12.801 policista, od tega jih je bilo 2523 načelnikov na policijskih postajah, vse zato, ker jih sumijo sodelovanja z Gülenom oziroma ker jih sumijo, da so tudi oni sodelovali pri vojaškem udaru, v katerem so poskušali zrušiti oblast turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Fethullah sicer že 17 let živi v ZDA, v Turčiji pa je na listi najbolj iskanih teroristov. Turške oblasti ga obtožujejo vodstva gulenistične teroristične organizacije, gradnje lastne mreže v vojski, policiji in šolstvu z namenom vplivanja na oblasti in poskusa državnega udara na turško vlado in ustavo Republike Turčije.

Pridigar vse obtožbe zanika, a mu očitno turške oblasti ne verjamejo na besedo. Zaradi domnevnih povezav z njegovim gibanjem so v Turčiji aretirali 32 tisoč ljudi, prav tako pa jih je bilo odpuščenih na tisoče, predvsem s področja sodstva, javne uprave, vojske in izobraževanja.

M. S.