ZDA svari: Islamska država sili kristjanke v spolno suženjstvo

Datum:

Islamska država “ubija kristjane, ker so kristjani, jazide, ker so jazidi in šiite, ker so šiiti,” je opozoril ameriški državni sekretar John Kerry. Prepričan je, da njihov celoten nazor temelji na uničenju tistih, ki niso v skladu z njihovo “perverzno ideologijo”.

“IS sam priznava, da izvaja genocid, kar potrjujeta tudi njegova ideologija in delovanje,” je dejal John Kerry, ki je poudaril, da je IS odgovoren tudi za zločine proti človečnosti in etnično čiščenje proti omenjenim in drugim verskim in etničnim manjšinam.

Dodal je, da so ZDA pregnale IS s 40 odstotkov ozemlja, ki ga je nekdaj Islamska država nadzirala v Iraku, in z 20 odstotkov ozemlja v Siriji, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kristjanke silijo v spolno suženjstvo
Kerry je priznal, da ZDA in njene zaveznice niso uspele zbrati vseh dokazov o zločinih IS, so pa v zadnjih nekaj mesecih opravile pregled. Tako vedo, da so pripadniki IS avgusta 2014 ubili več sto jazidov in da jih je bilo več deset tisoč ujetih na gori Sindžar ter da je bilo jasno, da bi jih brez posredovanja mučili.

Islamska država bi lahko uničila še zadnje ostanke etničnega in verskega mozaika
“Brez dvoma, če IS uspe vzpostaviti t. i. kalifat, bi to pomenilo uničenje ostankov etničnega in verskega mozaika, ki je nekoč zaznamoval regijo,” je še dejal ameriški državni sekretar. Pojasnil je, da njegove ugotovitve temeljijo na pregledu informacij, ki so jih v minulih mesecih zbrali State Department, obveščevalne službe in zunanje skupine.

V iraškem Mosulu in drugod so usmrtili kristjane samo zaradi njihove vere, je še poudaril Kerry, in dodal, da pripadniki IS kristjanke silijo v spolno suženjstvo.

N. K., STA

Sorodno

Zadnji prispevki

RTV podprla Milosavljevića, namesto da bi podprla svoje novinarje

RTV Slovenija se je v sporu Marka Milosavljevića in...

Sprejet migrantski dogovor med Italijo in Albanijo

Albanski parlament je odobril migracijski dogovor z Italijo, po...

Košarkarska zveza Slovenije pred tekmo prepovedala izraelske zastave

V nedeljo, 25. februarja, bo v okviru kvalifikacij za...

Novo mesto: Najboljši športniki prejeli županova priznanja

Tradicionalna že 38. prireditev Športnik leta je potekala v...