ZDA zgrožene nad Rusijo zaradi zastrupitve agenta v Veliki Britaniji

Rex Tillerson (Foto: epa)

Ameriški državni sekretar Rex Tillerson je v ponedeljek izrazil ogorčenje nad Rusijo zaradi napada agenta v Veliki Britaniji in jo razglasil za neodgovorno silo nestabilnosti v svetu. Dejal je, da bodo Združene države podprle Veliko Britanijo in uskladile svoj odziv na napad. Najmanj dve osebi, nekdanji ruski agent Sergei Skripal in njegova hči Yulia, sta zaradi zastrupitve z živčnim strupom v kritičnem stanju. 

Dejal je še, da “ni opravičila za takšen napad – poskus umora zasebnega državljana na ozemlju suverene države – in da je nesprejemljivo, da je Rusija ponovno tako ravnala, kot v Ukrajini, v Siriji in zdaj še v Veliki Britaniji. “Rusija ostaja neodgovorna sila, ki ne spoštuje suverenosti drugih držav in življenja njihovih državljanov”.

Na napad se je odzvala tudi Bela hiša, kjer so ga označili kot grožnjo in napovedali, da so svoji zaveznici Veliki Britaniji pripravljeni ponuditi pomoč. Tiskovna predstavnica Sarah Huckabee Sanders je dejala, da spremljajo incident v Angliji in da je bil napad nepremišljen, neselektiven in neodgovoren.”

Prvi so napad ostro obsodili v Veliki Britaniji
Tudi britanska premierka Theresa May je izjavila, da je najverjetneje Rusija kriva za napad v jugozahodnem mestu Salisbury, saj je bil v napadu uporabljen vojaški strup novičok, razvit prav v Rusiji, poroča Washington Post. Od Vladimirja Putina zahteva pojasnilo, kako je vojaški strup končal na tleh Velike Britanije in “ali je bilo to dejanje ruske države proti naši državi ali pa je ruska vlada izgubila nadzor nad potencialno katastrofalno škodljivim živčnim strupom ter dovolila, da je prišel v roke drugih”, še dodaja.

Theresa May (Foto: epa)

Moskvi je britanska premierka postavila ultimat, da do konca današnjega dne Organizaciji za prepoved kemičnega orožja posreduje vse podrobnosti programa razvoja živčnih strupov, in da, če do konca današnjega dne ne bo “kredibilnega odgovora” Moskve, bo London sklepal, da je prišlo do “nezakonite uporabe sile”. 

Rusija se še naprej spreneveda
Ruski predsednik Vladimir Putin na to odgovarja, da bi Britanija morala najprej ugotoviti, kaj se je zgodilo s Skripalom, preden obtoži Rusijo, in zavrača vse obtožbe, češ da pri tem niso imeli nič. Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova je v odzivu izjavo Mayeve označila kot “cirkuško predstavo v britanskem parlamentu”. Dodala je, da gre za “politično kampanjo, ki temelji na provokacijah”, poročajo v STA.

Skripal je bil sicer nekdanji ruski vojaški obveščevalni uradnik, ki je bil obsojen zaradi vohunjenja v Veliki Britaniji in izpuščen iz zapora kot del vohunske zamenjave. On in njegova hči sta še vedno v kritičnem stanju.

A. G.

 • Božobožo

  Ameri so tud Binladna umorili v drugi državi. Rusi delajo enako samo druga sredstva uporabljajo.

 • hle

  Lahko je to res lahko pa gre za dvojno igro z namenom pritiska na Rusijo ne smemo pozabit da je bil model v Rusiji že obsojen in zaprt tako da bi ga tam počedili z lahkoto če bi ga hoteli poleg tega pa so tudi poročila nekoliko čudna sled strupa se je našla v restavraciji kjer sta bila dve uri prej potem pa jo je skupil še policist ki jima je hotel pomagat in še vedno ne vedo na kakšen način sta se zastrupila

 • Burek Burecki

  Spet nabijate brez dokazov tako to americani in anglezi. Niti ne vedo kako se je ta dvojni agent zastrupil kaj sele kdo ga je zastrupil. Ce bi ga putko hotel mrtvega bi bil mrtev ze v rusiji ko je bil zaprt zaradu izdaje….

  • antimur

   Ti si pa zelo pameten osebek, na nivoju nepismenih udbašev, ali pa po inteligenci primerljiv z Möderndorferjem in Erjavcem.

   • Sadako

    Uničili karieru V. Vukovu in pospravili J. Tomičića.

 • antimur

  S takšnimi kolhozniškimi morilci nas hoče na vsak način, mimo Ustave RS, mimo volje ljudstva, povezati nosati in butasti, predvsem pa zahrbtni in lažnivi Erjevec, seveda po komandi Kučana in njegove golazni. Takšno govedo se gre zunanjega ministra, to je več kot noro, celo njegov “Lavlov”, ki si ga je Erjavec določil za “phijatelja”, ga ima polni kufer.

  • Sadako

   Lahko izbereš kolhoz ali Šeriatsko pravo. Meni se zdi kolhoz manj grozna rešitev.

 • ..naj bi.

  me spominja na zahodne laži o Iraku, Libiji, Siriji

 • dob

  Zgrožen bodi takrat, ko bodo Rusi dovolili, da postane župan njihovega glavnega mesta Pakistanec.

 • Vil Mirzayanov, “Novichok”, pobegnil v ZDA kjer zdaj živi in dela

 • garfi

  koliko jih je putin že pospravil mogoče ve erjavc murgelski, ki se v našem imenu
  druži z kgb-jevci
  naš Kramberger je predno ga je udba ustrelila povedal, da so ga hoteli zriniti s ceste med vožnjo avtomobila
  bil je konkurent Don Murgleoneju na volitvah
  KurČĆan press

  • Kučanu ni bil konkurent, bil pa je konkurent drugim, ekipi ki je bila na kraju umora v nekaj minutah

   • garfi

    očino si del te ekipe

    • Slabo sklepaš.

     “Leta 1992 je Kramberger dejal, da ne misli več kandidirati za predsednika države in napovedal, da se bo s svojo stranko udeležil volitev v državni zbor. ”

     konkurent je bil prvi vladi v samostojne Republike Slovenije, na naslednjih volitvah bi jim pobral ogromno glasov

     • Sadako

      Zakaj bi Janša pospravil nekoga, ki ga rabi, da sestavi desno vlado? To ni logično.

     • Nisem rekel da ga je Janša. Bi mu pa pojedel ogromno glasov, mogoče preveč.

      »Poskusili smo vse, kar smo mogli. Nihče ni bil zainteresiran za obnovo procesa. Vsi, tudi moj odvetnik, so mi govorili, naj se ne trudim. Vse je izginilo, menda tudi tista puška. Po pravici povedano mislim, da je bil umor naročen. Sodni proces je bil v treh mesecih po umoru in vse je bilo končano v štirinajstih dneh. Janez Janša je ob neki priložnosti javno povedal, da ve, kdo je naročil odstranitev Krambergerja, a je potem naenkrat utihnil. Hudo mi je, da sem tako nemočna. Ampak kako naj se mali človek bori proti politiki? Umor mojega moža je bil politični umor!«
      – Marjeta Kramberger

     • Sadako

      Tisti, ki bi volili Krambergerja ne volijo Janše in obratno. Volivci, ki bi volili Krambergerja ostanejo doma in s tem volijo zmagovalca Kučana. Janša tudi ne more vzeti glasov NSi ali koga drugega. Janša ima svojih 1/4 in to je vse. Miro Cerar pa je dobil od Jankovića 1/4. Tak je ta svet.
      Janša bi če bi hotel voditi državo zagotovo ne bi pospravil nekoga, ki ga rabi bolj kot Sahara vodo.

     • garfi

      kdo je na oblasti že 70 let ?
      “Štirje kandidati za prvega demokratičnega predsednika predsedstva
      Za ta položaj so kandidirali nekdanji prvi mož Zveze komunistov Slovenije Milan Kučan, predsednik Demosa Jože Pučnik, zdravnik Marko Demšar, ki je bil kandidat nekdanje mladinske organizacije ZSMS, ter dobrotnik z Negove in izumitelj Ivan Kramberger.”

     • Sadako

      S tem bi Janši omogočil, da je v vladi…
      Janša oz SDS rabi poleg sebe še eno veliko desno stranko.

   • Sadako

    Zakaj bi Janša pospravil nekoga s katerim bi lahko sestavil – VLADO?
    Tako neumni pa tudi Slovenska domobranska stranka niso. Ne toliko pa domobranci le niso neumni.

    • Vprašanje če bi Kramberger z njim kaj sestavljal, o prebarvanih komunistih ni imel lepega mnenja.

     “Kar se Janez nauči to Janez dela. Vidite to so najbolj pokvarjeni. Danes je komunist, jutri je cerkveno. Kdor so pravi komunisti, so pravi komunisti ostali, dragi Slovenci. Taki pa se obračajo kot veter sem pa tja. To so najslabši lumpi.” – Ivan Kramberger

 • Sadako

  Naj bodo raje zgroženi, da se jim muslimani naseljujo v Anglijo in jim v Angliji posiljujejo male deklice. Putin in Netanjahu bi jim že pokazala. V delovni gulag.

 • Artur

  ZDA zgrožene nad Rusijo zaradi zastrupitve agenta v Veliki Britaniji??!! Ma boli me Đoka za to.
  Jaz sem zgrožen ob pomisli kakšno bolezen nam ta NWO Globalistična zla bratovščina namerava spustiti iz svojih laboratorijev .
  Znanstvenici zabrinuti: ‘Bolest X prijeti čovječanstvu!’

  http://www.dnevno.hr/planet-x/znanstvenici-zabrinuti-bolest-x-prijeti-covjecanstvu-1142388/

  Vse je en njihov velik teater s kolateralnimi žrtvami v “publiki”
  http://www.dnevno.hr/planet-x/uzdrmao-europu-razotkrio-isis-putina-merkel-veliki-mestar-otkrio-tko-je-u-kojoj-masonskoj-lozi-912786/

  http://www.novi-svjetski-poredak.com/2016/08/31/cia-otvoreno-mi-smo-spremni-za-promjenu-svijeta/

 • Vince Blake

  Ne vem no….Rusi so tega Sergeia že imeli v krempljih in če bi ga imeli namen “ohladiti”, bi to že zdavnaj storili kar tam….v Rusiji, ne pa, da so ga zamenjali za priprte ruske špijone. Meni vse to skupaj deluje kot nek konstrukt demokratske stranke, ki si na vse pretege poskuša zanetiti spor med Rusijo in Trumpovo administracijo. Ne glede na posledice. Dolge so lovke globalističnih elit, dolge.

  • Sadako

   Hranijo se s krvavim naftnim denarjem. Delajo se, da jim je mar za okolje pa so skrili izum, ki ga je Bog dal sv. Miklavžu Tesli.

   • Vince Blake

    No, o teh električnih avtomobilčkih imam jaz kot energetik (ne amaterski pač pa poklicni) svoje mnenje, ki ni najbolj politično korektno in všečno anti naftnim lobijem. Ampak to je druga zgodba.
    Pri Američanih je pa treba razlikovati med Mccain-Obama-Bush-Clinton globalisti in med izolacionisti Trumpovega kova. Prvi so tisti, ki so skuhali največ sranja na svetu. Več kor Rusi.

    • In sedaj Trump na čelo CIA postavi Gino Haspel ki je bila vpletena v afere z mučenjem pod Bushom. Lepo so premešani, predstava za narod.

     • xtc

      Take rabijo ,da vas trole malce poiščejoi in se pogovorijo z vami.

     • Vince Blake

      Hja, Trump pač mora tuliti z vokovi, ker se ne more sam boriti proti demokratom in republikancem. Če mu demokrati ne bi toliko nagajali, bi verjetno njegova kadrovska zasedba bila drugačna. Sami so si krivi.

  • sodnikisozločinci

   Tudi Američani imajo ta strup ne le Rusi, tudi oni bi lahko izvedli napad, aja, oni so neka vrsta sester usmiljenk, kot mati Tereza nekako, seveda so Rusi krivi, ne more biti drugače, če tako trdijo brezmadežni Američani.

   • Vince Blake

    Ja, kot sem že rekel…meni tule nekaj smrdi do neba in še čez. Sploh po tistem, ko so se razkrile Sergeijeve veze s Christopherjem Steelom. Deep State v Ameriki je še kar močan. Vprašanje, če bo Trumpu uspelo opraviti z njimi v enem mandatu. Po dveh mandatih bo pa itak Trump sam postal Deep State. Imajo amerikanci tole kar dobro urejeno, da nihče ne more biti trikrat predsednik. Razen Roosevelta.

 • xtc

  Zgroženi so?
  Ma nad komunisti kot je Putin,Kučan,Tito ipd njih dejanjih ne moreš biti zgrožen,preprosto vprašaš še se koliko nižje še lahko gredo.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!