To je najgloblja luknja, ki jo je kdajkoli izvrtal človek

Datum:

Najgloblja umetna luknja, ki jo je kdajkoli izvrtal človek, je na ruskem polotoku Kola in je globoka kar 12.262 metrov. Prvotni načrt je bil priti do globine 15 kilometrov, a so v teh globinah temperature previsoke, da bi strojna oprema še normalno delovala.

Projekt vrtanja najgloblje luknje na svetu so Rusi začeli leta 1970 na polotoku Kola in ga končali 1989 zaradi previsokih temperatur v notranjosti zemlje, ki so preprečevale, da bi vrtalni stroj še normalno deloval. Njena širina meri na površini zgolj 92 centimetrov, v najbolj globokem delu pa vsega 21,5 centimetra.

Ruski znanstveniki so projektom začeli zaradi raziskovanja pogojev v enormnih globinah zemlje, kemične sestave tal, fizične oblike ter temperature, pri vrtanju pa jih je presenetilo odkritje vode, ki je najverjetneje posledica stiskanja atomov vodika in kisika iz zemeljskih slojev. Prav tako so našli tudi dve milijardi let star plankton.

Vsa raziskovanja v najgloblji luknji na svetu so bila končana leta 1994, Japonci pa zdaj pripravljajo nov projekt, s katerim bi premagali Ruse. Dela bodo začeli predvidoma leta 2030, poroča Večernji list.

C. Š.

 

Sorodno

Zadnji prispevki

Toyota dosegla rekordne poslovne rezultate

Japonski avtomobilski proizvajalec Toyota je v poslovnem letu, ki...

Joveva se je ponovno osmešila z neznanjem

Irena Joveva, nosilka kandidatne liste Gibanje Svoboda je s...

Stavka na upravnih enotah se zaostruje – od 15. maja bodo stavkali vsak dan!

Vlada Roberta Goloba je gluha za prošnje delavcev na...

Raiven o uvrstitvi v evrovizijski finale: Eden najbolj srečnih trenutkov

Predstavnica Slovenije na letošnjem 68. tekmovanju za pesem Evrovizije...