Bo Orban prevzel vodenje Evropskega sveta?

Datum:

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je danes za več belgijskih medijev potrdil, da se bo na prihajajočih evropskih volitvah potegoval za poslanski mandat. V primeru izvolitve, bo julija predčasno prenehal z opravljanjem trenutne funkcije.

Kot poroča bruseljski portal Politico, se morajo voditelji EU do takrat uskladiti glede Michelovega naslednika, v nasprotnem bo kot voditelj predsedujoče države članice vodenje sestankov prevzel madžarski premier Viktor Orban.

Michel bo prvi predsednik Evropskega sveta, ki se bo potegoval za poslanski stolček. V primeru izvolitve bo trenutno funkcijo opravljal do 16. julija. Pred tem je bilo predvideno, da bo Evropski svet vodil do novembra letos. Na čelo Evropskega sveta je bil imenovan julija 2019.

48-letni nekdanji belgijski premier je za bruseljske medije poudaril pomen leta 2024 v volilnem smislu, ne samo v Evropi pač pa po celem svetu. Kot je dejal, sam namerava kandidirati kot vodja liste njegove liberalne desnosredinske stranke Reformistično gibanje, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Več kot 400 milijonov volilnih upravičencev v vseh 27 članicah EU bo med 6. in 9. junijem izbiralo 720 članov Evropskega parlamenta. Leta 2019 je bilo izvoljenih 751 poslancev, a se je to število v začetku leta 2020 po izstopu Združenega kraljestva zmanjšalo na trenutnih 705.

STA

Sorodno

Zadnji prispevki

Bi se “mirovnik” Kučan zavzel tudi za mir z nacistično Nemčijo?

"2. SV se je preselila za pogajalsko mizo, ko...

Večina Slovencev odločno proti migrantskim centrom

V zadnji javnomnenjski raziskavi agencije Parsifal so anketirance vprašali,...

Ukradeni otroci v SFRJ in mame, ki iščejo resnico

Komisija DZ RS za peticije je po slabem letu...

Največ denarja iz medijskega sklada za Odlazkove medije

Ministrstvo za kulturo je pod vodstvom Aste Vrečko iz...