Britanski imam, aretiran zaradi rekrutacije skrajnežev za Islamsko državo, se sooča z izročitvijo Španiji

Datum:

Britanski imam, ki je obtožen rekrutacije džihadistov za Islamsko državo, bi moral biti izročen Španiji z namenom soočenja s terorističnimi obtožbami. 43-letni Tarik Chadlioui naj bi namreč kot del teroristične celice rekrutiral in radikaliziral skrajneže na svojem domu v Sparkhillu v angleškem Birminghamu.  

V Maroku rojeni klerik živi v Veliki Britaniji skupaj s svojo ženo in osmimi otroki, odkar se je leta 2015 preselil iz Belgije. Chadlioui je obtožen zaradi objavljanja videopropagande v podporo Islamski državi na YouTube kanalu in na drugih socialnih medijih. 43-letnik, ki je poznan tudi pod imenom Tarik Ibn Ali, naj bi imel sovražne pridige v pariški mošeji, ki jo je obiskoval tudi bombaš Omar Mostefai, eden izmed treh napadalcev iz vrst Islamske države, ki je leta 2015 sejal smrt v gledališču v teku koordiniranega terorističnega napada, v katerem je umrlo 130 ljudi.

Foto: YouTube

Osumljeni sledilec salafizma
Chadlioui je po navedbah španskih oblasti imam, ki zagovarja salafististične poglede, torej najbolj ultra konzervativno obliko islama. Oče osmih otrok je na listi iskanih ljudi v več državah, saj se predvideva, da je duhovni vodja španske skupine, ki podpira Islamsko državo. Oblečen v tradicionalno arabsko haljo, s pomočjo arabskega tolmača širi svoja prepričanja in radikalizira nekatere posameznike.

Foto: YouTube
Foto: YouTube

Benjamin Joyes je kot predstavnik španskih oblasti povedal, da v primeru Chadliouija nasprotujejo varščini, saj gre za pripadnika teroristične organizacije. “Obstaja domneva, da je osumljenec s pomočjo propagande in rekrutacije novih članov nudil podporo delovanju teroristične skupine Islamska država.” Povedali so, da je sproduciral avdio-vizualni material za rekrutacijo džihadistov na YouTube kanalu in skrajneže s pomočjo družabnih omrežij seznanil s simboli in transparenti. Po navedbah Joyesa naj bi pogosto potoval tudi v Belgijo, kjer je včasih živel.

Foto: YouTube

Med obiskom Belgije obiskal več mošej
Nizozemski mediji navajajo, da je Chadlioui na začetku tega meseca, preden se je vrnil v Veliko Britanijo, obiskal vrsto mošej v belgijskem Antwerpu. Protiteroristična enota policije je na podlagi evropskega naloga za prijetje Chadliouija prijela v sredo zjutraj v Birminghamu znotraj širške preiskave, vezane na aktivnosti v podporo Islamski državi. V povezavi s preiskavo širjenja teroristične propagande je bil Chadlioui eden izmed šestih, aretiranih v Evropi, Daily Mail navaja, da so bili štirje aretirani na Mallorci in eden v nemškem Dortmundu.

N. Ž.

Sorodno

Zadnji prispevki

Popolna zapora Slovenske ceste

Zaradi dobrodelne tekaške prireditve “Wings for Life World Run...

V krogu družine je zaspala Manca Košir

V 77. letu starosti je umrla slovenska novinarka, publicistka, voditeljica...

Janša: Levica svoje namene skriva kot kača noge

"Levica zato svoje namene skriva kot kača noge. Zavija...

Dr. Rupel: Naš bistveni problem so šole, v katerih prevladujejo “protidejanski” nauki

"Naš bistveni problem so šole, v katerih prevladujejo "protidejanski"...