V vasi Soča odprli Kapelo miru

Datum:

V vasi Soča v Trenti so pred dnevi odprli Kapelo miru, ki je posvečena češkemu umetniku Josefu Vachalu. Objekt je kombinacija poslovilne vežice in spominskega obeležja, opremljen pa je s povečanimi reprodukcijami iz molitvenika, ki ga je Vachal izdelal v Soči leta 1917. Sveto mašo pa je daroval koprski škof Jurij Bizjak. Častni pokrovitelj projekta je nekdanji predsednik države Borut Pahor.

Josef Vachal je bil češki slikar, grafični oblikovalec, tiskar, kipar, rezbar ter pisatelj in pesnik, ki je v vojaški bolnišnici v vasi Soča okreval kot vojak avstro-ogrske armade. V tem času je poslikal cerkev, o tem je pisal v osebnem dnevniku, med drugim pa tudi v pozneje izdani knjigi Slikar na fronti, v kateri je z mešanico različnih umetniških zvrsti – proze, poezije, lesoreza in fotografije, izrazil iskreno izpoved o vojnih letih.

Pri postavitvi kapele je sodelovala tudi Češka. Češki restavratorji so namreč že leta 1997 obiskali cerkev in v njej našli Vachalovo poslikavo slavoločne stene, poslikave na lesene tablice, ki so vstavljene v okna cerkve. Našli so tudi dve večji panorami Soče in Bovca iz leta 1917, naslikani z oljnimi barvami na leseno ograjo kora.

Po odkritju Vachalove prisotnosti v Soči je pobudo za spominsko obeležje dal domačin Božidar Kavčič. Projekt gradnje poslovilne vežice in kapelice Josefa Vachala – Kapele miru je vodila Občina Bovec, ki je za projekt po poročanju Primorskih novic namenila 130.000 evrov. Načrt so izrisali arhitekt Miha Dobrin in praška arhitekta Radmila Iblova in Mihal Ibl. Ekipi se je pozneje pridružila domačinka Sara Komac, takrat še študentka arhitekture.

Kapela je arhitekturno sodobno zasnovana. V njej sta uporabljena znana gradbena elementa iz Alp, kamen in les, valovita zelena streha pa sovpada s pobočjem v ozadju, tako da je nov objekt sicer opazen, a ne izstopa iz siceršnje grajene krajine, pravijo snovalci. Z gradbenimi deli so sicer pričeli junija 2020.

Vežica, ki se v bo lokalni skupnosti uporabljala ob poslovilnem obredju, v poletnih mesecih pa bo služila oddihu obiskovalcem vojaškega pokopališča iz prve svetovne vojne v neposredni bližini in cerkve Sv. Jožefa.

Osrednji prostor kapele je opremljen z dvema povečanima reprodukcijama iz Vachalovega molitvenika, večja med njima je reprodukcija Molitve za mir, ki je nastala med obstreljevanjem na Javorščku. Avtorici reprodukcij sta umetnici Petra Pavličkova in Zdenka Černakova.

Odprtje kapele so v Bovcu združili s praznovanjem 200. obletnice posvetitve vaške cerkve Sv. Jožefa, sveto mašo pa je daroval koprski škof Jurij Bizjak. Maše se je med drugim udeležil tudi župan Občine Bovec Valter Mlekuž, slavnostni govorec pa je bil podpredsednik DZ, poslanec SDS Danijel Krivec. Častni pokrovitelj projekta je nekdanji predsednik države Borut Pahor, ki se odprtja kapele ni udeležil zaradi obveznosti v tujini.

STA

Sorodno

Zadnji prispevki

Čigave ideje dejansko promovira Nika Kovač?

Protiživljenjska kampanja Inštituta 8.marec v času pred evropskimi volitvami...

“Depolitizacija” se nikoli ne konča

Z "depolitizacijo" po meri Gibanja Svoboda je podobno, kot...

Čeferin odloča kar o dveh zadevah, kjer bi moral biti izločen

"Z začudenjem smo ugotovili, da je Ustavno sodišče RS...