84 odstotkov bolnikov na intenzivni negi je necepljenih

Datum:

Vlada RS je sporočila, da je bilo v petek, 17. decembra, ob 4479 opravljenih testih PCR potrjenih 1286 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih je bil tako 28,7-odstoten. 19 bolnikov je izgubilo bitko z boleznijo. 

                   

V bolnišnicah zdravijo 703 covidne bolnike, 223 pa je takih, ki potrebujejo zdravljenje na enoti intenzivne nege. Najmlajši hospitalizirani je star 28 let. Podatki vlade razkrivajo, da večino z najtežjim potekom bolezni predstavljajo necepljeni. 84 odstotkov bolnikov na intenzivni negi je namreč takih, ki se za cepljenje niso odločili. 28 let ima najmlajši bolnik, ki se zdravi na intenzivni enoti.

Trenutno imamo 18.776 aktivnih okužb, sedemdnevno povprečje znaša 1225, 14-dnevno povprečje na 100 tisoč prebivalcev pa 891, poroča STA. Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je cepljenih 59 odstotkov, z vsemi odmerki pa 56 odstotkov celotne populacije. Z dodatnim odmerkom je cepljenih 376.676 ljudi.

Minister za zdravje Janez Poklukar je na petkovi vladni novinarski konferenci prebivalkam in prebivalcem Slovenije sporočil, da zdravstvo enotno poziva k cepljenju. “Odvrzite dvome in strahove. Cepiva so se izkazala za učinkovita in varna. Izberimo zdravje,” izberimo cepljenje, je sporočil. V predbožičnem času bodo organizirani dnevi cepljenja z namenom, da se doseže čim boljšo precepljenost, kajti samo ta nas lahko po Poklukarjevih besedah pelje v varno in zdravo leto 2022.

Dnevi cepljenja bodo potekali od nedelje, 19. decembra, do četrtka, 23. decembra. Po Sloveniji bo 62 cepilnih centrov, kjer bo potekalo cepljenje od 8. do 20. ure. V vseh občinah po Sloveniji pa bodo organizirali tudi mobilne enote.

Vir: Vlada RS

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Na tekmi s Srbijo se bo srečala balkanska naveza Vučić, Golob in Janković

Ob robu evropskega nogometnega prvenstva in pred četrtkovo tekmo...

Zgodba dveh digitalnih Slovenij

Prejšnji minister za digitalno preobrazbo v Janševi vladi je...

Miran Videtič: “Sile, ki težijo k spremembi smeri EPP-ja, bi znale uspeti!”

"Skratka, nekaj se bo dogajalo, čuti se neka napetost...

Ustvarjalna svoboda, ne izključevanje – upanje za vse

Za nami so evropske volitve, v katerih smo se...