Vlada nas resno ogroža s podiranjem ograje: Kar 75-odstotna letna rast ilegalnih prehodov meje!

Datum:

Vlada Roberta Goloba odstranjuje ograjo na meji s Hrvaško, za to pa bo namenila 2,5 milijona evrov. Strokovnjak za varnostna vprašanja Andrej Rupnik je v Odmevih na Televiziji Slovenija povedal, da so takšne ograje od leta 2016 postavile številne države po Evropi in svetu.  

                   

V petkovih Odmevih na RTV Slovenija je voditeljica Rosvita Pesek pod drobnogled vzela večje število nezakonitih prehodov meje v tem letu in odstranjevanje 52 kilometrov dolge ograje na meji s Hrvaško. Ograja je bila postavljena pred sedmimi leti, ko je v Slovenijo dnevno prišlo med 4.000 in 10.000 migrantov.

Golobova vlada, ki je na oblast prišla predvsem s sovraštvom in obljubami o negovanju sovraštva do vlade Janeza Janše, je ograjo začela odstranjevati z izgovorom, da se tehnične ovire doslej niso izkazale za učinkovite. Ministrica Tatjana Bobnar pa je med tem obljubila, da bodo migracije zmanjšali s poglobljenim sodelovanjem z mednarodno skupnostjo in spremenjeno taktiko slovenske policije. 

Do sredine letošnjega leta je bilo nezakonitih prehodov slovenske meje več kot 6000. Gre za kar 75-odstotno rast nezakonitih prihodov v primerjavi z enakim obdobjem lani.  

Migranti so leta 2015 ujeli Cerarjevo vlado povsem nepripravljeno (foto: STA)

Porast migrantov se odraža tudi pri prošnjah za nastanitev. Velika večina ne ostane tu. Pot nadaljujejo v druge evropske države. Spremenila se je tudi smer prehodov, najbolj ogroženo je koprsko območje. Drugačna je tudi struktura migrantov, največ jih je iz Afganistana, Indije in Kube. 

Vojska odstrani približno 93 metrov ograje na dan. Domačini se odzivajo različno. Župan Ilirske Bistrice Emil Rojc odstranjevanju ograje močno nasprotuje.  

Migracije na balkanski poti so se letos povečale za 45 odstotkov
Iz Logatca se je v studio javil strokovnjak za varnostna vprašanja Andrej Rupnik.
V zadnjih nekaj letih se številke ponovno povečujejo. Rahlo zaskrbljujoče je, da se bližamo številkam iz leta 2014. Takrat se je pojavil porast, v letih 2015 in 2016 pa smo videli eksodus ljudi, ki so ilegalno prečkali mejo,” je povedal. 

Ali nas čaka podobna usoda kot v letih 2015 in 2016, je po Rupnikovo težko napovedati, res je pa, da se na Bližnjem vzhodu situacija ne umirja. Na drugi strani se slabšajo tudi ekonomski in podnebni pogoji. Rupnik poudarja, da do konca leta najverjetneje ne bomo videli upada migrantov. Ravno obratno; podatki agencije Frontex kažejo, da so se v letošnjem letu migracije na balkanski poti povečale skupno za 45 odstotkov. 

Andrej Rupnik (foto: Polona Avazo)

Na vprašanje voditeljice Rosvite Pesek, kaj strokovnjak za varnostna vprašanja meni o odstranjevanju ograje, pa je Rupnik povedal: “Tehnične ovire niso nekaj novega, sploh pa se je povečal trend postavljanja ograj v Evropi in drugod po svetu. Leta 2017 je nastalo približno 70 takih ograj na državnih mejah v različnih državah.”  

Za odstranjevanje ograje bomo davkoplačevalci plačali 2,5 milijona evrov.

Andrej Žitnik

Sorodno

Zadnji prispevki

Madžarska in Nemčija protestirata proti dodatnim uvoznim dajatvam na kitajske avtomobile

Odločitev Evropske komisije, da uvede dodatne uvozne dajatve na...

Janša: Prst je uperjen v vas, Nataša Pirc Musar

Predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša se je odzval...

Četrtkova Tarča je znak, da so odnosi v koaliciji že bili skrhani

Evropski poslanec iz vrst SD Matjaž Nemec je v...

Nika Kovač “fajta” samo tam, kjer se obetajo politične točke?!

Očitno je, da pri Niki Kovač v ospredju ni...