Skorumpirana levičarska romunska vlada želi odstaviti tožilko, ki uspešno obračunava s korupcijo v državi

Datum:

Romunski pravosodni minister Tudorel Toader je včeraj začel s postopkom za odstavitev Laure Kövesi, uspešne in mednarodno prepoznavne vodje urada tožilstva za boj proti korupciji. Njeni uspehi v boju proti korupciji gredo namreč v nos levosredinski vladi, katere pripadniki so se znašli pod drobnogledom.

Pravosodni minister Tudorel Toader, sicer član romunske socialdemokratske stranke (PSD), je Kövesijevi na včerajšnji novinarski konferenci očital “škodovanje ugledu” Romunije v tujini, da je, kakor poroča STA, v boju proti korupciji ravnala “preveč avtoritarno”.

“Ne smemo dovoliti, da bi se za bojem proti korupciji skrivalo protiustavno, nezakonito in klevetniško ravnanje do uradnikov v javnih institucijah,” je dejal, hkrati pa pozabil, da je ravno njegova vlada zadnje leto na udaru javnosti zaradi sporne reforme kazenskega prava, ki bi posegla v neodvisnost sodstva ter otežila boj proti korupciji. Vlada navkljub množičnim protestom od te reforme ne odstopa.

Tožilka, ki skorumpirane levičarje spravlja za zapahe
Povod za odstavitev naj bi bila afera v mestu Ploiesti, kjer naj bi tamkajšnja enota Nacionalnega protikorupcijskega direktorata ponaredila dokaze v primeru nekdanjega politika PSD, obtoženega korupcije. Kövesijeva je ob izbruhu afere sporočila, da zadevo preiskujejo, a to pravosodnemu ministru ne zadostuje.

Lanski protikorupcijski protest v Romuniji. (vir: Twitter)

Kot vodja Nacionalnega protikorupcijskega direktorata se je Kövesijeva v zadnjih letih zamerila mnogim v romunskem političnem vrhu. Njene preiskave so namreč številne obtožene korupcije spravile za zapahe. Problem za nekatere je dejstvo, da so bili zaprti kriminalci del vladajoče PSD ali pa zelo blizu z njeno koalicijsko partnerico, liberalno ALDE.

Vseeno se zdi, da bo za odstavitev Kövesijeve treba kaj več kot samo nezadovoljstvo pravosodnega ministra z zapiranjem njegovih kolegov za zapahe, saj je zadnja odločitev v rokah romunskega predsednika Klausa Iohannisa, ki velja za velikega kritika korupcije v državi. Ta je namreč včeraj sporočil, da je z delom Nacionalnega protikorupcijskega direktorata zadovoljen.

Ivan Šokić

Sorodno

Zadnji prispevki

[Javnomnenjska anketa] SDS se obeta visoka zmaga na evropskih volitvah

Podpora vladi Roberta Goloba še naprej pada. Po zadnji...

Nad nekdanjega ministra poslali policijo!

Danes zjutraj sta policistki obiskali nekdanjega ministra za kulturo...

27. april – dan, ko so komunisti paktirali z nacisti in razklali slovenski narod

27. aprila je državni praznik. Imenujejo ga dan boja...

Amerika šokirana: Razmere na kampusih ušle izpod nadzora

V zadnjih dneh vse bolj kaže, da so razmere...