fbpx

V Nemčiji vedno več deklic v nevarnosti pred krutim obrezovanjem spolovila

Foto: epa

V Nemčiji se je v zadnjem času drastično povečalo število žensk in deklic, ki so žrtve pohabljanja ženskih spolnih organov, imenovano tudi obrezovanje žensk, kar je v državi ilegalno. Trenutno je v Nemčiji prizadetih 52 tisoč žensk in deklic, kar je 10 tisoč več kot pred enim letom. To oceno je v torek objavila organizacija pravic za ženske Terre des Femmes, sumijo pa, da je povečano število žrtev posledica migracij, ki v državo spuščajo ljudi iz držav, kjer se takšni posegi izvajajo.

Tiskovna predstavnica organizacije Terre des Femmes, Charlotte Weil, je izjavila: ‘‘Zaradi prihoda migrantov iz držav, kot so Eritreja, Somalija in Irak, smo zabeležili veliko število prizadetih žensk in ogroženih deklic.” Te številke pa se lahko v kratkem še povečajo, saj je trenutno v nevarnosti več kot 13 tisoč deklic, kar je 4 tisoč več kot lani.

V organizaciji pravic za ženske še dodajo, da trenutno ni znan noben primer obrezovanja, ki bi se zgodil v Nemčiji, deklice pa ponavadi obrežejo praktikanti, ko z družino obiščejo svoj domači kraj ali pa prav s tem razlogom potujejo v države, kot so Pariz ali Amsterdam.

Foto: epa

FGM (female genital mutilation) oziroma obrezovanje žensk je legalno v več afriških in nekaterih azijskih državah. Po poročanju Unicefa je zaradi FMG-ja prizadetih več kot 200 milijonov žensk po svetu. Čeprav večina profesionalcev na področju zdravstva močno kritizira ta početja, saj lahko zelo ogrozijo zdravja deklic, če postopek ni izveden pravilno, je to v nekaterih državah še vedno tradicija. Učiteljem v šolah je bilo predlagano, naj so pozorni, če deklice v šoli omenijo, da družina načrtuje ‘velik festival’.

N. Š.