Migranti v Grčiji protestirajo: “Zahtevamo, da nam dovolite na sever!”

Datum:

Evropska unija in Turčija intenzivno usklajujeta zadnje podrobnosti o tem, kako bosta s skupnimi močmi zajezili val beguncev in migrantov v Evropo. Migranti, ujeti v Grčiji, pa po drugi strani protestirajo. Nasprotujejo tako zapiranju meja na t. i. balkanski migracijski poti kot vračanju v Turčijo.

Protesti so danes med drugim potekali v pristanišču Pirej pri Atenah, kamor s trajekti prevažajo migrante z grških otokov v Egejskem morju in kjer jih je trenutno že več kot 4000. Sirci, Afganistanci in Pakistanci so v Pireju glasno zahtevali, da se jim dovoli pot naprej – na sever in zahod Evrope.

Pakistanci protestirajo proti deportacijam nezakonitih migrantov
Migranti protestirajo tudi na otoku Lezbos. Tam je več sto Pakistancev protestiralo proti deportacijam t. i. nezakonitih migrantov. Po podatkih Aten so iz Grčije v Turčijo letos vrnili 608 migrantov iz Alžirije, Tunizije, Maroka, Pakistana in Bangladeša.

V Grčijo sicer preko Egejskega morja še naprej prihaja na tisoče ljudi, medtem ko so tamkajšnji sprejemni centri že tako ali tako prenapolnjeni. Še posebej pereče ostajajo razmere v Idomeniju na meji z Makedonijo.

Število novih prihodov se je v zadnjih dneh nekoliko zmanjšalo. V sredo naj bi jih našteli le okoli 200, medtem ko je povprečje sicer za približno tisoč višje, toda kaj je razlog in kako dolgo utegne to trajati, ni jasno.

N. K., STA

Sorodno

Zadnji prispevki

Po Golobovi napovedi o reformi zdravstva novih pet kirurgov dalo odpoved

Pred dnevi se je premier Robert Golob spet izprsil...

Varnostni strokovnjak opozoril profesorja FDV, da trosi neresnice o Gazi

"Nekaj pomislekov ob Prebiličevim politiziranju. Genocid – primerjati Srebrenico...

Na prireditvi Vinska vigred peterica s pestmi nad kandidata SLS za evropskega poslanca

Sinoči je v Metliki na prireditvi Vinska vigred pet...

Združeni narodi prepolovili število žrtev med otroki v Gazi

Urad Združenih narodov za usklajevanje humanitarnih zadev OCHA, ki...