ZDA imajo daleč najmočnejšo vojsko na svetu in 13-krat večji vojaški proračun od Rusije

ZDA še vedno posedujejo najmočnejšo vojsko na svetu, za katero zapravijo skorajda trikrat več kot Rusija in Kitajska skupaj, poroča otoški časnik Daily Mail. Američani letno za vojaške izdatke namenijo 600 milijard dolarjev, njihova vojska šteje 145 milijonov razpoložljivega kadra. Na drugem mestu lestvice je Rusija, ki letno za obrambni proračun nameni 45 milijard dolarjev, na tretjem mestu pa je Kitajska s 161 milijardami ameriških dolarjev. Zanimivo pa je, da bodo ZDA očitno svojo prednost še povečale, saj je v teh kriznih časih predsednik Donald Trump podpisal ukaz, da se vojaški proračun poveča še za dodatnih 54 milijard dolarjev.

Trump predvideva, da bo ob povečanju vojaškega proračuna ameriška vojska lažje premagala Islamsko državo, za kar potrebuje več ladij v mornarici, izdelati pa mora tudi več novih vojni letak F35, da razširi svojo zračno floto. Na lestvici, ki jo je objavil Daily Mail, so 106 držav razporedili glede na 50 dejavnikov, pogledali so vojaški proračun vsake države, vojaško moč in količino opreme. K razvrstitvi so prispevali tudi logistična fleksibilnost in naravni viri.

ZDA imajo poleg orjaškega obrambnega proračuna tudi 19 letalonosilk, 5.884 tankov in 13.762 vojaških letal. Za primerjavo; Rusija ima samo eno letalonosilko (Admirala Kuznecova, zgrajeno v sovjetskem režimu), hkrati pa tudi 20.215 tankov, 3.794 letal in 766 tisoč razpoložljivega osebja. Rusija po poročanju svojih medijev načrtuje izgradnjo največje letalonosilke na svetu, da bi bila vojaško še bolj konkurenčna Združenim državam Amerike.

Edina ruska letalonosilka, iz katere se zaradi dima in zastarele tehnologije vsi norčujejo. (Foto: epa)

Tudi Kitajska načrtuje gradnjo svoje prve letalonosilke, konstrukcijo so že začeli leta 2015, a še ni zaključena. Kitajci pričakujejo, da bo zgrajena predvidoma do leta 2020. Na lestvici sicer nato sledijo še Indija, Francija in Združeno kraljestvo.

Z največjo podmorniško floto, a večina njih je pokvarjenih
Severna Koreja, ki zahodnim zaveznikom v zadnjem času vse bolj odkrito grozi s totalno vojno, če bi si drznili izzvati režim Kim Džong Una, se nahaja na 23. mestu. Letno za svoj vojaški proračun nameni 7,5 milijarde ameriških dolarjev, toda nima nobene letalonosilke. Razpoložljivega kadra je kar 13 milijonov. Zanimivo, Severna Koreja ima eno največjih podmorniških flot na svetu, a večina podmornic ni v uporabnem stanju. Slovenija se ni uvrstila na lestvico.

T. F.

 • francelj3

  “Bojevniki F35?” Da ne govorim o zaporedju držav po vojaških stroških: prva 600, druga 45, tretja 161 milijard dolarjev. Videti je, da se ga je nekdo z začetnicami (oziroma njegov urednik) spet napil…

  • ne maram idiotov

   Butl, ce bi nemcija v tem trenutku dala za vojsko, hipoteticno receno, 800 mili eur, bi bila najmocnejsa? Tipicni volilec levice, bolj zabit kot stilj od metle.

   • francelj3

    Revež. Mislim, da bi morali leve diskutante na forumu prej razvrstiti na tiste, ki znajo in tiste, ki ne znajo brati. Tale pač ne zna brati. Ne vem, kje je našel v tistem, kar sem napisal, Nemčijo, da o absurdni ugotovitvi, da sem volilec levice, sploh ne govorim. Imam pa predlog, kam si lahko vtakne štil od metle.

    • ne maram idiotov

     Ti si tako neumen, da niti ne ves kaj sam pises. Pejt raj nazaj spat, da se ti IQ dvigne na dostojnih 89 …

     • francelj3

      Ta ubožec ne mara samega sebe.

     • Borut Stari

      No kaj sem ti prej napisal. Žlehtnoba, pa to. Zjutraj, ko se zbudijo takoj sovražijo sebe pol pa še celi svet.

     • francelj3

      Kaj hočemo, oba imava prav. Žleht, disleksičen idiot.

    • Borut Stari

     Posluš francelj ni poanta v tem, da ne znajo brati, Problem je disleksija in žlehtnoba. In levo in desno. Posamezniki vidijo tudi tisto, kar ni napisanega.

     • soc

      Zeh, debilček z osnovnim nickom primsek (tokrat in tule kot “kps” in “ne maram idiotov”, slednje je fenomalen contradictio in adiecto) je nekoliko spremenil taktiko, ostaja pa neprebavljivo tečen.

   • Opazovalec

    Takšnega idiota pa še ne. Za 800 mili eurov, se pravi 80 centov, ali iditotu še bolj razumljivo 0,8 € bi dobili ravno en kozarec vode mogoče pa nič več. Zdaj je pares vprašanje kakšne stilje od metle imaš ti doma..

 • Argentinec

  Same sebe negirate. Že po sliki “TOP 25 MILITARY POWERS” je možno razbrati, da ZDA štejejo skupaj s celotnim NATO-m. Kot da bi Ruse in Kitajce štel skupaj (kar bi se v morebitni svetovni vojni itak zgodilo). Pa še ta vojaška “premoč” izgine, ko Rusi na dan privlečejo naslednje zadeve;

  http://osnetdaily.com/2015/10/russian-jamming-system-blocks-all-nato-electronics-inside-bubble-600-km-in-diameter-over-syria/

  http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-3151339/Russia-claims-developed-superweapon-capable-switching-foreign-satellites-enemy-weapons.html

  • Aron

   Kot lahko vidiš, je pri vseh državah zraven pripisane še povezava, tako da gre za vojaško moč posamične države in ne za moč povezave.

   • Argentinec

    Kot lahko vidiš, so Rusi v bistveni tehnološki prednosti.

 • dr Janez Sveti

  “ZDA imajo daleč najmočnejšo vojsko na svetu in 13-krat večji vojaški proračun od Rusije”

  Zdaj vemo, kdo je največja grožnja svetovnemu miru!
  DR Janez Sveti genij

  • xtc

   kOMUNISTI IN PREBIVALCI KLETI levo spodaj v Polju:

   • dr Janez Sveti

    Nimam pojma. Ti moraš vedet, kje je kdo, saj si tam že veliko let pacient.
    DR Janez Sveti genij

  • Adolf Hitler

   proraöuna sploh nima od kod im pa bo ce so cis bankrot a od tistega sekret papira katerega tiska ki ni nic vreden! ko sekret papir!!!!!!!!!!!!!! nihov dolg!!!!!!!!!!!! ne proracun ampak dolg!!!!!!! znasa trilone in trilone eurov!!!!!!!!!!!!!! in kod prvo so tapravi amis indianc!!!!!!!!!!!i ne pa ta mesan britanski judovmuslonegerskii drek ki ga vi imenuete amisi! judea ni nic drugega kot pa kolonia bercacev prevarantov in lopovov in nic drugega a da se omenim morilce!

   • dr Janez Sveti

    Adi, pojdi počivat. Utrujen si.
    DR Janez Sveti svetovalec

 • Metal Machine

  Zavajoč, primitiven članek. F-35 pa je kup smeti. Za ta denar bi jaz porihtal celotno Slovenijo v manj kot leto dni.

 • Opazovalec

  @Tudi Kitajska načrtuje gradnjo svoje prve letalonosilke, konstrukcijo so že začeli leta 2015, a še ni zaključena.

  Kakšen teden nazaj, ko so Japonci sodelovali na vaji z “bojno ladjo” Izumo, dobeseden prevod helikoptersko rušilko ( helicopter destroyer Izumo, po naše helikoptersko nosilko) so mi na tej strani očitali, da konciznost v terminologiji ni potrebna. In nekako takrat je prav ta isti medij poročal, da so Kitajci predali v uporabo prvo letalonosilko. Sedaj pa beremo, da jo bodo predali v uporabo šele leta 2020. Kaj je sedaj res?

  Res pa je, da imajo ZDA močno vojsko, toda kaj ti taka vojska, če se nihče noče boriti na tvoj način. V vsaki borbi zmaga tisti, ki vsili nasprotniku svoje pogoje vojevanja. In tega se ZDA krepko zavedajo in jim pod razno ne pade na um, da bi napadli recimo Iran. Preprosto nimajo dovolj voske za okupacijo. Lahko sicer bombardirajo širom sveta, toda na ta način se ne da zmagat. Sicer je pa ta najmočnejša vojska na svetu do sedaj (po 2. svetovni vojni premagala:

  Grenado s celimi 90.000 prebivalci
  Vietnam je bil katastrofa s sestreljenimi 6000 helikopterji in skupno preko 7000 zračnimi plovili in okoli 57.000 mrtvimi Američani.
  Afganistan niso pokorili, vsaj ne tako kot bi mogoče želeli, sicer ga pa ni še nihče
  Irak je bil sicer premagan, posledice te “zmage” pa prihajajo vsak dan na dan

  Vpletli so se v Somalijo in stisnili rep med noge
  No bili so uspešni v bombardiranju Srbije, toda kakor priznavajo do konca napadov niso nevtralizirali obrambe. Izgubili so celo eden od ponosov svoje “nevidne” flote. In na vojaškem področju so uničili enih 10 tankov in letal. Vendar pa so uspeli uničiti 95% virov mikrovalovnega sevanja, beri predelanih mikrovalovk. Polet tega jim je uspelo podreti most v Novem Sadu. To pa je bil totalni strel v koleno, ker so s tem zaprli za Evropo pomembno plovno pot. Seveda ga niso niso popravljali Srbi, kar lepo Evropa, če je hotela pluti po Donavi. Skratka silni uspehi……

  • xtc

   Najprej prvoKitajci imajo operativno letalonosilko;konesrečeno modernizirano ruševino Kirov:Nadalje KLASIČNE VOJNE JE KONEC ko ti sesujejo vse pomembno na daljavo in zravnajo večino mest;pretrgajo vse komunikacije;oskrbo se nimaš praktično boriti za kaj:In še ena resnica o Vietnamu;Vietkong nebi nikoli zmagal ;če ga nebi podpirali Rusi inKitajci;ter če bi zda MEDIJSKO ZAPRLE vIETNAM IN PREJE UPORABILE ORANŽNI DEŽTER VOJAKE UMAKNILE IZ NJEGOVEGA OBMOČJA;V PARIH MESECIH BI BIL VES vIETNAM PUSTINJA;vIETKONG PA KOT SEDEČE RACE NA SONCU:sE JE PAČ ZGODBA ZASUKNILA DRUGAČE:

   • Goran Hvala

    No ja…rusov je velik ostalo v afganistanu…so se porocal z domacinkami….tam so se kar neki klofal..mal so z helikopterji raketke spuscal…pol je prsu pa dan ko je cia oziroma ena od tistih sluzbic zacela dobavljat orozje afganistancem…pol se je pa mal obrnila zadeva…skratka nic od nic…zafural ogromno ljudi in opreme za mal se igrat…pol so pa ameri zacel svojo igrco…ki jo danes obcutjo vsi po svetu…neki teroristi zlobni…

   • Opazovalec

    @Vietkong nebi nikoli zmagal ;če ga nebi podpirali Rusi inKitajci;ter če
    bi zda MEDIJSKO ZAPRLE vIETNAM IN PREJE UPORABILE ORANŽNI DEŽTER VOJAKE
    UMAKNILE IZ NJEGOVEGA OBMOČJA;V PARIH MESECIH BI BIL VES vIETNAM
    PUSTINJA;vIETKONG PA KOT SEDEČE RACE NA SONCU:sE JE PAČ ZGODBA ZASUKNILA
    DRUGAČE:

    Če bi, če bi, če bi čebula ne imela če, bi bila bula. Izgubili so pa konec. Če že kriviš pomoč Rusov in Kitajcev Vietnamcem za poraz v JVietnamu, ravno toliko in še več so Američani pomagali JV vladi. Toda te nesreče so se odločile podpirati najbolj koruptne katoliške hlapce Francozov, ki so jih vsi v Vietnamu sovražili. In sledil je neizbežen poraz. Sicer imaš prav, lahko bi spremenili Vietnem v puščavo, lahko bi vrgli tudi atomske bombe, vendar je že pre mnogimi leti znameniti general Giap povedal Francozom, vi ans boste pobili 10x več kot mi, toda mi bomo zmagali. Pa niso verjeli, kakor tudi ne amerikanci…..

    Kar se pa tiče Afganistana, Wikipedija, https://en.wikipedia.org/wiki/Soviet%E2%80%93Afghan_War, poroča o sledečih izgubah, vsekakor odločno daleč od tvoje številke 1/2 milijona vojakov:
    Soviet forces:

    14,453 killed (total)

    9,500 killed in combat[21]
    4,000 died from wounds[21]
    1,000 died from disease and accidents[21]

    53,753 wounded[21]
    264 missing[22]
    451 aircraft (including 333 helicopters)

    • xtc

     Zopet butast komentar;Vietkong nebi nikoli zmagal;nikoli;poglej si malce zgodovino kako so Rusi inKitajci oskrbovali le te z orožjem in hrano;cele transportne poti:
     Vbistvu je šlo za širjenje komunizma;ki je na koncu tudi uničil Vietnam in ga naredil eno najbolj revnih držav:Podobno se je dogajalo vKoreji;le da so tam imeli Američani odločnega Mac Arthurja;ki je z briljantno potezo sedul komunistično vojsko:;KI STA JO PRAV TAKO ZALAGALIrUSIJA INkITAJSKA: TER JO POGNAL V BEG NAZAJ:pRI vIETNAMU SO BILI POVELJNIKI PRECEJ MANJ ODLOČNI IN MLAHAVI Z PREVEČ MEDIJI IN ZADEVA SE JE KONČALA KOT SE JE:

  • Borut Stari

   In kaj, si sedaj zadovoljen s svojim porivanjem militarizma, Orožje je pač tako kot je. Narobe je to, da ga uporabljajo maloumni peihopati. Boj ne dobiva orožje ampak srce junaško. Nevarnost je danes začetek vojne civilizacij v Evropi, ko več milijonska armada, brez orožja potrpežljivo osvaja ciljno ozemlje.

 • xtc

  Dejstvo je ;da so ZDA prva vojaška sila na svetu in najmodernejše opremljena:Seveda pa moraTrump stopiti na pot Reagana;ki je zlomil SZ ČE ŽELI ZLOMITIPutina in ;ki bo stežka;kot SZ SLEDIL TEKMI:kAJTIrUSIJO BO KOT sz uničilo finančno ;če bo tekmovala z ZDA TO SE VE::
  Ve pa se tudi ;da je v pripravi kup novega orožja;ki ga vojska šele testira uradno pa zanika njegov obstoj;čeprav je prenekatero že v malodane operativni rabi:

  • Adolf Hitler

   hahahahahahahahahahahahauuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuhahahahahahahawie sagt man zu amis wenn du schon gehen wils dann mit ein lecheln hahahahahahahaahahahahaahooooooooooooooooooohahahahahaahah! NA DANN gute nacht J-U-D-A!

   • xtc

    He še in rdeči psihič ;ki svinja po portalu_no Hitler je bil v bistvu le socialist:He;he;he:

  • hle

   Daj mi razloži z kakšno pravico bi kravarji zlomili Putina pa naj nam bo všeč ali ne kateri je ostal en od zadnjih branikov pred globalnim suženjstvom a je svet po padcu železne zavese boljši varnejši pravičnejši

   • xtc

    Saj ga bodo:
    Če nebi bilo kravarjev bi ti starši ali stari starši po vojni crknili od uspešnega socializma pod Titekom;ki je prinesel lakoto:

    • hle

     Nisi odgovoril na vprašanje kdo daje kravarjem pravico lomit Putina ko so se spravljali na druge države so vedno uporabili kakšen false flag kot orožje za množično uničevanje ki ga še do sedaj niso našli v Iraku pa napad z kemičnim orožjem in še bi lahko našteval

     • xtc

      Kdo daje Rusom pravico okupirati Ukrajinsko ozemlje no trol a bo šlo?

     • hle

      Nisem zasledil da bi del Ukrajine bil okupiran če misliš Krim so se prebivalci sami na referendumu odločili za to kar so se je pa zanimivo da deklarirani antikomunisti branite dekret komunističnega zločinca klavca Hruščova ki je Krim celo v nasprotju z tedanjo Sovjetsko ustavo priključil Ukrajini

 • Borut Stari

  Bolje bi bilo če bi se generali in njihovi štabi igrali s svinčeno armado in svinčenimi modeli orožja.Starejši, z otroško pametjo, se nebi smeli igrati s smrtno nevarnimi sredsrvi.

 • valentin

  Dnevno naj bi se v članicah zveze Nato zgodilo 500 različnih registriranih kibernetskih napadov. V evroatlantski varnostni skupnosti, kateri pripada tudi Slovenija, se veliko govori, napleta in ugiba o
  kibernetskih napadih s strani “hladovojnega” rivala Rusije, ki konsenzualno velja za kibernetsko velesilo, sposobno kosati se z ZDA, največjo silo v najsodobnejši domeni vojaškega udejstvovanja.
  Ameriška obveščevalna skupnost, ki predstavlja temeljni gradnik tako imenovane ameriške globoke države, in ameriški mediji vse bolj odločno usmerjajo prst v Rusijo z obtožbami, da naj bi stala za vdori v računalniške sisteme demokratske stranke, ruske kibernetske akcije pa naj bi bile celo odločilno prispevale k zmagi republikanskega kandidata Donalda Trumpa na lanskih novembrskih predsedniških volitvah v ZDA. Če se bodo domneve vdora ruskih hekerjev v strežnike ameriške demokratske stranke izkazale za resnične, bo mogoče trditi, da so se ZDA in Rusija zapletle v kibernetsko vojno.
  Cilj kibernetskega vojskovanja v deklariranem miru namreč ni uničevanje žive sile nasprotnika, temveč škodovanje nasprotniku na vse druge načine razen z neposrednim vojskovanjem, ki ga je mogoče preprosto opredeliti kot ubijanje ljudi in uničevanje materialnih dobrin na nasprotnikovi strani. Država Estonija je bila ob kibernetskem napadu leta 2007 “onemogočena” tri tedne, saj se ji je sesul bančni, elektro, vladni in nasploh ekonomski sektor. V sklop hibridnega vojskovanja sodijo kombinirana uporaba konvencionalnih, specialnih, neregularnih (paravojaških) sil in plačancev (zasebna vojaška podjetja), intenzivna uporaba propagande, izvajanje psiholoških operacij in zavajanja, agresivni ekonomski pritiski, ustvarjanje in uporaba “petokolonašev” ter ofenzivno kibernetsko delovanje. Slovenija se kibernetskih groženj nacionalni varnosti ne zaveda in je slabo zaščitena. Slovenija ima s kibernetsko varnostjo velike težave na sistemski ravni. “Ker trenutno ne predstavljamo kake posebne varnostne grožnje nobeni drugi državi ali družbeni skupini, mislimo, da smo sami varni. Kar pa se lahko v hipu spremeni in nam lahko nasprotnik v trenutku ‘ugasne‘ internet, blokira vse druge komunikacije in nam elektronsko sabotira vso infrastrukturo. Veliko sodobnih sistemov, od letalskega do drugih oblik prometa, energetike, oskrbe z življenjskimi dobrinami, finančnega poslovanja, upravnega delovanja in tako naprej, je kibernetsko krmiljenih. Zato so potencialna tarča kibernetskega napada, s tem pa je lahko ogrožena tudi naša nacionalna varnost,”
  Slovenska vlada je šele letos aprila ustanovila urad za varovanje tajnih podatkov.

  • Bozz

   Rusija gor dol, brez dokazov lahko napletemo sto možnih scenarijev. Dokazano pa je bilo, da ameriške obveščevalne službe imajo kode s katerimi lahko prikažejo svoje vdore kot Ruske ali pa Kitajske, itd. vdore. Torej kako boš vedel? Dejstvo je, da se ljudem masovno pere možgane za novo svetovno vojno, mimogrede pa bodo te zrežirane vdore uporabili še za odvzem svobode interneta. Res ste oprani, da verjamete ameriškim demokratom (ki so mimogrede socialisti/komunisti) in njihovim pravljicam s katerim opravičujejo poraz na volitvah.

   • valentin

    Lahko tudi pomislimo, da je ameriški Microsoft v ozadju, saj je bil napaden samo njihov
    operacijski sistem, glede na to, da forsirajo k nakupu, nadgradnji njihovega sistema v Windows 10, ki je izključno skonstruiran za izvajanje popolnega nadzora in po nareku njihovih vohunsko obveščevalnih služb. V primeru zadnje posodobitve so celo za XP-je, ki jim že dolgo niso nudili podpore, omogočili uvoz “varnostnih” datotek, ki pa so še vse kaj drugega.

    • Bozz

     Zelo verjetno. Vse je povezano.

 • Johan

  ZDA in Arabci so zlo človeštva. NJIHOV CILJ JE REVNA EVROPA !

  • FORT WORTH

   Ja,ti pa si genijalec no.

  • Adolf Hitler

   ne revna ampak bogata evropa ker jdu je totalno v pizdi!

 • FORT WORTH

  Putin bi rad pariral ZDA pa mu ne uspeva niti z eno tocko. Rad bi bil velik, pa ne more.
  Ukrajinci in baltske drzave nocejo imeti z rusi popolnoma nic vec.
  Crno gorci bodo v kratkem sprejeti v NATO zaveznistvo…
  Rusi so ostali sami in nepreostane jim nic vec,kot samo se groznje.
  Pocutijo se ogrozene prav tako,kot srbi… skratka vedno vecji luzerji.
  Kucan pa rine v rusijo in nam se dodatno zmanjsuje in otezuje nas,ze tako okrnjeni ugled v svetu.

  • KPS

   Malce preveč filmov ala RAMBO res zelo škodi, drugače res
   nebi pisal takih pravljic v stilu Noriškega Kraljestva !

   • BananaNjam

    Dovolj je gledanje CNN-a in Nove24tv, da prične takale pisat…

  • Goran Hvala

   No evo se enga desnjaka ki me prepricuje o nekem komunizmu pri putinu…a ti je to nova zaupala?..pa komu sploh rusija grozi?..a tisto ko najprej grozi recimo anglez rusom pa mu rusi nekaj nazaj bleknejo in je novica da rusi grozijo?..kaj hoces ce mas “novinarje” ki vse le na pov prevedejo pa se kaj zanalasc zamolcijo in priredijo..zakaj pa amerika napada sam drzave kjer je edini odpor nekaj kalasnikov in doma narejene bombe, pa se tam se klofajo nekaj let pteden jim karkoli uspe…pa tolk so tough…jst cakam da napadejo ruse al pa kitajce..da se vid mal kdo je kaj..ne pa da ene poljedelce strljajo z visine 5km+….tough…;-)

   • FORT WORTH

    Prej,kot napises se kaksno pravljico pojdi na izlet v rusijo.
    V rusiji bos tezko nasel kakega Americana razen diplomatov,poslovnezev…
    Nato obisci se ZDA.
    Tam bos nasel priseljenih rusov,kolikor bos hotel. Vec ali manj so vsi proti diktatorju Putinu in njegovemu sistemu. Obenem bos se izvedel,da Putin pobija novinarje,ki si upajo razmisljati s svojo glavo…

    • Goran Hvala

     Bil v rusiji…resda na 2mesecnem izletu…res ni nevem kolk amerosov tam..mogoce bi bili ce bi bli mal bolj trdozivi..pa ni glih tolk popedenano vse kot v ameriskih mestih..zdej glede na to da vec kot 50% amerosov nima pasaporta ni cudno da ne potujejo..nekateri tud mislijo da je mehika na severu…pac mal cudni so amerosi glede razgledanosti..jp putin ima trdo roko…to se ve..amerosi ti napolnijo glavo z svobodo in demokracijo..pa glih tako fases metk v celo ce kaj prevec rovaris..pa zdrahice po celem svetu z razliko od rusije ki se drzi svojga peskovnika…isto kot zelite prepricat folk kaksna groznja je severna koreja in blabla…edinega ki so ga napadl so sami sebe bi lahko rekl…in zdej me prepricujete da bodo kr napadl..pa obkrozeni z samimi velesilami…pac nabijanje in nic drugega..

     • FORT WORTH

      Se nekaj je,kar si spregledal. Zgodovina.
      Titovi yugovini so Americani pomagali z vsemi mogocimi ugodnostmi in ji podaljsevali zivljenje,da ni crknila ze 30 let prej,ker nasi yugoekonomisti niso imeli dve cisti o ekonomiji. Mencinger ,Krizanic ,Tajnikar in ostali marsovci…
      Americani so bili od vedno nasi prvi zavezniki.

     • Goran Hvala

      Americani so bli zavezniki sam zato ker nismo bili z rusi…ker smo bili v skupini neopredeljenih…amerkanosi so z vseljem vedno filal tistega ki je bil “na nasprotnem bregu” kot njihov sovraznik..pa cetudi ni bil njihov prijatel..drugic: takega politika kot je bil tito v tistih casih tezko najdes…se je znajdu mal drgac kot danasnji..amerosi bi pa itq vse z denarjem naredil..se vesolski program so kupil…sam da nebo kdo pred njimi..pa jih je spet nategnu…kdo je tukaj glup?

     • FORT WORTH

      Americani so vesoljski program kupili od yugovine ne ?!

     • Goran Hvala

      Med drugim….seveda je bil nateg..sam amerosi kot anerosi pac morjo vse kupit…in so ga…seveda s tistim niso leteli nikamor..dej mal google uporabi clovek…o tem se amerosi delajo dokumentrce…

     • FORT WORTH

      ja,ja tud jest sm o tem nekaj slisal,prou mas.
      Kdo jim pa ga je prodal a mogoce ves ?
      Ljudski glas govori,da je vesoljski program prodal Kardelj za Titovim hrbtom,ker je takrat sfrj nujno potrebovala devize…

     • Goran Hvala

      Zdej glih neke cence me ne zanimajo…prodal so ga jim in jih nategnil in zasluzil…to je to…sej tko se dela biznis po svetu…

     • FORT WORTH

      Cence ?
      Ja,kje si to zvedel clovek bozji ?
      Imas kaksen link mogoce ?

 • valentin

  Pravkar je XX. divizija mravelj Prinz Eugen izvedla napad na moje skromno premoženje. Puška, mačeta in kij za obrambo ne pridejo v poštev. Avast, Lavasoft, NOD, Kaspersky tovrstnih napadalcev ne prepoznavajo. Torej grem po Forth, ki je mikrokapsuliran insekticid za zatiranje vseh vrst mravljinčnih
  divizij.

 • Adolf Hitler

  hahahahahaooooooooohaha ich lache mich wach!

 • Adolf Hitler

  ce ie putin tok reven zakai pa ni ze rusia kolonia ha ha hahahahahahahahahhahahahah mal mn bulte elektro juda bo bol koristl!

  • GrdaResnica_LepaLaz

   Edina opcija da je v resnici v njihov projekt in tvora zgolj antisintezo sintezi…saj več ni lepšega kot da ima vladajoča koalicija oz diktator navidezno “opozicijo” tako lahko kontroliraš množice po sistemu divide et impera po slovensko deli in vladaj. Da so ljudje pripravljeni se med seboj poklat na dveh “različnih” straneh – je pa res da težko kaj rečem če ni dokazov. Dandanes o poplavi vse informacij je včasih zelo težko razločit zrno od plevela.

   Tako da glede Putina je težko povedat komu v resnici služi, samemu sebi in svojemu narodu ali pa smamemu sebi in globalistom/sionistom.

   Dejanja glede na to kolikokrat bi lahko zanetil vojno – pa je preprečil, zgleda zaenkrat, da le služi svojemu narodu, ampak pustimo se presenetiti.

   • valentin

    Kot vidimo ima zaenkrat trezno glavo in bistrega zunanjega ministra, ki z odgovori več kot
    prepriča.

  • Darth Vader

   ovčke s prepariranim mozgom ali zakaj so militantni levičarji bolj nadloga, kot resna grožnja svobodi….odličen prispevek https://ambasador21.wordpress.com/2017/05/13/militantni-levicarji-so-bolj-nadloga-kot-resna-groznja-svobodi/

 • lauraas

  Kaj pomaga naj. vojska, ko pa so sovražniki (islam, črnci) pomešani med nas in je tu vojska neuporabna!

 • FeriSS.H

  Vsa ta vojaška moč ima eno lepotno napako – Služi IZKLJUČNO interesom Ameriške Židovske Oligarhije ki ima praktično vse vzvode oblasti v svojih rokah. Nosati so v Ameriki bili tudi pred WW2, a so si s HoloHoaxom zagotovili “PRAVICO” do tega.

  Posebnost Judovske oblasti je tudi v temu da ih v Ameriški vojski praktično ni, kar je “razumljivo”, saj zato imajo Goyime in one še nižje od preklemanskih Goyimov. Več Ameriških Židov gre služit v Izraelski IDF, kjer je tudi deponirana VSA njihova zvestoba.

  Tale Citat je iz The Jewish News of Northern California – “A s an active duty Air Force officer currently stationed overseas, and as a Jew who grew up in the Bay Area, it is gratifying to see the overwhelming support the Bay Area Jewish community is showing for our current efforts to fight terrorism. We in the community, CLOSELY CONNECTED TO ISRAEL AS WE ARE, have understood the need to fight terror for a long time … However, while I take great pride in the support the Jewish community is showing, a certain question keeps gnawing at me: Where are the Jews in the United States military?

  Try this experiment at your next synagogue service or other Jewish gathering. Ask all the veterans to stand up. My guess is that the average age will be in the 70s as the proud veterans of World War II represent the majority. Then ask those who have a son or daughter, grandson or granddaughter who is a veteran or serving on active duty to stand up. Finally, ask those who currently know somebody serving on active duty to stand up as well. Sadly my guess is that the groups of people answering yes to the last two questions will be counted on the fingers of one hand”

  Seveda niso vsi Ameriški Židje SVETOVNO ZLO, nekaj ih enostavno mora biti in zagotovo ih tudi je povsem v redu. Na žalost pa je takih premalo in je zanemarljivo v primerjavi z Oligarhijskimi Zlikovci in njihovimi načrti z nami. Ob zlorabi Ameriške Vojaške Moči, Židovska Kabala je tista ki nam servira Multikulturalizem preko svojih Marxistično treniranih in zvestih Levuharskih cuckov. Torej vsi “modreci” tu, ki se sprdate iz Rusije in Putina, imejte v vidu tudi to skoraj “zanemarljivo” dejstvo.

  Pri temu ne mislim slaviti Putina kot kakšnega dobrega strička, ker če bi Rusija imela vojaško moč kot Amerika, ta pa kot Rusija, nam skoraj zagotovo nebi bilo prijetno. Za splošno zdravje je brez dvoma dobro da obstaja RAVNOTEŽJE, v telesu ali pa na Zemlji. Na planeti pa nam trenutno razsajata dve epidemije – Ameriško Židovstvo in Levičarstvo.

  • valentin

   Ali bi se dalo vsa sredstva in napore namenjene za destruktivno vojaško mašinerijo in iztrebljanje človeške vrste uporabiti za vzpostavitev raja ” Edenskega vrta” na zemlji ?

   • FeriSS.H

    Dokler bo Židovstvo dominiralo po svetu na Zemlji ne bo mira. Za ureditev tega problema je samo dvoje – VSE Žide deportirati v Izrael, ali pa im PREPOVEDATI-ONEMOGOČITI vplivne dejavnosti. Skozi tisočletja civilizacije NISO imele probleme z Židi ker im niso dovolile da im serjejo po glavi. Hitler se jih ni lotil zaradi muhastega mu “antisemitizma”, Židovska Oligarhija je takrat počela isto po Nemčiji kot danes po celotni Euro-civilizaciji. Velikansko napako je Dolfe naredil ker se je lotil povsem nepomembnih Židov, velike mastne podgane pa so ušle v Ameriko in iz HoloHoaxa naredile posel tisočletij.

    • valentin

     V bistvu je težko razumeti kako lahko povzročaš takšno gorje drugemu, “sam” pa si tega nikakor ne želiš. ( npr. posledica antisemitizem ..) Ja in v zgodovini navedeno iz Sv. pisma je bilo izraelsko ljudstvo, božje ljudstvo, dokljer se jim ni sam bog odpovedal. Je že vedel zakaj ….

     • FeriSS.H

      Po vsaki logiki morajo obstajati neke bio-genomske predispozicije da je na primer nekdo blesav ali pameten, nagnjen k Levuharstvu, kar pomeni značajsko soroden Židom, in to je evidentno. Namreč prav Židovski Marxisti so tvorci Komunizma s katerim se opijajo Levičarji in kot omamljeni se namakajo v greznici ostalih Židovskih umotvorov, pri tem se pa ne zavedajo da Nosati gledajo na njih kot na koristne kanalizacijske podgane.

     • Darth Vader

      Juda Iškariot, ki je izdal božjega sina(po bibliji mislim da nova zaveza) je bil?
      a) mariborčan b) nacist c) žid ?

     • valentin

      Juda, Jevrej, Žid, Izraelec itd.

     • Darth Vader

      Juda Iškariot je izdal Jezusa zaradi katere koristi?:

      a) dožvljenjske naročnine na Mladino
      b) skupnega slikanja z Milanom Kučanom
      c) denarja

     • valentin

      c ) za nekaj zlatnikov.

    • samsara

     Ena od njih je Dolfeta celo financirala, Rothschildi namreč.
     Aja, pa dedek Bush tudi, poleg Forda.
     PS
     ZDA so skupaj s svojo vojsko le ‘globalna gorila’ ‘nosatih’, hote ali nehote, vede ali celo nevede. Saj jih imajo v lasti, zasebni lasti.

     • FeriSS.H

      Dobri Stari KGB prebeg Yuri Bezmenov je že leta 1984 razkril kako INDOKTRINACIJA z INTERNACINALNO FDV TOXICO serijsko ustvarja generacije Monsanto-Predelanih Levo-Goved. Kot pri Monsanto poljščinah ki so odporne na insekte, povsem enako je Marxistični Monsanto-Inženiring ustvaril Levuharijo ODPORNO na REALNOST in LOGIKO. Zanimivo pri temu je da je taka Mentalna Genetika ABSOLUTNA, ker je nespremenljiva in bi znalo biti da se tudi samodejno reproducira že s kotenjem “devičansko”-svežih Monsanto-Generacij.

      Reakcije in bebava “duhovičenja” tu pritepenih Monsanto-LevoDebilov so potrditev “uspešnosti” te tehnologije

  • Darth Vader

   pozabil si dodati, da je leta 2017 umrl glavni ideolog in financer globalizacije po okusu bankirskih kartelov – David Rockefeller……to je bil velik udarec za njihovo ideologijo, ne glede na njegove naslednike…..

   • FeriSS.H

    Moj “dobri stari prijatelj” Rocky je zadnje desetletje ali dva bil samo ena izhlapela gmota uscanega tkiva najverjetneje presrana od groze ker se je zagotovo zavedal da ga bo vsak čas konec. To ti je tako kot pri “našem” Zemljaku, stari kozli mislijo da predstavljajo nekaj, a so samo arhivska imena ki služijo kot kakšen adresar mlajšim stremuhom. Idealno bi bilo likvidirati im aktivno operativo, njih pa zbrati in poslati na neki otok ter jih prepustiti da sami poskrbijo eden za drugega, pri tem pa ih občasno pogledati preko Live videa. Za to gamad bi tak tretman bil hujši od urejenega zapora ali pa da se jih eventualno milostno evtanazira, s macolo na primer.

    • Darth Vader
     • FeriSS.H

      Dobro je take linke lepiti ob vsaki priliki, ni vrag da ne bodo tudi naključni mimoidoči vrgli oči na to, magari iz gole radovednosti. Zanimivo pri tem je da Ameriški Levuharski “Teoretiki” pravijo da vsak ki se sklicuje na Jeffersona je v osnovi zadrti Desničar in celo Rasist. Še en dokaz v poplavi drugih, da je Levičarstvo gensko pogojena degenerativna bolezen, in edino zdravilo je – EVTANAZIJA.

     • Darth Vader

      ti teoretiki so univerzitetni profesorji, ki perejo možgane z ideologijo, roko na srce, ne ravno najbolj inteligentnim in v realnost vpetim študentom (povprečen FDVjevec je funkcionalno nepismena opica, ki z leti eksponentno postaja večji socialni problem svoje okolice)….kar se tiče levuharjev……levuharji ponavadi živijo od tega, kar se vzame uspešnim in pametnim kapitalistom na desnici, pod pretvezo socialne pravičnosti, vse samo zato, da nebi bilo potrebno delati in se soočiti trezen s to grdo grdo zadevo, ki se ji reče resnični svet …. mimogrede, militantni levičarji so bolj nadloga, kot grožnja svobodi, saj je osnovni moto levice nesposobnost uresničevanja svojih idej….več o tem klele https://ambasador21.wordpress.com/2017/05/13/militantni-levicarji-so-bolj-nadloga-kot-resna-groznja-svobodi/

 • Adolf Hitler

  Dalec mocneiso voisko hmmmm nai rasmislm a seveda v Hollywood juden scheiß hau propagandi mogce kar imaio ie samo en kup zastarele tehnologie tako DA SE JUZNE koreie ne naideo mal cuden ha hahahahahaahahoooooooooooooooooooooooooooooooooooohahahahaahahh!

  • Darth Vader

   N’Toko a si to ti?

 • soc

  ZDA imajo 145 milijonov “razpoložljivega kadra”? Bi lahko “avtor članka” tole nam nevednim malo razložil? Gre za vse moške med petim in petindevetdesetim letom?

  ZDA imajo 325 milijonsko populacijo, pa 2,5 milijona aktivnega vojaškega osebja (Vietnam 5,4, Severna Koreja 5,2, Kitajska 4,6, Rusija 4, Južna Koreja in Indija po 3,5, Iran 2,3).

  • Adolf Hitler

   dai mal pomnozi mal skupai kok imaio akse z rusio in eu skupai kaiti eu tudi nebo vec trpela suzenstva vec u to si lahk preklet zafukano preprican!samo da se Deutschland zdruzi z rusio lahko recem samo na dann amis gute nacht!

   • soc

    Kolega, kakšna tabletka več ti danes gotovo ne bi škodila…

 • Adolf Hitler

  A SPLOH VE GDO OD VAS GDO IE V ISRAHELLU vam na kratko razlozim to ie KAZARSKA HAREMSKA MUSLEMSKA MAFIA IN TO IE TURE CE SE TEGA NISTE VEDEL IN TO NI VERA AMPAK SEKTA MESENEGA ZIONISTICNEGA DREKA!

 • Hribouc

  Kakšna seštevanka to je?

  Američani letno za vojaške izdatke namenijo 600 milijard
  dolarjev, njihova vojska šteje 145 milijonov razpoložljivega kadra. Na
  drugem mestu lestvice je Rusija, ki letno za obrambni proračun nameni 45
  milijard dolarjev, na tretjem mestu pa je Kitajska s 161 milijardami …

  podobno, kot:
  J.štuhec je z tretjim skupnim časom današnjega super-G zasedla komaj drugo mesto, ipd?

 • sprehajalec

  Rdeča nit kameradov in levičarjev, ki jih druži sovraštvo do Izraela in antisemitizem je, češ zakaj ne bi ta denar Amerika namenila prvenstveno njim za njihovo ustvarjanje in pa pomoči potrebnim v svetu. Ter izkoreninila revščino, kar je ameriška dolžnost do preostalega sveta. Torej vsak dolar vložen v ameriško vojsko je proč vržen, medtem ko na drugi strani temu ni tako s kitajsko naprimer in občudujejo kitajske kopije ameriškega orožja.

  Takole je, če bi v Afriko danes z 1,2 milijarde ljudi vrgel ameriški vojaški proračun, bi jih bilo leta 2050 2,4 milijarde. Enako z arabskimi in ostalimi pretežno muslimanskimi državami. Z vsakim letnim proračunom, bi se število najrevnejših povečalo za nekaj sto milijonov. In še naprej bi ostajali revni.

  • FORT WORTH

   Tocno++

  • Darth Vader

   ni res, šli bi preko sredozemlja v evropo, kjer bi….recimo na Danskem, prejemali večjo socialo za brezdelje, kot pa prejema povprečni slovenec za pošteno mesečno delo…..tako da reveži bi bili v tem primeru oziroma v tem primeru je revež povprečen slovenec

 • GrdaResnica_LepaLaz

  Problem je v tem kdo VODI to vojsko v resnici in jo uporablja za svoje izspirjene, bolane, dekadentne, uničevalne agende. Vodijo jo isti parazitski psihopati ki so ustvarili in financirali komunizem – to mi vse pove o njih, njihovem karakterju in cijih. Da o tem, da njihova dejanja potrjujejo, da imajo zle namene čisto ni treba kaj komentirat. isto sranje ali še hujše kot komunizem.

  Že to da so ubili Lincolna in Kennedy-ja pove, da ne gre za naključja – ker za dobre namene v politiki, za dobrobit večinskega ljudstva, prostora NI.

 • tramal

  Siromaki rusi.Važno za njih je da imajo največ vodke na svetu Pijanski narod.

 • GrdaResnica_LepaLaz

  Problem je da ZDA ne uporabljajo vojsko za svojo obrambo svojega naroda, ampak za upostošenje Sveta in agende bankirskih psihopatov ter ostalih parazitov.

  Če država uporablja vojsko za izključno obrambo ali kvečjemu za obrambo svojih manjšin je še nekako razumljivo, problem nastane ko se najhujši zločinski režimi puščajo ostali ki pa nočeju služiti globalizmu in novemu svetovnemu redu pa se rušijo. Enako je ko je treba Levant pustiti prazen za neki od “Boga izbran” narod medtem ko s pomočjo svoje vojske in NGO skrbijo da se vsa ta orientalska in podsaharska nasilna ljudstva z drugačno mentaliteto selijo v Evropo. Seveda vemo da NGO niso za okras in da prej ko jih ni bilo, ni bilo velikih selitev v Evropo, vključno ko ni bilo še socialnih pomoči za vsakogar, tudi za tujece in levakarije. Sedaj pa se te Zadeve evidentno vidijo, kako sinhrono funkcionirajo proti nam, seveda od istih financerjev skozi vso obdobje odkar imajo moč globalnih razsežnosti.

 • Caesar

  Rusija ima največji jedrski arzenal. Sicer pa ta statistika ne pove vsega. ZDA imajo tisoče vojaških oporišč po celem svetu in ta požrejo večino obrambnega proračuna. Ruska in Kitajska vojska sta doma. Poleg tega so stroški ruske in kitajske vojske v Rubljih in Juanih in ne v Dolarjih. Ne nazadnje pa so tu tudi razlike v cenah, saj za ceno enega kosa opreme ameriške vojske, Rusi in Kitajci dobijo tri do pet kosov opreme. Dejansko ta razlika v vojaški moči ni tako zelo velika. ZDA imajo močnejše letalstvo, Rusija pa zračno obrambo. ZDA so močnejše na morju, Rusija pa na kopnem.

  • Nata

   -Verjetno pa o Rusiji prav vsega tudi ne vemo ?

 • Aron

  In kljub vsej tej silni moči niso uspeli zmagati niti ene vojne v zadnjih 70 letih.

 • garfi

  nujno zlo

 • Darth Vader

  nemčija pleni zasebne domove za nastanitev migrantov…šokantno v Hamburgu več… https://ambasador21.wordpress.com/2017/05/15/nemcija-pleni-domove-za-migrante/

 • Viktorh

  Pa se je govorilo, da je brozova največja.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!