fbpx

V Nemčiji sprožili obsežno akcijo proti skrajnežem Islamske države

Fotografija je simbolična (Foto: epa)

Nemška policija je danes v več kot 200 stanovanjih in uradih v desetih zveznih deželah izvedla racije in hišne preiskave v okviru preiskave islamistične skupine Resnična vera zaradi suma podpore skrajni skupini Islamska država in vzpodbujanja sovraštva. Nemški notranji minister je dejal, da ne bo dopustil sistematičnega vsiljevanja tuje vere, ki poveličuje smrt in terorizem.

Operacijo je ob zori pričelo več sto policistov, ki pregledujejo stanovanja in prostore članov in priuvržencev skupine na zahodu države in v Berlinu.

Obveščevalna služba jih bremeni, da poveličujejo džihad in teroristične napade. Po obveščevalnih podatkih, ki so jih zbrali, je okoli 140 članov skupine odšlo v Sirijo in Irak, da bi se pridružili Islamski državi.

Foto: epa

Foto: epa

Gre za salafistično skupino
Po podatkih policije in obveščevalnih služb gre za skrajne salafiste, ki verjamejo v tradicionalno razlago islama na podlagi šeriatskega prava. Pred časom je skupina sprožila sporni projekt razdelitve 25 milijonov izvodov Korana v Nemčiji.

Nemški notranji minister Thomas de Maiziere je svojo odločitev o rpepovedi skupine Resnična vera in njene akcije razdeljevanja Koranov pojasnil z besedami, “da je pod pretvezo širjenja islama in domnevno neškodljivega razdeljevanja prevodov Korana, širila sovražna sporočila in radikalizirala mlade.” Poleg tega je dodal, da je zaradi te akcije, v Sirijo in Irak odšlo kar 140 mladih.

Foto: epa

Foto: epa

Pomemben znak v boju proti islamskemu radikalizmu
Prav tako pa se je de Maiziere dotaknil ohranjanja temeljnih nemških vrednot, ki je neskladno s sistematičnim vplivanjem tuje vere in svobodo veroizpovedi. “Nekaj sto članov Resnične vere je razdelilo svet na dva dela, zagovarja sovraštvo ter poveličuje smrt in terorizem,” je še dejal de Maiziere in povedal, da si ne želi, da bi Nemčija izvažala terorizem.

S prepovedjo Resnične vere je, kot je dejal, želel dati pomemben znak v boju proti islamističnemu terorizmu in posameznikom, ki zlorabljajo vero za širjenje skrajne ideologije in podporo terorističnim organizacijam. “Nemčija je utrjena demokracija. V naši družbi ni prostora za radikalne in na nasilje pripravljene islamiste,” je povdal.

M. P., STA