Novi južnoafriški predsednik želi belim kmetom odvzeti zemljišča, in to kar brez nadomestila!

Cyril Ramaphosa )Foto: epa)

Novi južnoafriški predsednik Cyril Ramaphosa se je zavezal, da bodo zemljišča belih kmetov, ki jih imajo ti v svojih rokah od leta 1600 dalje, vrnjena črnskemu prebivalstvu. Ob tem je obljubil, da postopki razlastitve ne bodo spominjali na akcije “razbij in vzemi”, ter dodal, da si želi, da bi ljudje ta proces videli kot priložnost in ne kot grožnjo. Podobno se je zgodilo v Zimbabveju pod vladavino diktatorja Roberta Mugabeja, država pa je po tistem prešla v pomanjkanje in revščino.

“Nihče ne trdi, da je treba zemljo odvzeti našim ljudem,” je dejal milijonar in nekdanji poslovnež, ki je pred kratkim prisegel kot južnoafriški predsednik in nasledil Jacoba Zumo. “Bolj gre za to, kako lahko zagotovimo, da imajo naši ljudje pravičen dostop do zemlje in varno pravico do posesti. Proces pospešene razdelitve zemljišč moramo videti kot priložnost in ne kot grožnjo,” je dodal med torkovim nagovorom parlamenta.
Razlastitev zemljišč brez nadomestila predvidena kot eden od ukrepov
Južnoafriška vlada namerava porazdeliti zemljišča na podlagi razlastitve brez kakršnegakoli nadomestila. “Razlastitev zemljišč brez nadomestila je predvidena kot eden od ukrepov, ki jih bomo uporabili za pospešitev prerazporeditve zemlje črnim Južnoafričanom,” je dejal Ramaphosa, nekdanji aktivist proti apartheidu. Dodal je, da zdaj izziv predstavlja, kako kolektivno izvesti ta ukrep na način promocije agrikulturne produktivnosti, izboljšanja varnosti hrane, zmanjševanja revščine in spodbujanja ekonomije države.

Več kot dve desetletji po koncu apartheida se je Afriški narodni kongres znašel pod pritiskom, da se spoprime z rasnimi razlikami pri lastništvu zemljišč v Južni Afriki. Država predstavlja dom več kot 50 milijonom ljudi, pri čemer je lastništvo v večinski lasti belih Južnoafričanov. Na podlagi nedavne študije črnci predstavljajo 79 odstotkov prebivalstva, vendar neposredno posedujejo le 1,2 odstotka ruralnega ozemlja države. Medtem ko imajo beli Južnoafričani, ki predstavljajo devet odstotkov prebivalstva v državi, v lasti 23,6 odstotka podeželskih zemljišč in 11,4 odstotka zemljišč v mestih, navaja državno revizijsko poročilo.

Foto: iStock

Ramaphosa obljublja, da ne bo prihajalo do napak
Šestinšestdesetletni Ramaphosa je dejal, da se bo redistribucija ozemlja izvedla na primeren način. “Pri soočanju s to kompleksno zadevo ne bomo storili napak, kot so jih drugi pred nami. Ne bomo dovoljevali intervencij razbij in vzemi. S stvarjo se bomo spopadli na isti način, kot smo se v državi soočili s težkimi zadevami,” je zatrdil novi južnoafriški voditelj. ”Vedno bomo poskušali narediti tisto, kar je v interesu naših ljudi.”

Opira se na kategorijo “naši ljudje”
Nekdanji minister za obrambo Mosiuoa Lekota je skritiziral Ramaphoso in njegovo politiko razlastitve zemljišč ter ga pozval, naj pojasni, kdo spada v kategorijo “naši ljudje”. “Ta kategorija “naši ljudje”, kdo so to? Kaj so naredili, da si zaslužijo prednostno obravnavo pred drugimi državljani,” je za Political Analysis South Africa vprašal Lekota. Opozoril je, da ustava, na katero je Ramaphosa prisegel zvestobo, vsem zagotavlja isto državljanstvo in iste državljanske pravice. Po besedah Lekote pristop Ramaphose k zemljiški reformi spominja na apartheid, kar se mu zdi žalostno. “Še vedno vztraja pri miselnosti apartheida, saj več kot očitno ne razume, da je Južna Afrika postala združena in demokratična država. Če ne namerava odpraviti te namere, bo to pomenilo, da bo moral spremeniti ustavo,” je dodal Lekota.

N. Ž.

 • RATATA

  Ja, nič.
  Afrika naj ostane črna. Vrniti se bo treba pred leto 1600.
  Afrika je ogromna in enostavno bo sprejela vse črnce iz vseh delov sveta, ki tam nimajo kaj iskati. Tudi za župana Pirana je plac tam.

  • Mihilus

   Separacija je edino kar lahko dokončno konča rasizem in po moje neizbežna še tekom naših življenj. Si želim, da bomo našli način za mirno separacijo pa tudi to bo zelo težka zadeva za vse strani.

   • Zgornji

    AAAMEEENNNNNNN OBEMA !!! ! !!! TOOOČNO TKO – DRUGE REŠITVE PREPROSTO – N I !!! ! !!! ŽAAAL !!! ! !!!

 • Franjo Trojner

  Ko se na tak genociden način spravijo na belce je vse OK, ko pa na filmskem platnu ni dovolj zastopana temnopolta rasa pa ta na ves glas kriči: ” rasizem !.” Prekleta dvojna merila!

 • ljubinica

  Hanzi o tem ne poroca.

 • xtc

  Javna skrivnost je,da od odprave Apartheida J Afrika vedno bolj nazaduje,vendar ne zaradui tega ,ker je bil Apartheid tako dober ampak zato,ker je črnska oblast nesposobna ,črnska populacija pa večinsko lena.
  Prerazdeljevanje zemlje bo prineslo isto kot v Zibabveju(Rodeziji),dejstvo je ,da negroidna rasa spreminja J Afriko nekoč cvetočo državo v pogorišče.
  Vse bolj pa se kaže tudi to ,da negroidna rasa ni zmožna upravljati z državo in normalno družbo oz. zagotavljati normalne pogoje vladavine prava.
  Če je Apartheid nekoč črnim odvzemal zemljo(ali so bili lastniki ali ne se ne ve) zato,da so jo dobili belci ,ki so jo obdelovali ,danes hoče črni Apartheid zemljo belcem odvzeti zato ,da bo opustela kot v Rodeziji.
  Skratka realnost je taka večina črne populacije nebo nikolio delala in bo čakala ,da se bo šlepala na belcih in tistem delu črne populacije ,ki bo delala in jo bodo imenovali izdajalci rase in kolaboranti z belci-skratka priča ste razpadanju nekoč cvetoče države.
  Kot je titov vajenecMugabe uničiol Rodezijo bo tole tele J Afriko in ironija je to,da bo večina črnega prebivalstva J Afrike še bolj revna,kot je bila v času Apartheida,toliko o pravičnosti.
  Seveda pa ni skrivnost ,da utegne J Afrika razpasti na beli in črni del tega se negroidni šlepavčki najbolj bojijo.

 • Jan Kovalski

  Stara “finta”, novo budalo.

 • Zgornji

  JA, SUPER, BO VSAJ PREJ VSESKUPAJ PROPADLO, KOT SMO TO PROPADANJE PREVZETIH KMETIJ IN FARM ŽE VIDELI NEDOLGO NAZAJ , KO SO SE ČRNSKI VODITELJI IZKAZALI ZA IZREDNO SLABE VODITELJE , TAKO , DA JE ŠE TISTO POTEM PROPADLO !!!
  DOMOV NAJ PRIDEJO, NE PA DA BLODIJO TAM DOLI , PO ČRNSKI DEŽELI KI JE KAJNOVA DEŽELA – DEŽELA ČRNIH BRATOV !!! ! !!!
  DRUGAČE BODO VSI ŽALOSTNO KONČALI , ČE SE NE VRNEJO !!! ! !!! Žal.

 • Razocarana

  Se strinjam s teboj. Vse belce iz Afrike bi bilo potrebno vzeti v Evropo. Je dovolj praznih kmetij, ki bi se jim lahko dalo, medtem pa črnce nazaj v Afriko, saj Afrika za Afričane.

  • Darko Bukovec

 • Jan Kovalski

  ”Vedno bomo poskušali narediti tisto, kar je v interesu naših ljudi.”
  ===============
  V prevodu: “”Vedno bomo poskušali narediti tisto, kar je v interesu črnih ljudi.”
  z dopolnilno razlago: “Belci so sicer državljani Južne Afrike, niso pa naši ljudje, naši ljudje so samo črnci pa še to ne vsi”.
  Vse enako kot se je dogajalo v vseh propadlih socializmih. Pokradli so njim in dali svojim, država pa je kmalu propadla. Zato je socialiste primerno imenovati za Našiste. Fašisti, našisti.

 • ljubinica

  Beli manjsini ne preostane drugega, kot da se izseli. Samo kam?
  Exodus.
  Afrika je neresljiv problem.

  • samsara

   Potem pa jim bodo sledil še avtohtoni črnci, nesposobni samostojnega življenja in preživetja, kot dokazujejo že dolgo in vsak dan znova.

 • samsara

  Kako bi danes izgledala JAR, če vanjo nikoli ne bi stopila noga belcev?

  • WatsonForus

   kolibe iz resja , kmetistvo z lesenimi orali itd…..

  • kralj matjaž

   Jar ne bi obstajal. Šlo bi za skupine plemen, ki bi živela neko pol nomadsko življenje in bi se pobijale med sabo, druga drugi bi jemala za sužnje in ……….

 • Darko Bukovec

  Evo vprašanje za možgančke od liberalov. Američani so vzeli ozemlje indijancem recimo iz plemena Apači, še prej so Apači vzeli ozemlje Suoxom, še prej so Suoxi vzeli ozemlje Irokezom, še prej so Irokezi vzeli ozemlje Mohikancem…Mohikanci spet nekemu plemenu odvzeli ozemlje…torej, kateremu plemenu bi vi bedaki liberalci vrnili ozemlje. Tako je tudi v Afriki…samo liberalci rasistično gledate na belce da so neki agresorji zaradi neke rase. Vedno v zgodovini je bilo tako. Močnejši v bitki zmaga. Bolano je ko liberalci sami sebi pluvate v svojo skledo. Naj vam povem liberalci, črnci vas sovražijo, vas vse liberalce bi črnce tudi pobili v Afriki…boli njih briga če ste liberalci….pač če si beli liberalce, bol jih briga. Črnci v Afriki hočejo oblast brez belih liberalcev…

  • kralj matjaž

   Potrebno je dodati še nekaj. “Belec” zna z zemljo gospodarit. On vzame zemljišče in ga izbolša na njem veliko pridela in presežek proda. Ostale kulture tega niso znale in tudi ne znajo. Zato pride do problema. Belec z zemljo obogati, ko mu jo pa vzamejo, pa z njo ne znajo upravljat in so še naprej revni. Spet pa so potem krivi belci.

 • WatsonForus

  in kmalu bo JAR šla po poti Venezuele – zjebali bodo vse pol bo pa totalna štala!

 • bojan

  Hčerka je preko OZN delala in živela leto dni v JAR. Država je skrajno nevarna za belce, posebno mlade belke, njeno kolegico so posilili pri belem dnevu, ko je šla po sendvič v bližnjo trgovinom samo 50 metrov od urada, kjer je bila zaposlena. Tudi ona pravi, da se bo JAR zanesljivo razpadel na črnski in belski del, seveda brez vojne ne bo šlo. Samo kaj ko bodo po razdelitvi države zopet vsi črni bežali v beli del, ne pa obratno.

 • Teja Tesko

  He,he,he…..črnci niso sposobni imeti svoje države, ko jo imajo, lezejo pa v Evropo.
  Vse, kar so jim belci zgradili, bodo uničili. Že 100x videno.

 • Teja Tesko

  Aja, namesto teh črnih, ki jih sedaj lovimo po naši državi raje vzemimo te belce.
  Črne, pa čokoladne pa pošljimo v JAR.

 • lauraas

  Čestitke vam komentatorjem, vse povedano, nič za dodat ! ! ! Že če poveš, da so črnci lenuhi ( kar je tudi dokazano ), je rasistično.

 • kralj matjaž

  JAR
  Dokaz kako cvetočo državo uničit, ko jo daš upravljat nesposobnim ljudem.
  Primerjava s Slovenijo se ponuja sama od sebe.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!