Nato z vojaško vajo Železni meč odgovarja na rusko dokazovanje moči

Foto: epa

Enajst držav zveze Nato je na mejo z Litvo poslalo 4000 vojakov z namenom, da sodelujejo v letošnji vaji Železni meč. Vojne igre so namenjene testiranju zmožnosti največjega baltskega naroda, da v čim krajšem možnem času napotijo veliko število vojakov na določeno območje. 

Vaja, ki se je pričela danes in ki naj bi trajala do 2. decembra, vključuje usposabljanje na dveh ločenih lokacijah v Litvi, poroča Russia Today.

Priča smo negotovim razmeram
General Waldemar Rupšys, ki je na čelu litovske kopenske vojske, je v izjavi za javnost dejal: “Čas nam predstavlja nove nepričakovane izzive. Pripraviti moramo enote in njihove poveljnike, da se učinkovito odzovejo na konvencionalne vojaške grožnje.”

Tokratna vaja vključuje 4000 vojakov
Letošnji manever Železni meč, ki je tretji po vrsti in največji do sedaj, vključuje skoraj 4000 vojakov iz Združenih držav Amerike, Velike Britanije, Nemčije, Kanade, Poljske, Romunije, Slovenije, Luksemburga in treh baltskih držav. Vaj, ki potekajo v zadnjih dveh letih, se je do sedaj udeležilo več kot 2000 vojakov.

Foto: Ministry of National Defence Republic of Lithuania

Foto: Ministrstvo za nacionalno obrambo Republike Litve

Iz obrambnega ministrstva v Litvi so sporočili, da se bodo vojaki urili za izvedbo napadalnih in obrambnih operacij, hitro razporejanje in opravljanje drugih nalog. 

Vaja predstavlja priložnost za preizkušanje brigade Železni volk
Vojaška vaja Železni meč Litvi predstavlja prvo priložnost za preizkušanje Žemaitije – brigade Železni volk, ki je bila formirana na začetku letošnjega leta in jo sestavljajo vojaki, ki so bili vpoklicani, potem ko je bilo marca 2015 ponovno uvedeno obvezno služenje vojaškega roka. Trenutno ima dva bataljona in podporne enote, v naslednjem letu pa se bo razširila še za dva bataljona.

Državam v vzhodni Evropi Nato s pomočjo svojih sredstev pomaga pri okrepljenem usposabljanju v primeru ruske agresije.

Rusi krepijo baltske flote in dokazujejo vojaško moč
Naj spomnimo na navedbe Daily Maila, da je Kremelj že okrepil svoje baltske flote v Kaliningradu z dvema majhnima vojnima ladjama, ki sta oboroženi z raketami dolgega dosega kot protiutež Natovim dejavnostim v regiji. Neimenovan vojaški vir navaja, da naj bi ladji Serpuhov in Zeleni Dol že vstopili na območje Baltskega morja in naj bi kmalu postali del novooblikovane divizije.

Prav tako je v znak dokazovanja moči ruska letalonosilka plula mimo evropskih obal proti Siriji, zato so se ministri za obrambo v zavezništvu zavzeli za uresničitev obljub voditeljev Nata, da pošljejo v začetku naslednjega leta sile v baltske države in v vzhodno Poljsko.

Foto: epa

Foto: epa

Moskva zanika obtožbe glede ogrožanja sosednjih držav in trdi, da Nato izraz ruska agresija uporablja v namene upravičevanja vojaškega poseganja na meji z Rusijo.

Litva si prizadeva za izpolnitev zavez
Litva se tako kot nekatere druge evropske članice Nata trudi, da bi izpolnila svojo obveznost glede financiranja proračuna Nata, saj velja, da bi morala vsaka država za financiranje nameniti 2 odstotka BDP-ja. Vlada pravi, da bo ta cilj dosežen do leta 2018.

N. Ž.

 • tarantela

  Afne guncajo!

  • xtc

   Ko imaš za soseda komunističnega psihopata kot je Putin je strah več kot upravičen:

   • tarantela

    Ne seri klamf! To nakladajo zato, da prodajo več orožja. vse je samo kapital.

    • xtc

     Ja tud Huda jama;pa Katyin ipd zadeve so samo klamfe_bebec:

   • Hribouc

    Saj drug let spet pride na Vršič h kapelci.
    Samo preletu jo bo s svojim Suhojem 35 in čez mojstrovko bo nažgau rakete na Aviano, zadaj za mejo. Rdeči baron Kučan, Muštacar in Brglez Naravnopravo mu bojo samo pomahali in šli zares molit pred kapelco in nadškof Zore jih bo učil križati se, kajti zajebanciji je rok poteku!
    VODKA RUSI PRIHAJAJO !
    Nihče dost ne objavlja, da so 1945 ob “osvobajanju” Prekmurja še največ osvobodil Prekmurk od devištva, vsaka četrta-peta, baje , je bila odrešena.
    Jebeš tako slovanstvo. Divjaki, ki so od Slovencev pobrali jezik in ga spacali v rusjaščino!

 • xtc

  Vse jasneje je ;da bo sleje kot preje Putin skupal z akcijo potipati ložnost Nata ŠE POSEBEJ SEDAJ KO JE tRUMP JASNO ;DAL VEDETI pUTINU ;DA SE STALIŠČA zda DO rUSIJE IN NJENIH RABOT Z NJEGOVO IZVOLITVIJO NE MENJAJO:
  hJA RUSOFILČKI PA DOBILI DOLG NOSIN NEIZPOLNJENE MOKRE SANJE:

 • Hribouc

  Jojmene.
  A so našim dali Kalašnikovke z municijo ali z brez?

  Pa za jest, so dobili doručak in čevape in lepinje? Ali so bodo hrano nalovili v Litvanskem gozdu in po potokih ali bodo šli kar po partizansko, ponoči, po hišah krast?

  • tarantela

   Jest grem fižou skrit.

   • Hribouc

    Pohit,malora! Jest mam konzerve, špeh in makarone že zdavnaj zakopane zadaj za kletjo, kaj pa misl’š de so to heci al kva?

 • pokvarjeniSvet

  Kje je pa Domen Mezeg ? malo čudno, da ta članek ni napisal on ??

 • garfi
 • mojadezela

  Ampak naši taborniki morjo pa nujno glave zraven rint, kamor jim ni treba. Češ mi smo pomembna članica NATO. Hahahaha……patetično. Prav prosijo, da bi dobili po kepi.

  • valentin

   In takšna je politika krmižljavih slinčkarjev z “grnodeljni” pod nosom.

 • Feriss.H

  Na žalost se ne da skrajšati časa da Trump zasede Belo Hišo in končno deložira Mullaha Husseina skupaj z kompletno DemoSratsko kamarilo. Samo odstranjevanje sluzi za temi bo vzelo kakšen mesec. Če se bo Trump uspel upreti PRETIRAVANJU Vojaško-Industrijskega Kompleksa in njegovega Banksterskega ozadja, bi s Putinom lahko vzpostavila odnose podobne Regan-Gorbačov obdobju, da se tale hujskaška norost malce umiri, vsaj za nekaj časa. Namreč zavedati se je treba da tudi Rusija ima svoj Vojaško-Industrijski Kompleks, kateremu ropotanje Ameriških “kolegov” deluje kot voda na njihov mlin. Obema tole napenjanje mišic odgovarja.

  Poleg tega kompleksa ni za pozabiti monumentalne obveščevalne komplekse na obeh straneh, ki dajejo delo milijonom. Lahko si samo predstavljate kakšen jok in stok je bil pri obeh ko je SSSR skolabiral. Upam si domnevati da bi Ameriški kolegi takrat bili pripravljeni celo nekaj donirati iz lastnih dohodkov svojim Sovjetskom kolegom, samo da ih ohranijo pri življenju. Vojna, TUDI NAMIŠLJENA, je BIG BUSINESS, in v tem poslu je tvoj sovražnik najboljši poslovni partner. Brez sovražnika ni vojne in brez vojne ni businessa, enostavna pasja logika že to pove.

  Kar pa zadeva tole – “Letošnji manever Železni meč, ki je tretji po vrsti in največji do sedaj, vključuje skoraj 4000 vojakov” – ne ga srat.

  Celi ta cirkus mi daje asociacijo na nekakšen vojaški ping-pong, Mi ga sračkamo malce v vaši soseščini, vi pa malce “odreagirate” na vaši strani, zvečer se pa itak dobimo ob šanku, mi prinesemo Whiskey vi pa Vodko, kot vedno. Z največjim veseljem bi natakal pijačo Trumpu in Putinu ko se bosta enkrat usedla za šank. Z še večjim veseljem bi pa prisluhnil pogovoru, ki bi znal biti epski.

  Če bi se še zmenila da Sorosa mora kap, Hillary v norišnico in Banksterji v FEMA kampe na “dopust” njihove podružnice pa nacionalizirati … no ja, takole malce fantaziranja za dušo glih prav dene.

  • pokvarjeniSvet

   Če bi se še zmenila da Sorosa mora kap, Hillary v norišnico in Banksterji v FEMA kampe na “dopust”, njihove podružnice pa nacionalizirati … no ja, takole malce fantaziranja za dušo glih prav dene.
   ———————————————————————————————————————-

   Če se to zgodi aleluja tako plačam pa gremo na pivo….samo da ti socio-psihopati dobijo to kar si že od nekdaj zaslužijo.

 • valentin

  Dogovorili se bodo brez nas, 100 %. Za eno rundo bo dal Putin, za drugo Trump. Glavno, da bi gostilna ostala cela, srčno upam.

 • Iza Demos

  Če ne bi bil referendum za vstop SLO v NATO istočasno z vstopom v EU, rezultat nikoli ne bi bil: SLO vstopi v Nato.

  • pokvarjeniSvet

   To je jasno. Je pa res da nas je Kučan in njegov LDS z Drnovškom nagovarjal da moremo it in ker je za kučana ZDA najboljša…seveda ker mu socio-psihopatska globalna elita drži štango.

   Avstrija in Švica sta nevtralni in jim nič ne manjka.

 • janez cepec

  orng so nas nategnil s tem Natom. ne rabmo met nobene vojaške zveze, k nam itak ne bi nč pomagau, če nas bi kdo napadu. če se ne bi Amerji u usak drek utikal, pa svojo kvazi demakracijo izvažal po svet, pa tko ne bi blo kriznih žarišč

 • pokvarjeniSvet

  NATO name nič ne pomaga saj smo kljub temu da smo članica so nam ZDA obrnile hrbet in pomagale Hrvaški pri prisluškovanju in spodkopavanju arbitražnega sporazuma.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!