Predsednica Evropske komisije pozvala k zaostritvi sankcij proti Belorusiji

Datum:

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je danes pozvala k zaostritvi sankcij proti Belorusiji, ki po njenih besedah izkorišča migrante v politične namene in je odgovorna za hibridni napad. “Belorusija mora prenehati z ogrožanjem človeških življenj,” je poudarila.

Države članice pozivam k sprejetju razširjenega režima sankcij proti beloruskim oblastem, ki so odgovorne za ta hibridni napad,” je v izjavi sporočila predsednica Evropske komisije. Med drugim bi lahko uvedli sankcije tudi proti letalskim družbam tretjih držav, je pojasnila. Želimo preprečiti humanitarno krizo in zagotoviti varno vrnitev prebežnikov, je dodala.

Von der Leynova je danes o tem, s kakšnimi ukrepi lahko EU pri soočanju z migrantsko krizo podpre prizadete članice, po telefonu govorila s premierji Poljske, Litve in Latvije, Mateuszom Morawieckim, Ingrido Šimonyte in Artursom Krišjanisom Karinšom. Podpredsednik Evropske komisije Margaritis Schinas bo v prihodnjih dneh obiskal države, od koder prihajajo migranti, in tranzitne države, da bi tako preprečil, da bi še drugi padli v past, ki so jo pripravile beloruske oblasti, je še sporočila von der Leynova.

Ilegalci na poljsko-beloruski meji. (Foto: epa)

Iz Belorusije je danes na mejo s Poljsko prišlo na stotine migrantov, ki so skušali prestopiti zunanjo mejo EU, so sporočile poljske oblasti. Poljske varnostne sile so jim to preprečile, piše STA. Poljska je poleg Litve ter v manjši meri Latvije tarča velikega migrantskega pritiska na svoji meji z Belorusijo, ki je obenem zunanja meja unije. Beloruske oblasti s predsednikom Aleksandrom Lukašenkom na čelu namreč že več mesecev namerno vzpodbujajo migrante, predvsem iz nemirnih držav Bližnjega vzhoda, kot sta Irak in Afganistan, naj uporabijo Minsk kot tranzitno točko na njihovi poti v EU.

Peter Truden

Sorodno

Zadnji prispevki

Britanci so se soočili z največjo invazijo migrantov v letošnjem letu

Britanske oblasti so potrdile, da so se včeraj soočile...

Tu je odgovor, zakaj Janković zmaguje na volitvah!

Levica spodbuja multikulturalizem, ker se ji to izplača. Odličen...

[Video] Breznik: Evropska unija mora začeti delovati bolj strateško

Poslanec SDS in kandidat za evropskega poslanca Franc Breznik...

[ODZIVI] Protikapitalistični protest je nova moda brezdelnežev, ki oponašajo delavce!

"Nikoli ne pozabimo. Protesti v času kovida niso bili...