2400-odstotno povečanje števila otrok, ki se počutijo ujeti v napačni spol

Datum:

Nove številke največje pediatrične klinike za spremembo spola v Združenem kraljestvu, ki jo financira država, razkrivajo na tisoče najstnikov, čakajočih na postopek spremembe spola. Julija 2022 je služba za razvoj spolne identitete (GIDS) klinike Tavistock objavila podatke o napotitvah, ki kažejo, da je več kot 5000 otrok in mladostnikov med letoma 2021 in 2022 iskalo storitve, povezane s spremembo spola. Uradni dokumenti, ki jih je pridobil Reuters, so odkrili na tisoče dodatnih mladoletnikov na čakalnem seznamu GIDS, ki iščejo zdravniške prehode v Združenem kraljestvu.

Reutersov pregled dokumentov državne zdravstvene službe (NHS), ki jo financira država, kaže, da od oktobra 2022 “vsaj 8000 mladih v Angliji in Walesu čaka na postopek spremembe spola”. Po podatkih GIDS je 5234 mladoletnikov poiskalo storitve v poslovnem letu, ki se je končalo marca 2022. Med aprilom in oktobrom je bilo napotenih “več kot 1000 mladih”, so sporočili s klinike. Pred desetletjem je bilo to število 210, kar pomeni, da so se letne napotitve na kliniko GIDS od takrat povečale za 2400 odstotkov.

Novi dokumenti, ki jih je pregledal Reuters, kažejo, da je bilo julija 2022 na čakalnem seznamu za njihov prvi obisk pri GIDS 7696 otrok in mladostnikov. Število se je povečalo za 67 odstotkov v primerjavi z oktobrom 2020, ko je opravila inšpekcijo angleška komisija za kakovost oskrbe (CQC), nadzorni organ NHS je takrat poročal o 4600 takih otrocih na čakalni listi.

Te številke ne ponujajo celotne slike, saj mladoletniki v Združenem kraljestvu tudi zunaj klinik, ki jih financira država, iščejo kemične zaviralce pubertete, hormone in operacije, povezane s spolom, na primer prek zasebnega zdravstvenega zavarovanja in zasebne prakse.

Namesto da bi čakali v povprečju 3 leta, se nekateri angleški najstniki odločijo za zasebne ponudnike, kot je GenderGP, spletna klinika, registrirana v Singapurju, ki deluje zunaj nadzora NHS. Družba je za Reuters povedala, da trenutno 800 mladih išče njihove storitve, tako da predstavljajo naraščajoči delež populacije bolnikov v Združenem kraljestvu.

Čeprav naj bi GIDS zaprli zaradi resnih etičnih pomislekov neodvisnega izvedenca dr. Hilary Cassa v praksi klinike, ta še vedno rezervira termine za tiste, ki so na vrhu čakalnega seznama, in sicer do zaprtja spomladi 2023.

Po Cassovem poročilu je NZS objavila nove smernice za obravnavo mladih, ki se identificirajo s spolno disforijo, pri čemer je opustila svojo prejšnjo odobritev modela oskrbe s previdejšim pristopom.

NZS zdaj priznava, da otroci in mladostniki, ki se identificirajo kot transspolni, morda doživljajo “prehodno fazo” in je prepovedala uporabo zaviralcev pubertete pri bolnikih, mlajših od 18 let, pri čemer je naredila izjeme le v nekaterih primerih za strogo določena klinična preskušanja.

Nove smernice “odražajo dokaze, da v večini primerov neskladje med spoloma ne traja v odraslo dobo”. Smernice navajajo, da bi morali zdravniki namesto spodbujanja prehoda rahločutno pristopati.

GIDS bodo nadomestili regionalni centri, ki bodo lahko bolje sprejeli hitro rastočo populacijo bolnikov in delovali po novih smernicah zdravljenja. Tisti, ki ostanejo na čakalnem seznamu, bodo prejeli ocene in podporo za duševno zdravje, vendar verjetno ne bodo prejeli zdravstvenih storitev prehoda, razen če bodo sodelovali v raziskavi.

Andrej Žitnik

Sorodno

Zadnji prispevki

Kaj učijo Janezka?

Sprva sem nameraval te opazke poslati v obliki odprtega...

Dnevi obletnic zlorabe plemenitih čustev so minili

Mnogi nam zavidajo obdobje praznikov od 27. aprila do...

Janša za European Conservative: Golobovo katastrofo smo pričakovali in jo tudi napovedali

"To katastrofo smo pričakovali in jo jasno napovedali. Velika...

Na prireditvi Vinska vigred peterica s pestmi nad kandidata SLS za evropskega poslanca

Sinoči je v Metliki na prireditvi Vinska vigred pet...