Grozljiva muslimanska praksa obrezovanja deklic razširjena tudi v ZDA, mamice že obtožene

Datum:

Oblasti so v ameriški zvezni državi Minnesota aretirali dve muslimanski ženski. Ti sta v Detroit peljali svoji sedemletni hčerki, kjer ju naj bi obrezali. Hčerki sta tako namerno izpostavili grozljivi in v ZDA nezakoniti praksi pohabljanja ženskih organov. Obtožili so tudi zdravnico, ki je obrezala okoli 100 deklet, starih 15 let ali manj. Odvetniki jih zagovarjajo, da je to samo navadna muslimanska praksa.

Štiriintridesetletna Haseena Halfal in 31-letna Zainab Hariyanawal sta bili obtoženi pet mesecev po tem, ko so zvezni tožilci razkrili prvi primer pohabljanja ženskih spolnih organov v zgodovini ZDA, poroča Detroit News. Halfal je državljanka ZDA, državljanstvo Hariyanawalove pa ni znano. Ženski sta članici muslimanske sekte s sedežem v Indiji, znani kot Dawaoodi Borha. Prav tako je bila obtožena dr. Jumana Nagarwala, ki je v zadnjih dvanajstih letih obrezala kar 100 nemočnih deklet, navaja zvezni tožilec. Dan Homstad, Halfalin odvetnik, je dejal: “To je zelo zapleten primer in pri tem imajo veliko vlogo različna kulturna vprašanja, s katerimi se bojujejo skupnosti, kot je Dawoodi Bohra“. Pravzaprav pa takšno obrezovanje ni le kulturno vprašanje, čeprav bodo muslimanski zagovorniki prakse nedvomno trdili drugače.

Obrezovanje sicer ni značilno samo za islam, a se večinoma izvaja v muslimanskih državah. Pri Združenih narodih ocenjujejo, da je danes živečih 200 milijonov žensk in deklet, ki so bile nekoč izpostavljene obrezovanju. Iz raziskav je razvidno, da se obrezovanje žensk izvaja predvsem tam, kjer se jih obravnava kot orodje za zadovoljitev moških spolnih poželenj in reproduktivnih želja. Ocene kažejo, da je obrezanih 92 odstotkov Egipčank, starih med 15 in 49 let, v Maleziji pa jih je kar 93 odstotkov.

Foto: Youtube/@Carlos Muiña

Omenjeno žensko obrezovanje vključuje odstranitev klitorisa ter notranjih in zunanjih ustnic. S tem zatrejo spolno slo in spodbudijo zvestobo. Najpogosteje obrezujejo in na takšen način mučijo dekleta, stara okoli 15 let ali celo manj.

Foto: Youtube/@Carlos Muiña

Zniževanje vrednosti žensk na zahodu
Zahod vse to obsoja, a uporablja drugačne načine devalvacije žensk. Ne le, da k temu prispeva prostitucija, ženske v spolni objekt spreminjajo tudi različne aplikacije za zmenke. Povsem “normalno” je, da si svoj profil na njih ustvarijo moški, če to stori ženska, pa se velikokrat posplošeno sklepa, da si želi priložnostnih spolnih odnosov. Zato jih pogosto kritizirajo, medtem ko je pri moških ravno obratno. V praksi so takšni zmenki, dogovorjeni prek različnih aplikacij, postali dokaj vsakdanji. “Takšen sistem je postal zelo učinkovit v primeru želje po hitrem in neobvezujočem spolnem odnosu. Zato so ljudje začeli zavračati dejstvo, da je v zvezo treba vlagati. Ne investirajo več v odnose, ki se jim ne zdijo popolni in si puščajo odprte možnosti,” meni profesorica prava, Američanka Helen Alvare. Takšni platonski odnosi ljudi odvračajo od zakonske zveze, otrok, družine in stabilnosti.

A. L.

Sorodno

Zadnji prispevki

Meddržavno sodišče v Haagu zavrnilo protiizraelske ukrepe Nikaragve

Meddržavno sodišče v Haagu (ICJ) je danes zavrnilo zahtevo...

Je Golob znova na počitnicah?

Tina Gaber je ponovno na morju. Je z njo...

3,6-milijonski trik Svobode in Levice

Ocenjeni stroški skupne izvedbe volitev in treh referendumov znašajo...

Socialistični bajoneti uspeli odgnati še eno tuje podjetje iz Slovenije

Slovenskim aktivistom je očitno uspelo odgnati podjetje Glovo, ki...