V Franciji aretirali nove teroriste in še zaostrili varnost

Datum:

Na francoskem vzhodu in jugu so spet aretirali več oseb, ki jih sumijo priprav terorističnih dejanj. Varnostne razmere so se v Franciji sicer močno zaostrile v lanskem letu, ko je prišlo do obsežnih terorističnih akcij, v katerih je preminilo veliko ljudi, zadnje čase pa se zaostrujejo zaradi bližajočega se sejma v Strasbourgu. 

Ob koncu tedna je bilo v Franciji aretiranih več ljudi, in sicer zaradi suma načrtovanja terorističnih dejanj. Podatki francoskih oblasti navajajo 7 oseb, starih med 29 in 37 let, ki so državljani Francije, Maroka in Alžirije. Tamkajšnje oblasti ob tem poudarjajo, da Francija še ni beležila tako visoke stopnje ogroženosti kot jo prav v zadnjem času, navaja Russia Today. Teroristi naj bi v Evropo sicer prišli skupaj z migranti, ob tem se kaže razlika v odnosu do politike “odprtih vrat” med evropskim zahodom in vzhodom. Zdi se, da na vzhodu nevarnosti, povezane s terorizmom, mnogo prej občutijo.

V Franciji leta 2016 že aretiranih nekaj 100 ljudi 
Osumljenci so bili sicer aretirani na francoskem vzhodu, v mestu Strasbourg, pa tudi v kraju Marseilles na jugu te države. Ob tem je presenetljivo dejstvo, da je bilo kar šest izmed aretiranih oseb francoskim tajnim službam nepoznanih. V Franciji je bilo sicer vse od leta 2016 aretiranih že nekaj 100 oseb, ki so bile osumljene priprav terorističnih dejanj, kar je zagotovo pripomoglo k preprečevanju novih tovrstnih kriminalnih akcij v prihodnosti.

Bodo ljudje na dovolj varni na božičnem sejmu? 
Aretacije v Strasbourgu so se sicer zgodile v času pred odprtjem božičnega sejma, ki sicer slovi kot eden največjih tovrstnih sejmov na Stari celini, vsako leto pa dogodek privabi kar okoli 2 milijona obiskovalcev. V Franciji so se sicer varnostne razmere močno poostrile prav lansko leto, ko so tamkajšnje prebivalce močno pretresli teroristični napadi, med katerimi je “največji račun” izstavil novembrski – skoraj 150 mrtvih, poleg tega pa je bilo ranjenih še nekaj 100 ljudi. Napad se je sicer zgodil v francoski prestolnici in njeni okolici.

Foto: epa, fotografija je simbolična
Foto: epa, fotografija je simbolična

V prihodnosti bodo ljudje živeli v še večjem strahu
Podobna tragedija, vendar v nekoliko manjšem obsegu, pa se je zgodila tudi v Nici, v kateri je življenje izgubilo 14 ljudi, nekaj 10 pa je bilo ranjenih, znano pa je tudi obglavljenje francoskega duhovnika, ki so ga islamisti izvedli v kraju Saint-Etienne-du-Rouvray. Francoske oblasti zaradi vseh teh dogodkov, pa tudi aretacij že napovedujejo, da se bodo razmere na področju varnosti v prihodnosti še zaostrile, poroča Russia Today.

Pritok islamskih migrantov v Evropo – na vzhodu so že “prižgali rdeči alarm”
Večina Evropejcev je prepričanih, da povečan pritok migrantov v Evropi predstavlja večji varnostni izziv – predvsem večjo teroristično grožnjo. Poleg tega mnogi Evropejci menijo, da bodo novi islamski priseljenci za Staro celino precejšnje socialno breme. Ilegalcem so še posebej nenaklonjeni na Madžarskem, v Italiji, na Poljskem in v Grčiji, navaja Independent.

Zdi se, da se Zahod še ni povsem “streznil” 
Glede sprejemanja ilegalnih migrantov iz Bližnjega vzhoda pa je opazna velikanska razlika med vzhodno in zahodno Evropo. Prva v tovrstnem priseljevanju vidi resno grožnjo, medtem ko se dozdeva, da se evropski zahod še ni povsem “predramil”, ampak še naprej sanja svoje sladke liberalno-demokratično-multikulturne sanje, še zlasti nekateri “prominentni” državniki, na primer na nemških tleh, ki se potegujejo za svoj novi mandat.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Zmagoslavje hrvaških demokratov na volitvah in zaušnica levi kontinuiteti

Hrvaški premier Andrej Plenković bo vodil vlado še tretji...

Italija je zaradi teroristov med migranti zaprosila za prekinitev schengenskega sporazuma s Slovenijo

“Italija je zaprosila za prekinitev schengenskega sporazuma s Slovenijo...

Goranu Forbiciju Golobova vlada podelila dober milijon evrov

Da se je čistka t. i. "janšistov" na javnem...

Vladajoči sistematično kršijo demokratične standarde

"Na seji odbora DZ za zdravstvo je prišlo do...