9. maj, dan, ko se je končala II. svetovna vojna, za Slovenijo pa se je nadaljevala več kot 45-letna tiranija

Datum:

9. maja v Evropi praznujemo kot dan, ko se je končala druga svetovna vojna. Za številne države, ki so postale del vzhodnega bloka – vključno s Slovenijo, pa je to dan nadaljnje okupacije s strani komunističnega režima. Slovenija si je svojo osvoboditev izborila šele v vojni za neodvisnost leta 1991. 

9. maja 1945 so v Ljubljano vkorakale enote partizanske vojske. Zgodovina pravi, da naj bi partizani osvobodili mesto, a pred kom točno, ni znano, saj je Nemčija dva dni prej podpisala kapitulacijo. Partizani so vkorakali v mesto, ki ga je okupator zapustil, in se proglasili za njegovega osvoboditelja.

Slovensko ozemlje se je otreslo italijanske fašistične oblasti in nemške nacionalsocialistične nočne more, a vse le zato, da bi bilo naslednjega pol stoletja v strahu pred jugoslovanskimi komunisti, ki so se v mnogočem od nacionalsocialistov razlikovali samo po simbolu, s katerim so okraševali svoje kape.

Kljukasti križ je zamenjala rdeča zvezda, teror, ki ga je oblast izvajala nad svojimi državljani, pa je postal samo še hujši. Povojni poboji se niso razlikovali od nacionalsocialističnega streljanja talcev med vojno. Slednji so se lahko vsaj izgovarjali na vojno. Na ljudi je padla senca. Brat je ovajal brata, Slovenija pa se je spremenila v deželo masovnih neoznačenih grobišč. Politični zaporniki so bili poslani v delovna taborišča, kakršno je bil Goli otok, kjer so hirali od lakote – vse zato, ker so si drznili povedati resnico.

Slovenska neodvisnost šele 45 let po koncu II. svetovne vojne
Represija, ki so jo takrat izkusili ljudje, je za mnoge še dandanes hudo boleča rana. Pomanjkanje je bilo tako hudo, da so stvari, potrebne za osnovno preživetje, tihotapili preko meje. Številni se danes teh trenutkov spominjajo z nasmehom, a dejstvo, da si zaradi para hlač, banan, kave ali čokolade lahko končal v zaporu, je nepredstavljivo. Današnji jugofili in drugi jugonostalgiki skušajo prodati idejo, kako lepo je bilo nekoč v skupni državi. Ob tem pa vedno pridno pozabljajo, kako so takrat zaradi splošnega pomanjkanja goriva lahko vozili samo na določene dneve in kako je dinar v roku nekaj ur izgubil vrednost v tolikšni meri, da je bil denar primernejši za kurjavo kot za trgovanje.

Slovenija 9. maja 1945 ni dočakala osvoboditve. Slovenija si je svojo osvoboditev izpod škornja komunistične partije izborila šele leta 1991, ko je pregnala Jugoslovansko narodno armado s slovenskega ozemlja in postala svobodna, neodvisna in demokratična republika.

Ivan Šokić

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Izraelski zunanji minister: EU naj takoj sankcionira Iran!

Iranska revolucionarna garda je pred obalo Združenih arabskih emiratov...

Šestim novinarjem odpoved pogodb, Martić nadaljuje Golobove čistke

Še šestim izkušenim novinarjem in urednikom RTV Slovenija –...

[Video] Poslanec sovražne “Svobode” poslanske kolege označil za sodrgo

Poslanec Gibanja Svoboda Aleksander Prosen Kralj zase pravi, da...

[Ekskluzivno] Milović razkriva, kako je Čeferin pripravljen izdati svoje najbližje

Boris Tomašič je v tokratni ekskluzivni oddaji gostil Miloša...