Švedska na udaru redke bolezni – lišmanioze –, ki je prisotna le v revnih predelih sveta

Datum:

Švedska je na udaru lišmanioze – redke bolezni, ki jo prenaša parazit in je prisotna le v redkih predelih Indije in Afrike. Nevarnega parazita so v državo prinesli migranti.

Univerza v Lundu je odkrila, da imajo na Švedskem že več let prisotno zelo redko bolezen, lišmaniozo, katere število primerov se je v zadnjih desetih letih podvojilo, v državo pa so jo zanesli ilegalni migranti.

Kot so ugotovili v študiji, so imeli največ primerov te smrtonosne bolezni v letu 2016, to je 35, kar je neposredna posledica migrantskega vala leto prej. Večina obolelih je bila iz Sirije in Afganistana.

Otrok, okužen z lišmaniozo. (Foto: epa)

Lišmaniozo prenaša parazit, ki lahko več let preživi pod kožo gostitelja, ne da ta kaže znake obolelosti. Vsako leto se s tem parazitom okuži okoli 400 tisoč ljudi, največ v revnih predelih sveta, to je Afrike in Indije, sedaj pa so jo migranti prinesli tudi na skrajni sever Evrope, poroča Breitbart.

Inštitut za javno zdravje: Lišmanioza je bolezen kože, sluznic in notranjih organov, ki jo povzročajo zajedalci, bičkarji iz vrste Leishmania. Bolezen se lahko manifestira v različnih oblikah, najpogosteje pa se pojavljata kožna in visceralna (prizadetost notranjih organov) oblika te bolezni. Ocenjujejo, da letno zboli približno 1,5 milijona ljudi za kožno obliko in pol milijona za visceralno obliko. Okužbe so pogostejše pri prebivalstvu subtropskega in tropskega sveta. Od potnikov v tropski in subtropski svet pa so najbolj izpostavljene osebe, ki bodo na teh območjih bivale dalj časa, kot so misijonarji, vojaki, prostovoljci. Lišmanioze ni v Avstraliji in Oceaniji. Več kot 90 odstotkov primerov obolelih s kožno obliko lišmanioze se okuži v Afganistanu, Alžiriji, Braziliji, Iranu, Iraku, Peruju, Savdski Arabiji in Siriji. Več kot 90 odstotkov primerov obolelih z visceralno obliko je iz Indije, Bangladeša, Nepala, Sudana in Brazilije. Bolezen se pojavlja v približno 90 državah, tudi v državah južne Evrope in ZDA (Texas). Pogosteje se pojavlja na podeželju, lahko pa se pojavi tudi v mestnih predelih.

V Sloveniji lišmanioze ni, posamično, vendar redko se pojavlja v nekaterih predelih na Balkanu (na primer Kosovo). Po 2. svetovni vojni se je pojavlja tudi v Makedoniji, južni Srbiji, Črni Gori, Dalmaciji in Istri ter južni Hercegovini.

C. Š.

 

Sorodno

Zadnji prispevki

Vaterpolisti Triglava dosegli največji klubski uspeh slovenskega vaterpola

Vaterpolisti Triglava iz Kranja so v evropskem pokalu zasedli...