Z izvolitvijo Tajanija nastala nova, močna, proevropska in reformna koalicija brez socialistov

Novi predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani (foto: epa)

“Z izvolitvijo Antonia Tajanija je v Evropskem parlamentu (EP) nastala nova, močna, proevropska in reformna koalicija. Oblikujejo jo Evropska ljudska stranka (ELS) in liberalci (Alde) s podporo konservativcev (ECR). Iz nje so se izločili socialisti (S&D), ki so odstopili od prvotnega sporazuma z ELS in poslali evropskim državljanom slabo sporočilo, da se doseženih sporazumov ne spoštuje,” ob izvolitvi novega predsednika Evropskega parlamenta sporoča evropski poslanec Milan Zver. Tajani je po četrtem glasovanju v evropskem parlamentu prejel 352 glasov, njegov protikandidat Giani Pittella pa 282. 

Antonio Tajani se je v prvem nastopu pred poslanci po izvolitvi zahvalil vsem, tako tistim, ki so glasovali zanj, kot tistim, ki so v zadnjem krogu podprli Pittella. Znova je obljubil, da bo predsednik vseh in da bo spoštoval vse poslance in vse politične skupine, poroča STA. “Lahko računate name,” jim je sporočil. Izid pa je posvetil žrtvam lanskih potresov v Italiji, ki se še vedno borijo s posledicami in potrebujejo solidarnost.

Nova koalicija, nagnjena bolj v desno, bo zagotovila novo strukturo zakonodajne oblasti, zastavila si je pomembne vsebinske naloge, novi predsednik Tajani pa bo soočen z izzivom utrditve ugleda inštitucije, ki predstavlja srce evropske demokracije.

Nova koalicija za Evropo – brez socialistov
Kot pravi evropski poslanec iz stranke SDS Milan Zver so zadnji dnevi dokončno razjasnili pomembno dilemo, in sicer, ali so socialisti še verodostojen partner v t. i. veliki koaliciji z ELS. “Dokončno so namreč prelomili pisni dogovor iz leta 2014 o konstituiranju parlamenta z ELS (ki ga je naknadno podprl tudi vodja liberalcev Guy Verhofstadt. Pomembnejši del tega sporazuma je bilo določilo, da kljub zmagi ELS na evropskih volitvah prvi del mandata vodi parlament socialist Martin Schultz, drugi del mandata pa član ELS.”

Poleg tega je veliko koalicijo med S&D in ELS po Zverovem mnenju dokončno pokopal Tajanijev protikandidat Gianni Pittella, ki je dejal, da velika koalicija tako ali tako ne deluje, da se ne bo držal dogovora, saj bi poslej bila ELS premočna v evropskih ustanovah.

Preobrat proti populistom in ekstremistom
Za ključen preobrat šteje Zver tudi sinočnji pomemben dogovor med političnima skupinama ELS in Alde. “Verhofstadt je odstopil od kandidature in podprl Tajanija, poleg tega pa je bil podpisan dogovor, ki uvodoma poudarja, da je Evropska unija v krizi, da jo populisti in ekstremisti hočejo uničiti ter da se nova koalicija kani odločno soočiti z njo. V sporazumu so podčrtali pomen povečanja investicij, gospodarske rasti, novih delovnih mest in stabilnega ter trajnega razvoja. Dogovor poudarja tudi zagotovitev večje varnosti, manj birokracije in bolje delujočega notranjega trga. Še posebej poudarja učinkovit boj proti terorizmu in ekstremizmu ter utrditev evropske obrambne unije. Dogovor vključuje tudi določilo o polnem sodelovanju Evropskega parlamenta v pogajanjih o izstopu Združenega kraljestva iz EU, da bi bili interesi evropskih državljanov polno zaščiteni,” je dogajanje na evropskem parketu komentiral Zver.

Na evropskem političnem nebu zasijala Tajanijeva zvezda
Evropski poslanec Zver ocenjuje, da za uspešno soočenje s krizo niso dovolj le koalicije, programi in reforme, ampak tudi ljudje, ki stoje za njimi. “Evropa potrebuje močne osebnosti na najpomembnejših mestih in Tajani je eden od njih. Je človek z izjemnimi izkušnjami, trdnih vrednot in prepričan Evropejec. Bil je evropski komisar in podpredsednik Evropske komisije, zato verjamem, da ima vse kompetence, da bo pravi evropski voditelj in predsednik vseh skupin v Parlamentu.” Zver je še dodal, da Evropa ta trenutek najbolj potrebuje povrnjeno zaupanje v institucije Evropske unije.

Izvolitev novega predsednika evropskega parlamenta je komentirala tudi evropska poslanka Romana Tomc:
“Veseli me, da smo po nekaj zapletih le dobili novega predsednika Evropskega parlamenta. Čestitke gospodu Tajaniju. Ob prevzemu položaja mu želim veliko poguma in odločnosti pri sprejemanju modrih odločitev. Parlament je posebna institucija. Edina, kjer so njeni predstavniki neposredno izvoljeni. Zato je tudi vloga predsednika parlamenta posebna. Zelo pomembno je, da se predsednik zaveda, da parlament ni prostor za uresničevanje njegovih osebnih ambicij, ampak demokratična institucija, kjer je pomembna volja ljudi. Rdeča nit predsedovanja in hkrati najtežja naloga bo gotovo povrnitev zaupanja v Evropsko unijo in njene institucije. Ljudje čutijo, da so se evropske institucije odtujile od realnega sveta in da je njihov glas čedalje manj slišan.”

Romana Tomc in Antonio Tajani.

Romana Tomc in Antonio Tajani.

Čestitkam se pridružuje evropska poslanka Patricija Šulin, ki je Tajanija podprla tudi sama:
“Potrebujemo varno in enotno Evropo in Evropski parlament kot edina institucija Evropske unije, v katero nas neposredno izvolijo državljanke in državljani, ima v časih, ko so pred nami številni izzivi, še toliko pomembnejšo vlogo. Verjamem, da bo Tajani s svojimi dolgoletnimi političnimi izkušnjami predstavljal potreben most med vsemi političnimi skupinami znotraj parlamenta, hkrati pa bo institucijo odločno in dostojno predstavljal tudi navzven,” je ob izvolitvi Antonia Tajanija, kandidata ELS za predsednika Evropskega parlamenta dejala evropska poslanka Patricija Šulin.

sulin

Antonio Tajani in Patricija Šulin.

M. P.

 

 • garfi

  reforme !!!!

  • Caetano

   Mogoče bo to prineslo kaj pozitivnega. Vendar ni nujno. Ne samo levičarji tudi en del evropske levice in sploh liberalci, ki so del te koalicije trdno zagovarja islamsko imigracijo in se drži sporazumov z arabskimi državami.

   • garfi

    razpad eu za nas ne pomeni nič dobrega
    vsiljavanje priseljevanja vodi prav v to
    nismo se pridružili, da nas uničijo

 • rubec

  Židan je v navalu besa, ker so njegovi prijatelji socialisti izpadli iz parlamenta v šusu zvrnil dva litra terana. Škoda dveh litrov za tega junca, bolje bi bilo da bi si dal dva šusa.

  • garfi

   verjetno so mu podtaknili hrvaškega

 • Slovenka

  Prav, zakaj pa ne. Ne bo škode, če bodo EU malo spravili v red, takšna, kot je zdaj, ni vredna, da jo pes povoha. Me pa skrbi odnos do migrantov v novih razmerah. Ali bo EU pod novim vodstvom še vedno dopuščala naval zapečenih muslimanskih bacilov v Evropo? Če na tem področju ne bo pametnih in učinkovitih rešitev, se lahko EU pripravi na svoj pogreb.

 • lauraas

  Lepo, Evropa se nagiba po ZDA. Lepo, lepo, verjetno malo skrešejo taxi službo na sredozemlju!

  • Olga

   Tudi jaz upam!

 • lauraas

  Pa naj okrcajo Svet Evrope, da se ne bodo vmešavali v naše zakone!

 • busnisman

  Zelo blizu nas se počasi svita…….hvala Bogu !

 • FORT WORTH

  Vse lepo in prav ampak italijanski poltiki spadajo med najmanj ucinkovite v EU.

 • resnicaboli

  To je bolj slaba koalicija boste kmalu videli.

  • Olga

   Zakaj?

 • www

  Avstrijci so bolj zadržani in mace ostreje:
  Sie wird durch ein Bündnis zwischen EVP und Liberalen abgelöst, die
  damit eine Reform der EU und die proeuropäischen Kräfte stärken wollen.
  Evropska Unija je postala SPAČEK,ki žre in ljubi samega sebe.
  Bodimi pošteni, ti parlametarci NEBODO SPREMENILI NIČESAR.

  • Olga

   Kaj potem narediti? Pustiti vse tako kot je?

   • www

    Iz desnega žepa mu gleda Berlusconi, iz levega Soros.
    Pustiti ?
    Pravo vprašanje za miljon je ZAPUSTITI ???
    (ga NE poznam, ki bi vedel kdo žene to kolo)

 • MEFISTO

  Nikjer ne marajo socialistov.

  • FORT WORTH

   Socialist pozna samo pravice ne pa tudi dolznosti.
   Zato je socialist najvecji sovraznik socialne drzave !

 • Olga

  Ta preobrat nam daje upanje, da bo konec shizofrene politike socialistov in bo Evropa zadihala s polnimi pljuči, da bo konec islamističnega terorja in groženj! Samo gospodarsko in politično močna Evropa lahko pomaga potrebnim!

 • Ruggedplant

  Bil je skrajni čas. Zdaj pa naj upravičijo nazive in programe svojih strank in REFORMNE koalicije tudi v praksi. Zaupanje v evropski parlament je trenutno namreč na takem psu, da bodo potrebne zares velike spremembe, da evroskepticizem razočaranih Evropejcev spet potihne. Osel gre le enkrat na led, edino slovencelj večkrat.

 • Kat Wilson

  Ja, sem prepričana, da se bo sedaj FUL spremenilo.

 • dež

  Imam občutek, da smo jim Evropejci šele v drugem ali celo tretjem planu. V prvem je status in debelina denarnic EU poslancev. Brez izjeme, s socialisti ali brez njih.
  Če se želijo EU poslanke fotografirati s Tajanijem je to njihova stvar. Jih pa prosim, da fotke spravijo v svoj arhiv, ne pa da se z njimi hvalijo po elektronskih medijih in socialnih omrežjih.

 • Viktorh

  Vesela, dobra novica.
  Upam in verjamem, da bo brez posebnega vpliva socialistov lažje sprejemati boljše rešitve za državljane.

 • totex39

  Končno so se rešili socialistov, malo le “grenijo” to koalicijo liberalci, ki so dejansko levičarji. Pustimo se presenetiti !

 • stajerc5

  Plavookega sigurno ne bo tri dni v Zvezdo, ker mu je kri zalila ucke…

  • Olga

   Ali ni žalostno, da nam skoraj osemdesetletnik soli pamet in kroji usodo! Še Kitajci so imeli moč in sposobnost odstaviti gerontokrate! Tudi Hrvati so odslovilii Mesića!

 • Vera

  EU poslanci naj zamenjajo še Juncknerja , ker je velik krivec za neučinkovitost vseh evropskih institucij .

  • Olga

   +++++++++++ rabili bi človeka kot je Orban!

 • Slovenija moja dežela

  Od nobenega ne bomo imeli nič koristi

 • von Rhein

  In kaj pravi čebelar,ki je tudi imel željo postati “nekaj več”?

  • Olga

   Paktira s Kučanom, da ga ta kam pošlje! S konja je padel na osla, z osla pa na rit! Pri tej transformaciji mu je Kučan ogromno pomagal! Tako bo “pomagal” tudi Ljudmili!

 • janez.pokoncni

  Karkoli ima v svojem nazivu koren besede social, je gnilo, pokvarjeno in slabo za družbo. Močnejše kot so v državi “socialne” stranke, bolj je država v malori.
  Do sedaj so imeli socialisti v EU glavno besedo. V kakšnem stanju je EU trenutno, vidi cel svet, zato se na nas tudi izvaja invazija muslimanov.

 • orsa

  V Evropi se stvari obračajo na bolje – samo v Sloveniji je potrebno še zrušiti levo vlado, na oblast pripeljati desničarje, da rešijo, kar se še rešiti da.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!