[17. dan vojne] Zelenski: Rusija je pripravljena na dialog, začeli so se pogovarjati ne samo postavljati ultimatov

Datum:

Danes poteka 17. dan ruske agresije v Ukrajini. Po podatkih Združenih narodov je doslej v Ukrajini zaradi ruske agresije umrlo nekaj več kot 1560 civilistov. Ukrajinska stran sicer predvideva, da so te številke bistveno višje.

22:28 Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes ocenil, da je zaradi trdovratnega vojaškega odpora Ukrajine zaznati prve spremembe v drži Rusije. Dodal je, da je Moskva prvič v več kot dveh letih pripravljena na dialog, poroča nemška tiskovna agencija dpa. “Sedaj so se začeli pogovarjati in ne samo postavljati ultimatov,” je še dejal ukrajinski predsednik. Hkrati je tudi menil, da je vpetost zahodnih ukrajinskih partnerjev nezadovoljiva. V luči varnostnih zagotovil za svojo državo je še dejal, da Ukrajina Rusiji po “tako krvavi vojni ne more zaupati”.

Ruski predsednik Vladimir Putin je v petek ocenil, da je zaznati prve pozitivne premike na pogovorih med obema stranema. Ti naj bi potekali vsakodnevno. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je za ruske medije dejal, da pogovori sedaj potekajo virtualno, kar je ukrajinska stran potrdila.

22:25 Satelitske fotografije, ki jih je v soboto posnelo zasebno ameriško podjetje, kažejo na veliko škodo na stanovanjski in civilni infrastrukturi v mestu Mariupol na jugovzhodu Ukrajine. V zahodnem delu pristaniškega mesta je moč opazili požare, rusko bombardiranje pa sta močno poškodovala na desetine visokih stanovanjskih zgradb. Zaradi ruskega obstreljevanja je bilo v Mariupolu ubitih najmanj 1582 civilistov, je v petek sporočil mestni svet.

Slika posneta danes ( Foto: Maxar Technologies)

Slika posneta pred vojno ( Foto: Maxar Technologies)

22:o5  Nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock je danes sporočila, da Nemčija sodeluje z mednarodnimi partnerji pri vzpostavitvi zračnega mostu za ukrajinske begunce, ki so prispeli v Moldavijo.

21:08 Humanitarne razmere v Ukrajini se hitro slabšajo in so v številnih mestih že katastrofalne, je danes sporočila ruska vojska. Ukrajinska stran pa je poročala o streljanju na civiliste med poskusom evakuacija iz vasi Peremoga v bližini prestolnice Kijev, v katerem je umrlo sedem ljudi.

19.45 Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je pozval ruskega predsednika Vladimirja Putina, da se srečata v Jeruzalemu in poizkusita najti rešitev za končanje ruske invazije, poroča Kyiv Independent. Zelenski je tudi prosil izraelskega predsednika vlade Naftali Bennett, da postane posrednik med sprtima stranema. Uradni Kremelj se na zadnje povabilo Zelenskega še ni odzval.

16.01  Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes pozval voditelja Francije in Nemčije, naj pomagata doseči izpustitev župana Melitopolja, ki so ga po navedbah Kijeva v petek ugrabile ruske sile. Dejal je tudi, da je ruska vojska utrpela najhujše izgube v desetletjih, medtem ko se spopadi v Ukrajini nadaljujejo, poročajo tuje tiskovne agencije.

Po navedbah ukrajinskih oblasti so ruski vojaki v petek ugrabili Ivana Fedorova, župana mesta Melitopolj na jugu Ukrajine, ker “ni hotel sodelovati s sovražnikom”. Dodali so, da je bil Fedorov aretiran, medtem ko je v mestnem kriznem centru reševal težave z oskrbo. Zelenski je danes na družbenih omrežjih objavil nov video nagovor sodržavljanom, v katerem je med drugim pozval k izpustitvi Fedorova. Dodal je, da je danes v Melitopolju 2000 Ukrajincev demonstriralo proti ruski invaziji in zahtevalo izpustitev ugrabljenega župana. “Naša zahteva je jasna: Nemudoma ga je treba izpustiti. Tudi z našimi partnerji se pogovarjamo o razmerah glede ugrabitve. V zvezi s tem sem že poklical nemškega kanclerja Olafa Scholza in francoskega predsednika Emmanuela Macrona,” je dejal.

Macron in Scholz sta se sicer danes o vojni v Ukrajini in morebitnih dogovorih med Rusijo in Ukrajino pogovarjala tudi z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, so po navedbah francoske tiskovne agencije AFP sporočili iz Elizejske palače. Putin je Macrona in Scholza ob tem opozoril na “grobe kršitve mednarodnega humanitarnega prava s strani ukrajinskih sil, vključno z onemogočanjem reševalnih operacij”. Oba voditelja je pozval, naj glede tega “vplivata na oblasti v Kijevu”, navaja ruska tiskovna agencija Tass.

Zelenski je medtem v svojem najnovejšem video nagovoru spregovoril o izgubah ruske vojske, ki so po njegovih besedah “najbolj obsežne v zadnjih nekaj desetletjih”, saj naj bi ukrajinske sile onesposobile 31 ruskih bataljonskih taktičnih skupin.

14.03 Po čenčenskih teroristih Putin v Ukrajino pošilja še vojaško enoto Srednjeafriške republike. V videu vojaki pravijo, da so se pripravljeni boriti za Rusijo proti “ukrajinskim nacionalistom”.

13.18 V 12 dneh skoraj 1600 mrtvih civilistov, ki jih pokopavajo v masovna grobišča.

13.09 Ruske letalske sile so uničile skladišče hrane blizu mesta Brovary in tako civilistom iz Kijeva odvzele hrano.

12.50 Vodja ruske vesoljske agencije Roskozmos Dmitry Rogozin je danes dejal, da bi zahodne sankcije proti Rusiji lahko zmotile rusko oskrbovanje Mednarodne vesoljske postaje in morda celo povzročile njeno strmoglavljenje in ob tem pozval k odpravi sankcij. Grozijo namreč, da bi lahko 500 tonska struktura lahko padla v morje ali na kopno.

Po Rogozinovih besedah bi lahko sankcije ovirale delovanje ruskih vesoljskih plovil, ki oskrbujejo ISS. Posledično bi to lahko vplivalo na segment postaje, ki pomaga prilagajati njeno orbito oziroma ohranjati pravo smer, zaradi česar bi 500-tonska struktura lahko padla v morje ali na kopno.  Ameriška vesoljska agencija Nasa je že 1. marca sporočila, da poskuša najti rešitev za ohranitev ISS v orbiti tudi brez pomoči Rusije. Vesolje je sicer eno od zadnjih področij, na katerih ZDA in Rusija zaenkrat še sodelujeta.

12.31 Zelenski je v svojem govoru dejal, da je vojna, ki traja že več kot dva tedna, dosegla “strateški preobrat”. “Nemogoče je reči, koliko dni je še pred nami, da osvobodimo ukrajinsko ozemlje. Lahko pa že rečemo, da bomo to storili. Približujemo se že svojemu cilju, svoji zmagi,” je sporočil sodržavljanom.

Rusko obrambno ministrstvo pa je po poročanju dpa danes zatrdilo, da je vojaška operacija v Ukrajini uspešna in da nadaljujejo napade “na širši fronti”. V bližini Kijeva naj bi med drugim po besedah tiskovnega predstavnika ministrstva Igorja Konašenkova napadli in onesposobili letalsko oporišče v Vasilkivu ter obveščevalni center ukrajinske vojske v Brovariju. Nove uspehe naj bi Rusi in proruski separatisti beležili tudi na vzhodu Ukrajine v regijah Doneck in Lugansk, so zatrdili.

11.50 Ruski državni organ za nadzor nad mediji Roskomnadzor je danes sporočil, da bo Instagram v tej državi od ponedeljka dalje blokiran zaradi “pozivov k nasilju” nad ruskimi vojaki, poroča britanski BBC. Do te odločitve je prišlo, potem ko sta Facebook in Instagram zaradi vojne v Ukrajini začasno omilila svojo politiko glede sovražnega govora.

11.07  Ameriški predsednik Joe Biden je v petek napovedal nove sankcije proti Rusiji, a obenem odločno ponovil, da se ZDA ne bodo neposredno vmešale v vojno v Ukrajini. Kot je posvaril, bi direktna konfrontacija med zvezo Nato in Rusijo namreč pomenila “tretjo svetovno vojno”.

Želim biti povsem jasen: Branili bomo vsak centimeter Natovega ozemlja z vso močjo enotnega in odločnega Nata. A ne bomo se borili v vojni proti Rusiji v Ukrajini. Neposredno soočenje med Natom in Rusijo je tretja svetovna vojna. In nekaj, kar moramo poskušati preprečiti,” je Biden zapisal na Twitterju.

9.13 V Ukrajini naj bi se danes nadaljevala evakuacija ljudi iz obleganega mesta Sumi na severovzhodu države, medtem ko Kijev Rusijo znova obtožuje oviranja evakuacije iz pristaniškega mesta Mariupolj, kjer so humanitarne razmere katastrofalne. Po bolj ali manj vsej Ukrajini so medtem davi donele sirene, ruske sile pa so med drugim vse bližje Kijevu.

Kot je davi sporočil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, je bilo v petek iz štirih ukrajinskih mest evakuiranih skupno le okoli 7150 ljudi, kar je občutno manj kot v prejšnjih dneh, ko so jih uspeli evakuirati v sredo 35.000 in v četrtek 40.000. Skupno naj bi jih doslej evakuirali okoli 100.000, predvsem iz Sumija, Izjuma in predmestij Kijeva.

Še posebej zaskrbljujoč je položaj v Mariupolju, kjer ljudje ob hudem mrazu že več kot teden dni ostajajo brez elektrike, vode ter vse bolj tudi brez hrane in zdravil. Po besedah Zelenskega naj bi jim danes znova poskušali dostaviti najnujnejšo pomoč, potem ko je Rusija to v petek preprečila. Ukrajinska stran sicer opozarja, da ruske sile vse bolj pritiskajo na mesto in da je bilo tam v obstreljevanju ter 12-dnevni blokadi ubitih že okoli 1600 ljudi.

Ruske sile so se, potem ko naj bi se v petek prerazporedile, medtem ko so se danes, sodeč po satelitskih posnetkih, še dodatno približale ukrajinski prestolnici, ki po ocenah poznavalcev ostaja njihov glavni cilj, in jo vse bolj obkrožajo. Več predmestij je sicer že več dni tarča silovitega obstreljevanja. Ruski oklepniki in topništvo se približujejo prestolnici predvsem s severovzhoda in severozahoda, po poročanju britanskega BBC, ki navaja najnovejše podatke britanskih obveščevalcev, naj bi bila glavnina ruskih sil od središča Kijeva zdaj oddaljena le še okoli 25 kilometrov. Kot je opozoril svetovalec Zelenskega Mihajlo Podoljak, je tudi to mesto zdaj tarča obleganja. A kot je dodal na Twitterju, so vzpostavili kontrolne točke in dobavne poti ter so “pripravljeni na boj (…) do konca”.

Tudi ukrajinska vojska je davi na Facebooku potrdila, da je ofenziva ruskih sil na Kijev s smeri severa delno uspešna. Zapisala je še, da se nadaljujejo napadi ruskih strateških bombnikov na zahodna mesta Luck, Dneper in Ivano-Frankivsk, ki se je začelo v petek. Po navedbah oblasti v Kijevu se življenjski pogoji po bolj ali manj vsej državi hitro poslabšujejo. Brez elektrike, plina in vode naj bi bili tako že tudi ljudje na območjih Sumija, Kijeva in Donecka. Med drugim naj bil v obstreljevanju poškodovan vodovod pri mestu Černigiv, kar pomeni, da je 280.000 prebivalcev tega mesta ostalo brez vode.

V regiji Lugansk na vzhodu države naj bi medtem ruske sile zasedle že približno 70 odstotkov vsega ozemlja, tista območja, ki so še pod nadzorom ukrajinskih sil, pa so tarča nenehnega obstreljevanja, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa danes sporočil guverner te regije Sergij Hajdal. Narašča število mrtvih in ranjenih, poti za evakuacijo pa ni, je opozoril.

8.05  Ukrajinska vojska pravi, da so ubili ruskega generalmajorja Andreja Kolesnikova. Če bo smrt potrjena, bo to pomenilo, da so ukrajinski branilci ubili tretjega najvišjega ruskega generala.

7.00 V mestu Melitopol na jugu Ukrajine, ki so ga zasedle ruske enote, naj bi po navedbah ukrajinske strani ugrabili župana Ivana Fedorova. Namestnik vodje urada ukrajinskega predsednika Kirilo Timošenko je prek telegrama objavil del videoposnetka, na katerem je videti ljudi s kapucami, kako moškega, ki da je župan, vodijo iz osrednje stavbe. Te novice ni bilo mogoče neodvisno preveriti, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

“Ukrajinsko ministrstvo za zunanje zadeve opozarja, da ugrabitev župana Melitopolja Ivana Fedorova pomeni vojni zločin, in pravi, da bodo storilci privedeni pred sodišče.”

To je Ivan Fedorov, župan Melitopolja, ki ga več dni nadzorujejo ruske enote. Danes so ga s plastično vrečko na glavi ugrabili iz kriznega centra, kjer je še naprej upravljal mesto. Teror se nadaljuje.

https://twitter.com/morphonios/status/1502385352979488783?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1502385352979488783%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fe-maribor.si%2Fizredna-novica-rusi-naj-bi-ugrabili-zupana-ukrajinskega-mesta-melitopol%2F

1.30 Število civilistov, doslej ubitih med ruskim obleganjem ukrajinskega pristaniškega mesta Mariupolj na jugovzhodu države, se je po navedbah ukrajinske strani povečalo na 1582. Mestni svet je ob tem danes zvečer prek družbenega omrežja Telegram sporočil, da so humanitarne razmere v mestu katastrofalne. V zadnjih dneh je spodletelo več poskusov evakuacije meščanov iz Mariupolja, kjer nujno potrebujejo osnovne življenjske potrebščine, pitno vodo in hrano. Po poročanju ukrajinske agencije Ukrinform mesta danes tudi ni dosegel konvoj pomoči iz Zaporožja. Ogrevanja in oskrbe z elektriko v Mariupolju ni. Številni meščani se pred napadi skrivajo v kleteh, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Satelitske fotografije porušenega Mariupolja

0.30 V mestu Melitopolj na jugu Ukrajine, ki so ga zasedle ruske enote, naj bi po navedbah ukrajinske strani ugrabili župan Ivana Fedorova. Namestnik vodje urada ukrajinskega predsednika Kirilo Timošenko je prek družbenega omrežja Telegram objavil del videoposnetka, na katerem je videti ljudi s kapucami, kako moškega odpeljejo iz osrednje stavbe. Ob objavi je Timošenko zapisal, da so ugrabili župana. Te novice ni bilo mogoče neodvisno preveriti, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Proruski separatisti na vzhodu Ukrajine so nedavno 33-letnega Fedorova obtožili, da financira ukrajinske nacionalistične organizacije. Denar naj bi po njihovih navedbah porabili za promocijo “terorističnih zločinov nad miroljubnimi prebivalci Donbasa”. V mestu so sicer v četrtek po proukrajinskih demonstracijah predstavili “prostovoljce” iz separatističnih območij na vzhodni Ukrajini kot nove policijske sile v mestu.

Mesto Melitopolj, ki se nahaja v Zaporožju na jugu Ukrajine, ima okoli 150.000 prebivalcev.

0.15 Ruska ofenziva v Ukrajini se še naprej zaostruje. Ruske sile so prvič od začetka invazije napadle mesta na zahodu Ukrajine, poročajo o novih smrtnih žrtvah. Voditelji EU so Ukrajini sicer izrazili nadaljnjo podporo, a Kijev želenih jamstev glede članstva v uniji ni dobil. Napovedali so tudi nov, četrti sveženj sankcij proti Rusiji.

0.00 Ameriški predsednik Joe Biden je napovedal nove sankcije proti Rusiji, in sicer prepoved uvoza ruskih diamantov, morske hrane in vodke, prepoved izvoza luksuznih dobrin ter nadaljnje sankcije proti ruskim oligarhom.

Sorodno

Zadnji prispevki

Še naslednjih pet let

"Njene napovedi so dovolj splošne in všečne vsem stranem,...

Zakaj ni slovenske zastave, kjer nastopa državna predstavnica?

Slovenska državna zastava simbolizira zgodovinski pogum skozi stoletja, ki...

Ruska mornarica je izgubila pomorsko bitko na Črnem morju

Ruska črnomorska flota je pred vojno z Ukrajino vzbujala...

Neverjetno veliko Američanov podpira politično nasilje

Ameriška politična resničnost je vedno bolj podobna slovenski. "Pajdaška"...