fbpx

Novi južnoafriški predsednik želi belim kmetom odvzeti zemljišča, in to kar brez nadomestila!

Cyril Ramaphosa )Foto: epa)

Novi južnoafriški predsednik Cyril Ramaphosa se je zavezal, da bodo zemljišča belih kmetov, ki jih imajo ti v svojih rokah od leta 1600 dalje, vrnjena črnskemu prebivalstvu. Ob tem je obljubil, da postopki razlastitve ne bodo spominjali na akcije “razbij in vzemi”, ter dodal, da si želi, da bi ljudje ta proces videli kot priložnost in ne kot grožnjo. Podobno se je zgodilo v Zimbabveju pod vladavino diktatorja Roberta Mugabeja, država pa je po tistem prešla v pomanjkanje in revščino.

“Nihče ne trdi, da je treba zemljo odvzeti našim ljudem,” je dejal milijonar in nekdanji poslovnež, ki je pred kratkim prisegel kot južnoafriški predsednik in nasledil Jacoba Zumo. “Bolj gre za to, kako lahko zagotovimo, da imajo naši ljudje pravičen dostop do zemlje in varno pravico do posesti. Proces pospešene razdelitve zemljišč moramo videti kot priložnost in ne kot grožnjo,” je dodal med torkovim nagovorom parlamenta.
Razlastitev zemljišč brez nadomestila predvidena kot eden od ukrepov
Južnoafriška vlada namerava porazdeliti zemljišča na podlagi razlastitve brez kakršnegakoli nadomestila. “Razlastitev zemljišč brez nadomestila je predvidena kot eden od ukrepov, ki jih bomo uporabili za pospešitev prerazporeditve zemlje črnim Južnoafričanom,” je dejal Ramaphosa, nekdanji aktivist proti apartheidu. Dodal je, da zdaj izziv predstavlja, kako kolektivno izvesti ta ukrep na način promocije agrikulturne produktivnosti, izboljšanja varnosti hrane, zmanjševanja revščine in spodbujanja ekonomije države.

Več kot dve desetletji po koncu apartheida se je Afriški narodni kongres znašel pod pritiskom, da se spoprime z rasnimi razlikami pri lastništvu zemljišč v Južni Afriki. Država predstavlja dom več kot 50 milijonom ljudi, pri čemer je lastništvo v večinski lasti belih Južnoafričanov. Na podlagi nedavne študije črnci predstavljajo 79 odstotkov prebivalstva, vendar neposredno posedujejo le 1,2 odstotka ruralnega ozemlja države. Medtem ko imajo beli Južnoafričani, ki predstavljajo devet odstotkov prebivalstva v državi, v lasti 23,6 odstotka podeželskih zemljišč in 11,4 odstotka zemljišč v mestih, navaja državno revizijsko poročilo.

Foto: iStock

Ramaphosa obljublja, da ne bo prihajalo do napak
Šestinšestdesetletni Ramaphosa je dejal, da se bo redistribucija ozemlja izvedla na primeren način. “Pri soočanju s to kompleksno zadevo ne bomo storili napak, kot so jih drugi pred nami. Ne bomo dovoljevali intervencij razbij in vzemi. S stvarjo se bomo spopadli na isti način, kot smo se v državi soočili s težkimi zadevami,” je zatrdil novi južnoafriški voditelj. ”Vedno bomo poskušali narediti tisto, kar je v interesu naših ljudi.”

Opira se na kategorijo “naši ljudje”
Nekdanji minister za obrambo Mosiuoa Lekota je skritiziral Ramaphoso in njegovo politiko razlastitve zemljišč ter ga pozval, naj pojasni, kdo spada v kategorijo “naši ljudje”. “Ta kategorija “naši ljudje”, kdo so to? Kaj so naredili, da si zaslužijo prednostno obravnavo pred drugimi državljani,” je za Political Analysis South Africa vprašal Lekota. Opozoril je, da ustava, na katero je Ramaphosa prisegel zvestobo, vsem zagotavlja isto državljanstvo in iste državljanske pravice. Po besedah Lekote pristop Ramaphose k zemljiški reformi spominja na apartheid, kar se mu zdi žalostno. “Še vedno vztraja pri miselnosti apartheida, saj več kot očitno ne razume, da je Južna Afrika postala združena in demokratična država. Če ne namerava odpraviti te namere, bo to pomenilo, da bo moral spremeniti ustavo,” je dodal Lekota.

N. Ž.