Z izvolitvijo Tajanija nastala nova, močna, proevropska in reformna koalicija brez socialistov

Datum:

“Z izvolitvijo Antonia Tajanija je v Evropskem parlamentu (EP) nastala nova, močna, proevropska in reformna koalicija. Oblikujejo jo Evropska ljudska stranka (ELS) in liberalci (Alde) s podporo konservativcev (ECR). Iz nje so se izločili socialisti (S&D), ki so odstopili od prvotnega sporazuma z ELS in poslali evropskim državljanom slabo sporočilo, da se doseženih sporazumov ne spoštuje,” ob izvolitvi novega predsednika Evropskega parlamenta sporoča evropski poslanec Milan Zver. Tajani je po četrtem glasovanju v evropskem parlamentu prejel 352 glasov, njegov protikandidat Giani Pittella pa 282. 

                   

Antonio Tajani se je v prvem nastopu pred poslanci po izvolitvi zahvalil vsem, tako tistim, ki so glasovali zanj, kot tistim, ki so v zadnjem krogu podprli Pittella. Znova je obljubil, da bo predsednik vseh in da bo spoštoval vse poslance in vse politične skupine, poroča STA. “Lahko računate name,” jim je sporočil. Izid pa je posvetil žrtvam lanskih potresov v Italiji, ki se še vedno borijo s posledicami in potrebujejo solidarnost.

Nova koalicija, nagnjena bolj v desno, bo zagotovila novo strukturo zakonodajne oblasti, zastavila si je pomembne vsebinske naloge, novi predsednik Tajani pa bo soočen z izzivom utrditve ugleda inštitucije, ki predstavlja srce evropske demokracije.

Nova koalicija za Evropo – brez socialistov
Kot pravi evropski poslanec iz stranke SDS Milan Zver so zadnji dnevi dokončno razjasnili pomembno dilemo, in sicer, ali so socialisti še verodostojen partner v t. i. veliki koaliciji z ELS. “Dokončno so namreč prelomili pisni dogovor iz leta 2014 o konstituiranju parlamenta z ELS (ki ga je naknadno podprl tudi vodja liberalcev Guy Verhofstadt. Pomembnejši del tega sporazuma je bilo določilo, da kljub zmagi ELS na evropskih volitvah prvi del mandata vodi parlament socialist Martin Schultz, drugi del mandata pa član ELS.”

Poleg tega je veliko koalicijo med S&D in ELS po Zverovem mnenju dokončno pokopal Tajanijev protikandidat Gianni Pittella, ki je dejal, da velika koalicija tako ali tako ne deluje, da se ne bo držal dogovora, saj bi poslej bila ELS premočna v evropskih ustanovah.

Preobrat proti populistom in ekstremistom
Za ključen preobrat šteje Zver tudi sinočnji pomemben dogovor med političnima skupinama ELS in Alde. “Verhofstadt je odstopil od kandidature in podprl Tajanija, poleg tega pa je bil podpisan dogovor, ki uvodoma poudarja, da je Evropska unija v krizi, da jo populisti in ekstremisti hočejo uničiti ter da se nova koalicija kani odločno soočiti z njo. V sporazumu so podčrtali pomen povečanja investicij, gospodarske rasti, novih delovnih mest in stabilnega ter trajnega razvoja. Dogovor poudarja tudi zagotovitev večje varnosti, manj birokracije in bolje delujočega notranjega trga. Še posebej poudarja učinkovit boj proti terorizmu in ekstremizmu ter utrditev evropske obrambne unije. Dogovor vključuje tudi določilo o polnem sodelovanju Evropskega parlamenta v pogajanjih o izstopu Združenega kraljestva iz EU, da bi bili interesi evropskih državljanov polno zaščiteni,” je dogajanje na evropskem parketu komentiral Zver.

Na evropskem političnem nebu zasijala Tajanijeva zvezda
Evropski poslanec Zver ocenjuje, da za uspešno soočenje s krizo niso dovolj le koalicije, programi in reforme, ampak tudi ljudje, ki stoje za njimi. “Evropa potrebuje močne osebnosti na najpomembnejših mestih in Tajani je eden od njih. Je človek z izjemnimi izkušnjami, trdnih vrednot in prepričan Evropejec. Bil je evropski komisar in podpredsednik Evropske komisije, zato verjamem, da ima vse kompetence, da bo pravi evropski voditelj in predsednik vseh skupin v Parlamentu.” Zver je še dodal, da Evropa ta trenutek najbolj potrebuje povrnjeno zaupanje v institucije Evropske unije.

Izvolitev novega predsednika evropskega parlamenta je komentirala tudi evropska poslanka Romana Tomc:
“Veseli me, da smo po nekaj zapletih le dobili novega predsednika Evropskega parlamenta. Čestitke gospodu Tajaniju. Ob prevzemu položaja mu želim veliko poguma in odločnosti pri sprejemanju modrih odločitev. Parlament je posebna institucija. Edina, kjer so njeni predstavniki neposredno izvoljeni. Zato je tudi vloga predsednika parlamenta posebna. Zelo pomembno je, da se predsednik zaveda, da parlament ni prostor za uresničevanje njegovih osebnih ambicij, ampak demokratična institucija, kjer je pomembna volja ljudi. Rdeča nit predsedovanja in hkrati najtežja naloga bo gotovo povrnitev zaupanja v Evropsko unijo in njene institucije. Ljudje čutijo, da so se evropske institucije odtujile od realnega sveta in da je njihov glas čedalje manj slišan.”

Romana Tomc in Antonio Tajani.
Romana Tomc in Antonio Tajani.

Čestitkam se pridružuje evropska poslanka Patricija Šulin, ki je Tajanija podprla tudi sama:
“Potrebujemo varno in enotno Evropo in Evropski parlament kot edina institucija Evropske unije, v katero nas neposredno izvolijo državljanke in državljani, ima v časih, ko so pred nami številni izzivi, še toliko pomembnejšo vlogo. Verjamem, da bo Tajani s svojimi dolgoletnimi političnimi izkušnjami predstavljal potreben most med vsemi političnimi skupinami znotraj parlamenta, hkrati pa bo institucijo odločno in dostojno predstavljal tudi navzven,” je ob izvolitvi Antonia Tajanija, kandidata ELS za predsednika Evropskega parlamenta dejala evropska poslanka Patricija Šulin.

sulin
Antonio Tajani in Patricija Šulin.

M. P.

 

Sorodno

Zadnji prispevki

SDS: Poraz vladajoče koalicije na evropskih volitvah bo še povečal njeno nesposobnost

Slovenska demokratska stranka je na seji sveta SDS opravila...

Danes: 53. tabor slovenskih pevskih zborov v Šentvidu pri Stični

V Šentvidu pri Stični bo danes osrednja prireditev 53....

Černač: Slovenija je izgubila vso verodostojnost

Po medijskem razkritju zaušnice, ki jo je Evropska komisija...