Migranti v Grčiji protestirajo: “Zahtevamo, da nam dovolite na sever!”

Datum:

Evropska unija in Turčija intenzivno usklajujeta zadnje podrobnosti o tem, kako bosta s skupnimi močmi zajezili val beguncev in migrantov v Evropo. Migranti, ujeti v Grčiji, pa po drugi strani protestirajo. Nasprotujejo tako zapiranju meja na t. i. balkanski migracijski poti kot vračanju v Turčijo.

Protesti so danes med drugim potekali v pristanišču Pirej pri Atenah, kamor s trajekti prevažajo migrante z grških otokov v Egejskem morju in kjer jih je trenutno že več kot 4000. Sirci, Afganistanci in Pakistanci so v Pireju glasno zahtevali, da se jim dovoli pot naprej – na sever in zahod Evrope.

Pakistanci protestirajo proti deportacijam nezakonitih migrantov
Migranti protestirajo tudi na otoku Lezbos. Tam je več sto Pakistancev protestiralo proti deportacijam t. i. nezakonitih migrantov. Po podatkih Aten so iz Grčije v Turčijo letos vrnili 608 migrantov iz Alžirije, Tunizije, Maroka, Pakistana in Bangladeša.

V Grčijo sicer preko Egejskega morja še naprej prihaja na tisoče ljudi, medtem ko so tamkajšnji sprejemni centri že tako ali tako prenapolnjeni. Še posebej pereče ostajajo razmere v Idomeniju na meji z Makedonijo.

Število novih prihodov se je v zadnjih dneh nekoliko zmanjšalo. V sredo naj bi jih našteli le okoli 200, medtem ko je povprečje sicer za približno tisoč višje, toda kaj je razlog in kako dolgo utegne to trajati, ni jasno.

N. K., STA

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Izraelski zunanji minister: EU naj takoj sankcionira Iran!

Iranska revolucionarna garda je pred obalo Združenih arabskih emiratov...

Šestim novinarjem odpoved pogodb, Martić nadaljuje Golobove čistke

Še šestim izkušenim novinarjem in urednikom RTV Slovenija –...

[Video] Poslanec sovražne “Svobode” poslanske kolege označil za sodrgo

Poslanec Gibanja Svoboda Aleksander Prosen Kralj zase pravi, da...

[Ekskluzivno] Milović razkriva, kako je Čeferin pripravljen izdati svoje najbližje

Boris Tomašič je v tokratni ekskluzivni oddaji gostil Miloša...