30 let slovenske pomladi – svetega časa našega naroda, ki nas je združil

Datum:

V Semiču je v petek potekal zbor članov pokrajine VSO Dolenjska z Belo krajino, na katerem je bilo izvoljeno novo vodstvo, nato pa je sledila proslava z naslovom 30 let pomladi. Slavnostni govornik večera je bil član predsedstva VSO in obrambni minister osamosvojitvene vlade Janez Janša, ki je najprej pohvalil bogat in prisrčen kulturni program. Janša je izpostavil pomen samostojnosti RS in spomnil, da je še danes na svetu veliko narodov, ki nimajo svoje lastne države, ravno zato bi morali biti bolj ponosni na ta čas, “sveti čas našega naroda, ki nas je združil.”

Uvodni pozdrav in spomine na osamosvojitev je z nami delila predsednica pokrajine VSO Dolenjska z Belo krajino Maja Kocjan. Dejala je: “V imenu mlajše generacije se danes želim zahvaliti vsem, ki so si prizadevali in se borili za samostojno RS.”

V imenu VSO je navzoče pozdravil generalni sekretar Božo Predalič. Izpostavil je poslanstvo našega združenja, ki je negovanje vrednot, ki so nas združile in pripeljale na pot samostojnosti. Ob tem pa ne gre prezreti, da so večino poosamosvojitvenega časa Slovenijo vodili ljudje, ki jim samostojna Slovenija ni bila intimna opcija. Predalič je dejal, da nam bo šlo bolje, ko bodo to državo zopet vodili ljudje, ki jim je mar za njo, in ki z nami delijo evropske vrednote temelječe na krščanskem izročilu.

Božo Predalič

Trajna osnova sožitja je enotnost, ki je bila v času rojstva naše države
Slavnostni govornik večera je bil član predsedstva VSO in obrambni minister osamosvojitvene vlade Janez Janša, ki je najprej pohvalil bogat in prisrčen kulturni program. Janša je izpostavil pomen samostojnosti RS in spomnil, da je še danes na svetu veliko narodov, ki nimajo svoje lastne države. Ravno zato bi morali biti bolj ponosni na ta čas, sveti čas našega naroda, ki nas je združil. Osamosvojitev pa ne bi bila mogoča, če ne bi bilo prej poguma naroda, ki je napolnil trg in Roško in zahteval spremembe. Z osamosvojitvijo smo Slovenci dokazali, da smo moderna nacija, sposobna samostojnost tudi ubranit. Danes se žal želi v ospredje postavit krvavi čas delitev naroda. Trajna osnova sožitja pa je enotnost, ki je bila v času rojstva naše države in vrednote osamosvojitve. Ko gre za obrambo vrednot, je poslanstvo Združenja VSO ključno. Za vrednote osamosvojitve se moramo boriti in jih braniti vsak dan.

Prireditev je povezovala lepa slovenska melodija s pridihom belokranjskega izročila. V bogatem kulturnem programu so nastopili Oktet Konda, The Plut Family, Preloški muzikanti in Alenka Gotar.

Pevka Alenka Gotar.

C. Š.

Sorodno

Zadnji prispevki

Shema, ki pojasni, kakšno bogastvo so si nagrabili “necenzurirani”

"Necenzurirano" novinarstvo ni poceni. Iz sheme, ki jo objavljamo...

[Foto] Romana Tomc v Bruslju gosti razstavo o komunističnih zločinih pri Macesnovi gorici

Evropska poslanka Romana Tomc v Bruslju gosti razstavo o...

Plenković po prepričljivi zmagi: Gremo v oblikovanje parlamentarne večine!

HDZ je že tretjič na volitvah prepričljivo slavila zmago....

Skrivnostno izginotje in brutalni umor pretresata Slovenijo

Slovenijo je pretresel brutalni umor 33-letne Sabine Arklinič, matere...