Zaradi usmerjenosti Indije k Zahodu dvom o obstoju Bricsa

Foto: epa

Danes se bo v indijski zvezni državi Goa pričelo odvijati srečanje voditeljev držav skupine Brics: Brazilije, Rusije, Indije, Kitajske in Južne Afrike. Vrh se bo dogodil ravno v času, ko se pojavljajo marsikateri dvomi glede obstoja Bricsa, predvsem zaradi naporov Indije po krepitvi odnosov z Ameriko in Evropo. Na tokratnem srečanju bo največ poudarka na gospodarskih in aktualnih političnih temah. 

Skupina držav Brics je nastala kot odgovor na skupino G7, ki je bila ustanovljena leta 2011 in združuje največje velesile sveta: ZDA, Nemčijo, Japonsko, Veliko Britanijo, Francijo, Kanado in Italijo.

Francoska tiskovna agencija AFP poroča, da vrh poteka ravno v obdobju, ko se države Bricsa soočajo s problemom upadanja povpraševanja in nizkih cen surovin na globalnem trgu. Nekatere izmed držav pa pretresajo tudi korupcijski škandali, npr. Brazilijo in Južno Afriko.  

Pozornost bo namenjena gospodarskim temam
Glede na to, da sta bili pred nedavnim Rusija in Brazilija pahnjeni v recesijo, hkrati pa se je upočasnila rast kitajske ekonomije, bodo v ospredju pogovorov ekonomske teme.

Indija, kjer se odvija srečanje voditeljev držav, predstavlja svetlo točko Bricsa, saj indijsko gospodarstvo velja za najhitreje rastoče. Napovedujejo, da naj bi v tekočem fiskalnem letu njen BDP narasel za 7,6 %. 

Amar Sinha, indijski zunanji minister, je povedal, da bo razprava voditeljev na vrhu potekala predvsem o vlogi in možnostih Bricsa kot vodilne sile pri pogajanjih o rasti svetovnega gospodarstva, na dnevni red pa bosta umeščeni tudi tematiki varnosti in podnebnih sprememb. Iz kabineta ruskega predsednika Vladimirja Putina so sporočili, da bo pozornost prav tako namenjena razpravi o terorizmu in prizadevanjih za mir v Siriji.

Foto: epa

Foto: epa

Indijski premier Narendra Modi naj bi se sestal s Putinom in kitajskim predsednikom Xijem Jinpingom, odvila pa naj bi se še vrsta dvostranskih srečanj.

Vrh v času dvomov o prihodnosti Bricsa
Največje dvome o prihodnosti skupine držav Brics naj bi spodbudil indijski premier Modi, ki si vse od prevzema oblasti leta 2014 prizadeva za krepitev odnosov z Zahodom.

Foto: epa

Foto: epa

BDP Bricsa, skupine držav, ki vključuje dve državi z največjim številom svetovne populacije, je ocenjen na 14.517 milijard evrov. 

N. Ž.